1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

LÅNGLÄSNING: Akademikoordinatorn om herrarna, årets akademi och om fjolåret: ”Ingen visste någonting”

7 min läsning

FOTO: Nils Westberg Löfgren

För ungefär ett år sedan blev han akademikoordinator i Gefle IF. En akademi som inte mått särskilt bra dom senaste säsongerna. I en lång intervju med 1882-Bloggen pratar Joacim Carlsson om hur det var när han kom, vad han tror om herrarnas säsong 2019 och vad som varit anledningarna till att man inte lyckats med akademin. ”Vi hamnar ju faktiskt där så att det känns som att, ska vi ens ha en akademi?, säger ”Jocke”.

Den 30 December 2017 blev det klart att Gefle IF hade gjort klart med Joacim Carlsson som akademikoordinator. En akademi som inte riktigt mådde helt bra, om man ska tror han själv.

”Det var sån fruktansvärt stor oordning. Det var ju ingen som visste någonting om vad man höll på med kan man ju säga”. 

Var det det första du ändrade på?

”Tydlighet och struktur var något jag ville fixa till när jag kom”. 

Din titel är akademikoordinator, vad innebär den rollen lite mer specifikt?

”Min roll handlar ju om att, egentligen ganska simpelt, utveckla akademin. Men det största fokuset är ju på att få fram välutbildade fotbollsspelare, men även bra människor, till först och främst våra egna a-lag men sedan även att kunna sälja dom vidare högre upp i ligorna och kanske till och med utomlands”.

Hur ser eran akademi ut?

”Ja, akademin består ju utav vårat U-19, U-17 och U-16 på pojksidan och nu har vi även startat för flickor U-17. Så det är ju dom lagen som representerar Gefle IF:s akademi”. 

Ni har inte lyckats fått fram så många spelare som fått spela i a-laget, hur känns det?

”Ett jättestort misslyckande såklart, vi hamnar ju faktiskt där så att det känns som att, ska vi ens ha en akademi eller är det bättre att bara värva spelare till a-laget och ha ett breddlag med juniorspelare? För det är ju absolut undermåligt att inte få fram egna spelare till att bli startspelare i a-laget”.

Vad tror du är anledningen till att det blivit så? 

”För mig utifrån när jag inte var akademiansvarig så kan jag tycka att det finns en kultur att inte lita på våra spelare fullt ut. Sen så måste don ju vara tillräckligt bra men om du jobbar som fotbollstränare så måste du välja några spelare son du litar lite mer på och som får chansen trots att dom är inne i en dålig period och då blir man ju såklart bättre, och det är där jag tycker att våra spelare aldrig fått chansen. För vi har ju faktiskt lyckats fått fram spelare till truppen men när vi lämnat över dom till a-laget har det aldrig hänt något mer.

Vad jobbar ni på med nu för att kunna ändra på det och skicka in spelare som får spela i a-truppen? 

”Vi behöver få en ännu bättre kvalitet på vår akademi också. För om jag säger att vi borde lita mer på våra egna spelare kan ju jag få tillbaka att just den spelaren saknar en sak som krävs och då måste ju vi kunna rätta till det och med hjälp att våra ledare hjälpa den spelaren med det så vi måste ju bli bättre med att träna våra spelare helt enkelt”. 

Hur är din syn på en helt fungerande akademi? 

”Utifrån Gefle IF:s situation så har vi ju det egentligen ganska perfekt nu med faciliteterna med fina omklädningsrum, gym och planen. Sedan har vi ju många bra ledare och mycket folk runt omkring laget med målvaktstränare, lagledare, och andra typer av ledare. Vi har ju även ett samarbete mellan herrarnas a-lag, U-19, U-17 och U-16 så jag tycker väl att vi egentligen har allt som krävs för att kunna ha en väldigt bra akademi på Division 1-nivå”. 

Spelar akademin exakt lika som a-laget?

”Nej, inte exakt lika men vi har en grundmall som vi utgår ifrån. Den består ju då av en mall för försvarsspel och en för anfallsspel. Mallen är ju då skapad Marcus (Bengtsson) så det är ju det som vi har gemensamt från a-laget till akademin. Men sen så tycker ju jag personligen att som Gefle IF haft nu i flera år, med ett 4-4-2 spel som alla lag i hela föreningen har spelat, inte är särskilt bra eftersom att det som till exempel nu finns en tränare som inte spelar 4-4-2 och då är ju spelarna inte vana med det andra sättet att spela fotboll. Så jag tycker ju att det är bättre att utveckla spelare som kan spela olika sorters fotboll, kan olika sorters taktiker och sådant och inte är helt fasta i ett slags spel. Därför har jag även gett alla lag en frihet att spela nästan som man vill men fortfarande såklart genom att följa våran mall”. 

Känner du att ni lyckas få in dom bästa talangerna från distriktet?

”Ja, det skulle jag vilja säga. I akademiverksamheten så är vi fortfarande nummer ett i distriktet, som exempel kan jag ju bland annat säga att nu när vi skulle välja spelare till årets U-16 lag så fick vi alla dom spelare som jag tyckte låg i framkant och som jag och vi ville ha. Så trots herrarnas nedflyttning tycker jag absolut att vi är förstahandsvalet bland dom yngre i Gästrikland”.

Så du är du orolig för Sandvikens IF?

”Nej, inte på det sättet. Jag tycker ju att konkurrens är bra och framför allt för oss som verkligen då måste steppa upp och vilja bli bättre, för som du säger så finns möjligheten att gå till Sandviken om vi inte lyckas vara riktigt bra”.

Hur scoutar ni spelarna?

”Vi har inga sådana resurser som åker runt och scoutar varenda match men vi ett gäng personer som är runt på några matcher och kollar. Men nu i höstas så bjöd vi ju till exempel in ett stort antal spelare för ett slags provspel så vi scoutar på ganska många olika sätt”.

Hur har akademin utvecklats dom senaste säsongerna?

”Då skulle jag väl säga att kvalitén på vårat spel har utvecklats väldigt mycket från att ha varit väldigt mycket på kontring till att ha blivit mer spelförande”.

Finns det något nytt i akademin i år?

”Det som är nytt i år är ju att vi har en mycket bättre kontakt med herrarnas a-lag i år. Det fanns inte alls förra året men nu har jag verkligen suttit med Marcus och snackat om hur vi ska spela i den här mallen och sådant. På den mentala biten så startade vi ju förra säsongen något som heter ”Allt som vi inte pratar om” som vi jobbar aktivt med och det innebär att att man ska våga prata om sånt som känns dåligt och inte ta det fysiskt. Till exempel att man snackar med alla i laget när man har släppt in ett mål istället för att knuffa någon som gjort fel eller liknande”. 

Herrarna har rasat genom serierna dom senaste säsongerna, vilken är den största anledningen till det?

”Som publik så skulle jag säga att det känns som att man tappat kompassen från att Pelle slutat. Det fanns en tydlig idé under Pelle och när Pelle slutade men när det gick lite sämre blev det väldigt chockartat och så ropade man på det gamla och det blev bara fel. Sen tycker jag även att man började värva helt fel spelare utifrån hur man ville spela fotboll, man värvade spelare som säkert var bra men som inte passade in i spelsystemet”.

Vilken spelare tar steget och blir en bra spelare i a-laget i år?

”En väldigt klurig fråga men Måns Berggren är ju endast 17 år och skulle ju kunna spela i akademin i två år till så utan att ha sett några träningar så tror jag att Måns är den som ligger närmast. Men jag skulle även vilja nämna Moise (Swedi) som kommer från Boden där han även gjort matcher för deras herrar och som spelar i vårat U19-lag just nu men säg att han har en bra vår så kan han absolut finnas i a-laget i år”. 

Hur ser du på att herrarna bara ska ha en trupp på ungefär 17 spelare?

”Jag tycker det är bra för att om man har en för bred trupp så finns ju risken att man har för många spelare som inte platsar som bara sitter på bänken med en för hög lön så jag tycker det är bra men det blir ju då extra viktigt då man måste ha spelare som kan spela på olika positioner”. 

Vad tror du om herrarnas säsong 2019?

”Det blir väldigt spännande kan jag säga men det är väldigt svårt att säga hur det kommer att gå såhär på försäsongen då det ska in många nya spelare och det bara spelats en match. Sedan hoppas jag ju att våra egna spelare som Adrian (Bjelkendal Haaranen), Kevin (Persson) och Albin (Lohikangas) ska få spela så mycket som möjligt så det blir helt klart ett spännande år, avslutar Joacim Carlsson”.


//1882-Bloggen0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x