1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Åbyggeby är nykomlingar i fyran-men satsar högt: ”Målsättningen är att vinna”

9 min läsning

FOTO: Nils Westberg Löfgren

2017 gjorde man sin första säsong efter nedläggningen, då vann man Division 6. Under fjolåret gick man obesegrat genom Division 5 och nu är man klara för Division 4. I en lång intervju med 1882-Bloggen berättar Åbyggebys målvakt Sebastian Henriksson om varför Åbyggeby har gått så bra, sin tid i Valbo FF och hur nära en övergång till Gefle IF han egentligen var. ”Skadorna satte stopp för mig, säger han”.

Historien om Sebastian Henriksson är ganska speciell. Han har stått för Valbo FF:s herrar och provspelat med GIF. Han har också brutit det mesta som går att bryta på en människa och nu befinner han sig mellan stolparna i Åbyggebys nystartade och toksatsande lag.

”Jag började min karriär i Brynäs IF sedan blev det Gefle vid ungefär femton års åldern. Sedan spelade jag i IK Huge ett par säsonger innan Valbo FF och nu Åbyggeby, säger han till 1882-Bloggen”.

Hur bra var du vid ung ålder?

”Som riktigt ung anser jag mig som väldigt duktig, men sedan gjorde ett uppehåll på fotbollen i tre år mellan tolv och femton år då jag kände att det blev för mycket med andra sporter. Att det var ett tryck hemifrån var också en anledning till pausen. Så i junioråldern, runt femton, så anser jag mig inte som att jag stack ut något speciellt då jag tappat tre års träning emot mina jämnåriga”.

Har du alltid varit målvakt?

Jag har alltid varit målvakt, hade inte så mycket till val då min far varit målvakt jämt och blev i princip påtvingad ett par målvaktshandskar, nej men skämt och sido. Vad jag kommer ihåg har jag aldrig spelat en match som utespelare i ung ålder”.

Du började alltså din karriär i Brynäs innan du gick till IK Huge, hur var tiden i IK Huge?

”Jag spelade då i Division 5 men tyckte själv att jag borde spelat i Division 3 med a-laget som jag bara fick i en säsong, så sedan blev det tillslut Valbo”.

Berätta om din tid där?

Min tid i Valbo är nog min absolut bästa tid i karriären, iallafall den roligaste. Den började i ett svagt Division 3 lag första säsongen för att säsongen efter vinna trean med elva nollor i facit vilket kanske är min bästa säsong i karriären. Att spela fotboll då var riktigt roligt. Sedan blev de några säsonger i tvåan”.

Du har även provtränat med GIF, hur var det?

Ja, angående GIF så fick jag provträna första gången med dom när jag var 18 år. En dag så ringde Pelle Olsson och ville att jag skulle komma och träna, till en början trodde jag det var någon som ringde och drev med mig och efter det trodde jag att han menade juniorlaget. Men det var a-laget och det gick bra och jag fortsatt träna titt som tätt. Det var då jag kände att allt slit och alla extra timmar träning gav resultat. Jag har aldrig fått chansen i något gästrikelag eller liknande även fast jag tycker att jag borde så det var ett riktigt kvitto för mig och väldigt skönt att visa alla som tvivlat på mig tidigare att de går att ta andra vägar också. Dock gick ju inte allt vägen då till stor del av alla skador tyvärr. En gång så fick jag armen avtrampad så då satte det stopp men då var det väl kanske inte aktuellt på samma sätt som det var sista gången GIF hörde av sig”.

Uppgifter säger att du var riktigt nära GIF, hur nära var du en övergång?

”När de åkte ur allsvenskan så hörde Hasse (Berggren) av sig och ville ha mig till Gefle. Men sen rann allt bara ur sanden när han sa upp sig, men där så  ar det faktiskt riktigt nära”.

Du har ju skadat dig oerhört mycket, vill du berätta om dina skador?

”Ja, jag har ju haft riktigt otur med skador. Det är faktiskt mycket det som stoppat min karriär tyvärr. Många hade nog lagt skorna på hyllan för längesedan om de varit i min sits. Tankarna har väl flugit förbi om att sluta men glöden till att bli bättre målvakt än tidigare har varit större”.

Du valde även att lämna Valbo FF inför förra årets säsong, vad var det som gjorde att du tog det beslutet?

”Beslutet om att flytta från Valbo till Åbyggeby kom av två skäl. Dels  för att skadorna satte stopp för mig att konkurrera med de andra på en rättvis nivå och då kändes det inte rätt att fortsätta men även för att jag har alltid drömt om att bli pilot men drömmen om att kunna försörja sig på fotboll har legat närmare och när drömmen om fotboll inte längre var aktuell så kände jag att det var tid att följa mina andra drömmar”.

Så du ska bli pilot?

”Ja, just nu pluggar jag till att bli pilot”.

Men vad tyckte Valbo FF om ditt beslut?

”Valbo uppskattade väl inte mitt beslut men dom respekterade det och hade förståelse”.

Varför föll valet på Åbyggeby FK?

”Att gå till Åbyggeby var ett självklart val då många av mina närmsta kompisar spelar där och många gamla lagkompisar och framför allt väldigt duktiga spelare. Sedan är ju Stefan Forsberg tränare där vilket också är en bidragande orsak. Jag kände att Åbyggeby hade något spännande på gång och det tåget hoppade jag gärna på. Grabbarna driver föreningen gör ett helt fantastiskt jobb”.

Känslan är att ni är ett lag med ett gäng spelare som spelar för att det är kul och där många av spelarna har spelat på en hyfsat hög nivå innan, vad säger du om det?

Det är som du nämner ovan, ÅFK har många spelare som spelat på en relativ hög nivå under en lång tid, till och med allsvensk nivå. Kvalitén på laget i dagsläget skulle jag säga håller en stark Division 3-nivå. Skulle doseringen på träningen ökas så tror jag inte vi hade gjort bort oss helt högre upp heller”.

Du säger ”högre upp”, vad har Åbyggeby för ambitioner i framtiden?

”ÅFK har som mål att ta sig så långt som möjligt men en ambition är att få igång en stabil förening med bra ungdomslag på sikt”.

Ni vann Division 5 väldigt överlägset, vad var det som gjorde att ni var så mycket bättre än alla andra lag?

”Som du säger så vann vi Division 5 ganska enkelt och utan förlust på hela serien. Som jag nämnde tidigare är det kvalitén på spelarna som gör det. Vi har femton spelare som skulle gå in i vilket Division 3-lag som helst skulle jag nog kunna sticka ut hakan och säga, där av genomgången av femman”.

Ni åkte på en tung förlust i åttondelsfinalen i DM mot Hille IF, hur minns du den matchen?

”Jag hade inte skrivit på för ÅFK när de åkte ur DM mot Hille så det kan jag tyvärr inte svara på. Derbyt mot Hille (2-2) är väl den jag minns bäst. Vi skulle ha vunnit den matchen kan jag tycka, jag fick även rädda en straff vilket kan vara en av anledningarna till att jag minns den”.

Ni har hamnat i samma grupp som Storvik och Hagaström, hur ser du på eran DM-grupp?

”Jag har dålig koll på de andra lagen i vår grupp men jag tror nog vi ska kunna traska igenom den utan några bekymmer”.

Hur långt tror du att ni kan gå i årets DM och vad är målsättningen?

”Målsättningen är såklart som alltid att vinna alla matcher, men att få möta GIF eller SIF i en DM final hade såklart varit otroligt roligt men även spöa Valbo i en ”semi” hade varit kul”.

Hur laddar ni upp inför säsongen?

”Vi kör på bra med laget, vi har ett fyspass i veckan förutom fotbollspassen. Andreas Dalèn (tidigare i GIF) håller i de passen.”.

Ni är nykomlingar i fyran, hur ser du på motståndet?

”Jag tror absolut att det kommer att bli roliga matcher och framför allt jämnare. Mycket derbymatcher som kommer bli roligt”.

Vad har ni för målsättning för årets säsong?

”Målsättningen är att vinna Division 4 och det är inget vi hymlar om”.

Vad måste ni göra ännu bättre den här säsongen?

”Alltså jag kan tycka att vi gjorde en nästan felfri säsong förra året förutom DM, men att se till att alla går in för det till hundra procent och att man ställer upp för varandra som ett lag kommer bli viktigt”.

Berätta om truppen lite snabbt!

”Vi hade en bra trupp förra året men nu har vi spetsat till den ordentligt inför den denna säsong vilket är riktigt roligt. Ett riktigt bra lag rakt igenom”.

Vilken kommer att bli eran viktigaste spelare?

”Jag vet inte om jag kan sätta fingret just på en spelare i vårat lag som är viktigast då alla håller en väldigt hög nivå, men som tidigare säsonger så hoppas jag att Alex Sjöström och Babak Gafori fortsätter att ösa in mål för oss”.

Finns det något du ångrar i din karriär?

Det finns inget jag ångrar, men det finns saker jag skulle gjort annorlunda om jag hade fått göra om allt”.

Vad?

Om jag hade fått göra om allt så skulle tagit hjälp av en agent tidigare. Jag skulle även skulle kört hårdare och mer fokus på målvaktsträning tidigare”.

Vem är den bästa spelaren du mött om du ser tillbaka på hela din karriär?

”Den bästa spelaren jag mött var en svår fråga, men den jag kom på direkt som jag har stor respekt för på planen är Leo Englund, forward från Skellefteå som nu är klar för Sandvikens IF, riktigt vass forward”.

Den bästa du spelat med?

”Bästa spelaren jag spelat med om man tittar på cv så lär det ju bli Daniel Theorin som jag nu har framför mig som mittback i ÅFK. Tidigare spelat i Gefle, Hammarby och även mött Zlatan i PSG bland annat”.

Du har haft flera olika tränare, vilken är den bästa?

”Jag undviker nog faktiskt att svara på den. Det jag kan säga är att jag hade äran att få ha en fantastiskt duktig målvaktstränare i Magnus Johansson under tre år i Valbo FF som jag tycker väldigt gott om även utanför planen”.

Avslutningsvis så går vi in på Gefle IF som rasat i serierna dom senaste säsongerna, vad är din syn på raset?

”Anledningen till att Gefle har sjunkit som en sten har nog flera olika förklaringar. Men utan att nämna några namn så tycker jag att man ska ha som grundförutsättning att ha rätt folk på rätt plats”.

//1882-Bloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *