1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Lång intervju med SAIK-tränaren inför säsongen, vad man lärde sig av fjolåret och vilket av GIF och SIF som sett starkast ut på försäsongen: ”Mer aggressivitet och hunger”

6 min läsning

Eldar Abdulic var aldrig nära Gefle IF. FOTO: Karin X Johansson

Eldar Abdulic är ett känt namn inom fotbollen i Gästrikland. Han har själv spelat för klubbar som Sandvikens IF, Brynäs IF, Årsunda IF och Sandvikens AIK där han numera är tillbaka i sedan två år tillbaka. I en lång intervju med 1882-Bloggen berättar han om vad man lärde sig utav fjolårets säsong, vad som blir viktigt i år och hur det känns med ett kommande derby mot Torsåker. ”Det är alltid kul med derbyn, säger Eldar”. 

Han är alltså sedan den 25 Oktober 2016 huvudtränare för Sandvikens AIK, ett SAIK som han under sin första säsong lyckades ta upp från ”fyran” till ”trean” och under fjolårets säsong gjorde man ett minst sagt bra år som nykomlingar när man slutade femma i Division 3.

Man har hittills hunnit spela två matcher, där det blivit vinst i båda (15-0 mot Hagaström och 4-5 mot Brynäs) och nu laddar inför säsongen med ännu fler matcher.

”Ja, vi har ju två gruppspelsmatcher i DM kvar och sedan har vi lagt in träningsmatcher mot Division 2 och 3-lag hela vägen fram till seriestart. Förhoppningsvis ska vi även spela några till matcher i DM också”.

Vilka ambitioner har ni i DM, hur långt tror du att ni kan gå?

”Jag tror att vi kan gå hela vägen men vi har väl inte dom ambitionerna. Vår ambition i DM är att vi ska utvecklas som lag och det gör vi om vi skulle så långt att vi får möta dom är lagen som Gefle IF, Sandviken och Valbo”.

Man gör alltså sin andra säsong i Division 3 och tränare Abdulic hoppas att man ska kunna sluta högre upp en förra året:

”Jag jobbar inte riktigt med målsättningar på det sättet för att det i slutändan är spelarbudget som styr men jag tror och tycker att vi borde kunna sluta högre upp en förra året för vi har plockat in många nya spelare med hög kvalité”.

Ni gjorde ju ett bra första år i fyran förra säsongen, vad kan ni göra ännu bättre den här säsongen som ni lärt er?

”Vi tappade väldigt mycket poäng mot lag som vi rent av borde slå kvalitetsmässigt vilket betyder att vi mest troligt underskattade dessa lag. Om vi snackar det taktiska så behöver vi bli bättre på att ta oss in bakom lag som faller. Vi måste helt enkelt komma till mer målchanser.

Vad ska man se när man kollar på Sandvikens AIK:s matcher i år?

”Vi vill upplevas som ett dominerande lag med boll, ett lag som styr spelet och har kul på planen”.

Torsåkers IF tog steget upp från fyran till trean förra säsongen, hur ska det bli med ett till Gästrikelag i serien?

”Det är alltid kul med derbyn och jag tycker att David Laksola gjort ett jättebra jobb med Torsåkers IF. Det blir spännande att följa dom, jag hoppas att dom gör som vi gjorde förra året och går ut lite kaxigt”.

Kan du berätta lite snabbt vad ni plockat in för spelare?

”Jag har ingen exakt siffra på hur många vi värvat men vi har främst värvat lokala killar förutom två som är Daniel Disubi från England och Plamedi Kedi från Frankrike. Annars har vi bara värvat lokalt och då bland annat Jens Åberg, Roni (Ali) och nu senaste Emil (Molin).

Berätta lite mer om ert senaste nyförvärv, Emil Molin?

”Jag kan säga att det är tyngd i den värvningen och för mig är det en gåta att inte till exempel GIF tog honom. Hur som helst så passar han in perfekt hos oss.

Hur gick processen till tills det var klart med Emil?

”Jag har tränat Emil i Sandvikens IF:s U17 innan han han blev a-lagsspelare och vi har sedan dess alltid haft en god kontakt. Så när han inte fick så bra med speltid i SIF så hörde jag av mig och han visste att han fick bra speltid här så det gick snabbt. Sedan går det ju snabbare med processerna på den här nivån eftersom det är mindre pappersarbete”.

Är truppen färdig eller tänker ni plocka in fler spelare?

”Vi är inte riktigt färdiga utan tänker att vi ska plocka in en eller två spelare till innan säsongens start”.

Gefle IF har rasat genom serierna dom senaste åren, vad tror du är den största anledningen till det?

”Jag ogillar att kommentera andra klubbar, speciellt när jag inte har någon insyn i hur processerna gått till. Men av förståelse för er Geflesupportrar, som är nyfikna på hur omvärlden uppfattar er klubb, så försöker jag ge min uppfattning av det faktumet att man åkt ned två divisioner på kort tid. Jag tror att bristen av en enad bild i klubben på vilken typ av fotboll man vill bedriva har varit den största anledningen till att det gått dåligt sportsligt. En otydlighet i hur man vill spela sin fotboll försvårar val av tränare, val av spelare och detta kan också leda till att man inte heller blir effektiva ekonomiskt i form av att en ny tränare kan få ärva en dyr trupp som inte passar hans fotboll och som kräver förändring trots att truppen innan redan är dyr. Har man en tydlig linje att utgå ifrån så vet man att det alltid värvas rätt spelare och man vet att det alltid är rätt tränare på plats och har rätt material att jobba med oavsett om man är ny eller inte. Det blir också lättare och effektivare att slussa upp egna spelare från ungdomslagen till seniorlaget över tid.

I och med att Gefle rasat så väntar nu ett derby mot Sandvikens IF, vilket av dom lagen tycker du ha sett starkast ut på försäsongen?

”Nu har det bara spelats några få matcher av försäsongen och det är svårt att bedöma något utifrån det. Gefle IF och Sandvikens IF har bara en gemensam nämnare såhär långt, och det är Sollentuna som båda mött. Tittar man enbart den matchen så ser jag mer hunger och aggressivitet i Gefle IF. Jag ser också skillnader i spelsättet, där Gefle IF vill kontrollera mer i spelet med boll än vad Sandvikens IF vill.
Sandvikens IF har också haft en del skador och sjukdomar medan Gefle IF har haft en hel del provspelare som bytts in och bytts ut i matcher. Det är också viktigt för supportrar att förstå att matcher under försäsongen sällan handlar om att sätta helheten, utan man jobbar mer med detaljer och vilka detaljer man väljer att jobba med är svårt för oss utifrån att veta. En förlustmatch kan ändå ge en massa positivt beroende på vad man ville få fram, sen vill man såklart alltid vinna. Så vem som varit bäst under försäsongen av dessa två är svårt att svara på, då jag tror att ingen av de lagen jobbat på helheten såhär tidigt, avslutar Eldar Abdulic.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x