1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Intervju med dom båda damtränarna om fjolåret, truppen och den nya säsongen: ”Den blir stentuff”

6 min läsning

FOTO: Nils Westberg Löfgren

För två år sedan var dom värsta konkurrenter, nu är dom ett oskiljbart par som ska försöka göra ännu en toppsäsong med Gefle IF. Tomas Axlund och Niklas Spångberg är Gefle IF:s två tränare som ser på den kommande säsongen med glädje och optimism.”Det känns ju såklart jätteroligt, säger Tomas Axlund till 1882-Bloggen”.

För två år sedan så stod dom på två olika sidor och var tränare för två olika lag. Tomas Axlund i Gefle IF och Niklas Spångberg i Sandvikens IF. Nu är Axlund huvudtränare och Spångberg assisterande, men båda i ett och samma Gefle IF.

”Den största faktorn var ju att när man varit i klubben i tio år så kan det vara bra för framför allt tjejerna att få höra en ny röst så när jag meddelade Sandvikens IF att jag skulle lämna så hörde Tomas av sig och även fast vi alltid varit konkurrenter så har vi alltid haft en bra kontakt så det kändes helt rätt att byta till GIF, säger Niklas Spångberg”.

Vad finns det för skillnader mellan Gefle IF och Sandvikens IF?

Det är två föreningar som är ganska lika egentligen där båda satsar på sina damlag väldigt mycket. Skillnaden är väl att det är mycket bättre förutsättningar här med Gavlevallen”.

2018 var första säsongen för er båda i Division 1, vad tog ni för lärdom av förra säsongen?

Det var väl en förberedelsefas. Vi fick lära känna serien och lagen, utefter det har vi trappat upp med träningen i år och vi har väl egentligen förberett oss lite bättre på allting för att kunna ta nästa steg det hår året, säger Spångberg och Axlund instämmer:

”Det var en oerhört nyttig säsong för både oss ledare men även för tjejerna i laget”.

Ni hade en liten dipp resultatmässigt under hösten förra året, vad ska ni göra för att vara jämna under hela säsongen i år?

Vi har funderat på vad det där berodde på men vi har egentligen inte kommit fram till något. Vi var ju i en ruskig form innan sommaruppehållet som kom väldigt olyckligt för oss. Vi har teorier om att det kan vara för att vi gav tjejerna ett lite längre sommarlov än vanligt så det är en sak som vi backar på, sommarlovet blir kortare i år. Så vi har faktiskt suttit ned och kollat på det där utan att egentligen få någon vidare klarhet, säger huvudtränaren Axlund”.

Hur ser eran försäsong ut? 

Vi har ju tränat på här nu under Januari och det börjar egentligen nu i helgen när vi åker upp till Iggesund för cup imorgon (Lördag) med perfekta förhållande med en matta som man får fäste på. Sedan så deltar vi även på Valbocuppen helgen efter. Efter det så börjar vi egentligen på riktigt den 16 Februari med en match mot ”Triangeln” (Triangelns IK borta i Eskilstuna och så tidigt har vi aldrig varit igång förr. Efter det så har vi ju matcher varje helg fram till seriestart. Vi vill ha ett tufft motstånd här på försäsongen eftersom att serien blir tuffare i år, så vi har faktiskt matcher mot Flicklandslaget (02), Västerås, AIK och Sätra SK som kom tvåa efter Brommapojkarna förra säsongen. Vi har verkligen ingen målsättning av att vinna alla träningsmatcher utan utvecklas och ta nästa nivå”.

Det finns ingen risk att ni inte får träna på ert egna spel om ni möter så bra lag?

Risken finns ju alltid men om man tittar på hur serien ser ut så finns det många matcher där vi inte kommer kunna spela vårt egna spel. Sedan så har vi träningsmatcher där vi tror oss kunna spela vårt egna spel och så har vi DM mot lite sämre lag under våren. Och att spela vårt eget spel förknippas ju ofta med att ha bollen men man ska ju även ha ett eget spel när motståndarna har bollen”.  

Har ni satt målsättningen för 2019 än?

Nej, det har vi inte gjort och det gör vi aldrig såhär tidigt utan det gör vi lite närmre säsongen. Vi måste först och främst få spela ihop ett lag och även se laget i matchsituationer innan vi kan sätta en målsättning”. 

Vad har ni för bild av serien i år?

Den blir stentuff. Bollstanäs gick inte upp så dom blir kvar. Sedan så kommer det ju två lag ned från Elitettan (Ljusdals IF och Västerås BK30) så det blir ju jättetufft. Och om man kollar runt om sig så förstärker nästan alla lag som redan finns i serien”.

Det finns tre lag från Gästrikland med i år, hur känns det?

Det känns ju såklart jätteroligt. Det är många tjejer som får spela på en hyfsat hög nivå i år och det märks ju att distriktet gör någonting bra. Sedan blir det ju heta derbyn med lite folk på matcherna”.

Mathilda Henriksson och Elin Bälin har lämnat er, hur känns det?

Ja, alltså nu är vi ju verkligen en del av kretsloppet. Nu har vi tagit oss till den nivån när våra spelare är intressanta för andra lag. Men vi ser det väl mer som ett kvitto på att vi gör någonting bra samtidigt som vi inte kan tappa spelare hela tiden. Året när vi verkligen ska ta steget måste vi ju få behålla truppen och kanske helst även få hem några av våra spelare som är ute i dom större serierna”. 

Hur ser truppen ut just nu?

Just nu så har vi tre målvakter när ”Bea” (Beatrice Norberg) lämnar oss men då så har vi fyllt på med Lotten (Fahlberg) så det känns bra. Det är väl på backsidan som det är numerärt minst antal spelare så där hade vi väl kanske önskat oss något namn till, där kanske det kan bli aktuellt att skola om någon till back, likt ifjol när ”Jossan” (Josefine Blom) och Elin Björklund blev backar. Men annars så har ju har vi ju förstärkt backsidan med Klara Spångberg som vi är helt säkra på att hon kommer att ta en startplats. På mitten har ju då Elin (Bälin) och Mathilda (Henriksson) lämnat men vi ersätter ju dom med Karin Weinacht och Julia Wahlund samtidigt som vi har kvar alla dom här som Lee (Winroth), Wilma (Gavlén) och Julia Planeskog som var med mycket på slutet och som vi hoppas ska ta flera steg under den här säsongen. Forwardssidan är väl exakt likadan som ifjol med fyra riktigt bar spelare som kommer att få kriga om platserna”.

Är ni ute efter fler spelare?

Vi jobbar inte aktivt för det men dyker det upp något som passar bra så kommer vi att hugga”.

Men det är på backsidan som ni i så fall kommer att förstärka?

Ja, det är väl där det ser tunnast ut. Vi är väldigt känsliga om någon av våra mittbackar skadar sig. På alla andra positioner har vi ”back up” men det har vi väl inte riktigt på backsidan”.

Vem är lagets ordningsman, fotbollsnörd, vinnarskalle och högljudda?

Lagets ordningsman lär ju bli vår lagkapten ”Gabbi” (Gabrielle Wågström), fotbollsnörden blir nog Tilda (Keisu) som kollar på otroligt mycket fotboll, vinnarskallen står mellan många olika men Josefine Blom kan bli riktigt tjurig och den mest högljudda kanske är Lee (Winroth), avslutar dom båda tränarna”.

1 thought on “Intervju med dom båda damtränarna om fjolåret, truppen och den nya säsongen: ”Den blir stentuff”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *