1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

Gefles målvaktstränare om sin roll, den egna karriären och om årets målvaktsuppsättning: ”Den bästa i hela serien”

4 min läsning

Goran Jovanovic är namnet på Gefle IF:s herrars målvaktstränare år 2019. Det är få som har koll på vem denne Jovanovic egentligen är, men bakom den 42 årige serben finns en mäktig historia. ”Jag har spelat cirka 1000 matcher, säger han i en intervju med 1882-Bloggen”.

Gefles målvaktstränare Goran Jovanovic.
FOTO: Gefle IF

Inför den här säsongen valde målvaktstränaren Mattias Hugosson att hoppa av sitt uppdrag, orsaken är oklar. Efter en tids tänkande inne på Gefle IF:s kansli föll till slut valet på U19-målvaktstränaren Goran Jovanovic.

Men kollen på vad en målvaktstränare egentligen gör, mer specifikt än att just träna målvakterna, är oftast väldigt dålig. Därför beslutade bloggen att åka upp på Gefle IF:s träning och fråga just vad en målvaktstränares roll och uppgift är.

”Som målvaktstränare gäller det ärr förbereda målvakten inför dom situationerna som kan uppstå i matcherna. Jag som tränar både målvakterna i U-19 och i herrlaget tränar ju målvakterna på lite olika sätt. Målvakterna i a-laget är ju oftast äldre och mer rutinerade och då gäller det att förbereda dom inför just den specifika matchen medan dom yngre målvakterna tränas mer med teknik och hur dom ska utföra vissa grejer, säger Gefles målvaktstränare Goran Jovanovic om sin egen roll”.

Men den serbiska 42-åringen har inte alltid tränat målvakterna. Jovanovic har nämligen en lång och minst sagt mäktig spelarkarriär bakom sig, som just målvakt, där han bland annat spelat i hela 15 olika klubbar.

”Jag brukar säga det att jag faktiskt har spelat fotboll med 15 olika klubbar i fyra olika länder och spelat cirka 1000 matcher. Jag är ju från Serbien från början och spelade där till jag var 25 och efter det flyttade jag till Sverige och Ytterhogdal där jag spelade ett tag. Sedan har jag spelat i lite olika klubbar i Skottland och på Malta”.

Hur kom du till GIF?

”Jag avslutade min aktiva karriär som spelare i Brynäs IF 2012 och året efter blev jag faktiskt huvudtränare i Brynäs i Division 4 och då gick vi upp det året. Så året efter var jag tränare trean med Brynäs men efter det fick jag nog, för fotboll för mig är ett jobb. För många är det en fritidsaktivitet men för mig är det ett jobb”.

”Så förra året fick jag ett samtal från Jocke Carlsson (akademikoordinator i Gefle IF) och fick frågan om jag ville vara målvaktstränare för akademin i GIF och inför den här säsongen tog jag också över herrarna då”.

Och när Jovanovic kom in som ny målvaktstränare för herrarna kom det även in två nya målvakter. William Lindkvist från den egna leden men även amerikanaren Jake McGuire som hittills fått stått alla 14 matcher. Och om årets målvaktsuppsättning säger tränaren så här:

”På Jake märktes det direkt, jag kunde se det redan efter tio minuters träning, att det skulle vara svårt att hitta någon bättre målvakt för Division 1. En riktigt bra målvakt som nog är den bästa i hela serien”.

”William kommer ju från U-19 och har utvecklats mer och mer. Han har ju stått några träningsmatcher för herrlaget men även stått i U-19 och jag tycker han utvecklas hela tiden. Så på dom här två åren jag har sett honom har han utvecklats mycket”.

Ni har släppt in 18 mål på 14 matcher, vad tycker du om det?

”När jag spelade så ville jag alltid ha släppt in mindre mål än matcher som jag spelat så jag personligen hade inte varit nöjd med dom siffrorna, men jag var lite extrem på det viset. Kollar man i år så är vissa mål helt omöjliga att stoppa men självklart hade jag velat att den siffran var lite lägre än vad den är”.

Men det är ingen katastrof?

”Nej, absolut inte. Det är långt ifrån en katastrof. Men man vill gärna ha något under ett mål i snitt med insläppta mål men det är okej, säger Jovanovic som menar att det finns utvecklingspotential”.

”Den bästa i hela serien” var målvaktstränaren Goran Jovanovic ord om Gefles målvakt Jake McGuire.
FOTO: Nils Westberg Löfgren

//1882-Bloggen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DigitalOcean Referral Badge
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x