1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Nya mittfältaren om Arameisk Syrianska, försäsongen och hur nära det var Sandviken: ”Skickade några sms med Pelle”

8 min läsning

FOTO: Nils Westberg Löfgren

Gefle IF:s herrlag har byggt om och byggt nytt inför Division 1-säsongen 2019. Ett utav dom nya är mittfältaren Isac Rojas som i en lång intervju med 1882-Bloggen berättar om fjolåret i Arameisk Syrianska, hur processen såg ut till det var klart med GIF och om allt varit som han förväntat sig. ”Jag stortrivs i klubben, säger han”.

När bloggen möter upp Isac Rojas så är det en leende mittfältare som tittar runt i Gavlevallens spelarentré och ser ut att vara riktigt glad.

”Min höjdpunkt på dagen är ju när jag får komma hit till arenan och träna så det finns inget att klaga på, säger han till bloggen med ett stort leende.

Rojas som alltså tillhörde Arameisk Syrianska förra säsongen, ett lag han dock lämnade efter endast en halv säsong och han beskriver den tiden som ”turbulent”:

”Förra året var väldigt turbulent, jag själv gjorde ju bara tio matcher och på dom första fyra månaderna så hade vi tre tränare så det var ett hejvilt år som inte var särskilt rolig”.

Ni åkte ur serien, vad var det i spelet som gjorde att ni var sämre än alla andra lag?

Alltså jag kan ju bara tala om det som hände första delen av säsongen eftersom jag lämnade sen men under min tid spelade vi ju verkligen inte bra och jag vet inte riktigt, vi tappade ju några spelare från säsongen innan och fyllde bara på med några yngre, vi spelade inte som ett lag och sen så fanns det ingen stabilitet, inte bara i laget utan i föreningen saknades det stabilitet”.

Vad tror du att du tagit med dig från tiden där?

”Jag fick ju vara med om att både vinna en serie, men också att åka ur en och hantera motgångar. Sedan så hade jag en jättelärorik tid med en utav tränarna där borta som gjorde mig till en mycket bättre fotbollsspelare”.

Du lämnade sedan, vill du berätta om det?

Ja, jag lämnade Arameisk Syrianska och flyttade upp hit för att plugga och att det blev just Gävle som jag flyttade till var faktiskt bara en slump”.

När han hade flyttat upp så berättar han att han i alla fall tog kontakt med Marcus Bengtsson som sedan tog in Rojas på provspel. När det här skedde så var den dåvarande Superettansäsongen inte heller avslutad så han fick komma in på provspel när GIF kämpade för ett nytt kontrakt i Superettan och tränade alltså med spelare som Anton Kralj, Piotr Johansson och Admir Bajrovic.

”Mitt första intryck var att jag tyckte det var konstigt att dom låg där dom låg för att vissa spelare hade jag mött innan och det var väldigt bra kvalité på spelarna”.

Rojas blev dock aldrig klar efter provspelet i mitten på sommaren och beskriver tiden som gick efter det såhär:

Jo, men efter att jag hade varit med och tränat där så hände det väl egentligen ingenting men sen när det kanske var en 2-3 matcher kvar på säsongen så hörde Marcus av sig och ville att vi skulle börja diskutera kontrakt och sådant”.

Och kontrakt blev det för Rojas, men det hade likaväl kunnat bli den stora rivalen Sandvikens IF enligt han:

”Vi (Pelle Olsson) hade någon form av utväxling på sms, självklart hade jag kontaktat dom på ett annat sätt om det inte hade blivit GIF. Så jag skickade några sms med Pelle men inte mer än det”.

Det har gått tre månader sedan starten, hur trivs du i klubben?

”Nej men alltså jag stortrivs i klubben. Det är en fantastisk arena och perfekta lokaler och sedan så trivs jag med föreningsfolket och jag trivs med grabbarna i laget så det är perfekt”.

På frågan om vad han tycker om staden så dyker återigen ett litet leende upp. Han menar på att det är en mysig stad med bra rörelse men att det inte finns så mycket att göra. På följdfrågan, om vilket ställe som han har som favorit, blir svaret kort och enkelt:

”Mitt vardagsrum, jag rör mig inte där utanför så mycket”.

Du kändes rätt ”ensam” när jag snackade med dig efter första träningen, hur är det med laget nu?

”Jo men det är roligare nu när man lärt känna alla och det är ju en bra sammanhållning i gruppen men vi gör väl fortfarande inte så mycket utanför planen”.

Någon som du umgås mer med?

Jag vet inte riktigt, Grace (Tanda) är rolig så det får väl bli han”.

Har det varit som du förväntade dig eller har något varit överraskande?

”Jag förväntade mig, med tanke på hur stor klubben är, att ”här kommer saker och ting skötas” och så känner jag verkligen att det är också, allt är väldigt proffsigt och bra”.

Om du jämför GIF mot Arameisk Syrianska som klubbar?

”Oj, det går ju inte riktigt att jämföra. Här har vi spelat flera säsonger i allsvenskan mot för i Arameiska som är en jätteliten klubb så det går ju inte att jämföra”.

Om du jämför fotbollskvalitén från förra årets trupp i Arameiska och i år i GIF?

”Det är enklare att åka ur en serie än vad man tror alltså men om vi hamnar i en sån situation i år så känner jag dock att vi vet vad vi ska göra. Just den professionaliteten som jag pratade om innan finns verkligen här men det är svårt att jämföra kvalitén såhär tidigt på säsongen”.

Men hur är kvalitén på dagens GIF-lag tycker du?

”Jo men den har varit ungefär som jag trodde innan. Jag visste ju att GIF ramlat ned från några serier, att det var ekonomiska problem och sen så är det ju svårt att bygga ett helt nytt lag”.

Gefles herrlag har alltså varit igång med träning sedan den tredje Januari. Nu, drygt två månader senare, har man hunnit med att spela fyra träningsmatcher men Rojas tycker inte att man är färdiga, i alla fall inte i vassa delar av spelet.

”Nej, defensivt är jag väldigt imponerad utav grabbarna och där börjar vi väl känna oss färdiga inför säsongen. Offensivt har vi dock ganska mycket kvar att jobba med, jag tycker framför allt vi behöver bli kreativare, jobba på ett par färdiga metoder hur vi ska gå fram sista tredjedelen”.

Vad ska känneteckna Gefle IF:s herrar spelmässigt den här säsongen?

”Det är såklart upp till Marcus (Bengtsson) men jag föredrar gärna att hålla mycket i boll och vara spelförande”.

Är det något som Marcus förmedlat till er spelare?

”Ja men sen har vi ju jobbat mycket med defensiven så vi har val inte haft jättemycket boll här i matcherna men det finns absolut potential för att vara ett spelförande lag”.

Om du återigen jämför Marcus sätt att se på fotboll mot dina förra tränare?

”Största skillnaden rakt av är val att tidigare tränare har velat spela efter marken till varje pris, i stort sätt ”tiki-taka” och inga långbollar alls. Det är kanske lite annorlunda fotbollsfilosofi här men jag vill inte uttala mig om hur Marcus ser påfotboll här, utan det får han ta”.

Om du beskriver dig själv som fotbollsspelare, hur låter det då?

”Ganska snabb och väldigt bra på att vinna boll, det är väl något jag tyvärr inte fått fram här riktigt för jag är faktiskt väldigt bra på att vinna boll. annars är jag väl teknisk och bra med boll. Något jag behöver utveckla är väl att jag blir ofokuserad väldigt lätt och kan tappa huvudet då”.

Utveckla det?

Jo, men alltså alla har ju sina problem vid sidan av och så. Men kan man inte lämna dom innan man går ut på plan så blir det svårt. Så att spela mitt spel och ha fullt fokus på fotbollen är väl något jag vill bli bättre på”.

Vilken position är du bäst på?

”Jag har faktiskt funderat på det där, väldigt mycket. Jag trivs som defensiv mittfältare men jag tycker om positionen jag har nu som är något offensivare. Men jag känner väl att jag blandat och gett lite här under matcherna och haft perioder som varit bra men också stunder som varit riktigt dåliga och jag känner val att det är mycket därför att jag aldrig spelat så här offensivt som jag gör nu, så jag känner mig lite rostig där men det kommer bli bättre”.

Du har fått väldigt mycket beröm här nu på försäsongen, kan du förstå det?

”Nja, det vet jag inte riktigt. För som sagt, under en match kan jag ha gjort många bra grejer men även precis tvärt om. Så allt har inte varit bra heller men jag försöker vara den som alltid gör något när jag får bollen. För ibland så rullar vi boll lite för länge utan att det händer något och då försöker jag vara den som gör någonting”.

Med dig i laget, vad tror du om säsongen 2019?

”Jag ger mig inte på någon gissning så här nu men det blir en spännande och intressant säsong så vi får se”.

Minst två derbyn mot Sandvikens IF (kan bli ett tredje i DM) väntar, vad vet du om det?

Ja, precis. Det blir kul och Sandviken har ett bra lag, framför allt i år tror jag så det ser jag rejält fram emot och förhoppningsvis blir det lite publik också!

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Relaterat: Nya mittfältaren om Arameisk Syrianska, försäsongen och hur nära det var Sandviken: &… […]

trackback

[…] Relaterat: Nya mittfältaren om Arameisk Syrianska, försäsongen och hur nära det var Sandviken: &… […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x