1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

Från Sörby IP till FC Lugano-här är tidigare GIF-spelarens utländska proffskontrakt: ”Det är en dröm”

4 min läsning

Anna Björklund är numera proffs i Schweiz. FOTO: Gefle IF

Hon är född och uppvuxen i Gävle och har ägnat stora delar av sitt liv på Sörby IP. För två säsonger sedan lämnade Anna Björklund moderklubben Gefle IF för Elitettan och SDFF. Nu har backen tagit nästa steg i karriären, till ett proffskontrakt i Schweiz. ”Det är helt annorlunda här, säger hon”.

Det var efter succésäsongen 2017 som Anna Björklund tog steget och lämnade den dåvarande Division 1-nykomlingen Gefle IF. Flytten gick då norrut till SDFF och Elitettan. En sejour som blev kortvarig då hon inför förra säsongen flyttade ytterligare än gång, då till seriekonkurrenten Kvarnsveden.

Men båda dessa flyttar får nog se sig förbipasserande. Det står nämligen klart att GIF-produkten Björklund har skrivit på ett avtal med FC Lugano i den Schweiziska högstaligan. Ett lag som så sent som för någon säsong sedan spelade i Champions League.

”De har hamnat i botten av tabellen här efter halva säsongen och har värvat in massvis med nya spelare. Det är ett speciellt läge, säger hon själv när 1882-Bloggen når henne”.

Hur gick övergången till?

”Jag hade ju skrivit på ett nytt kontrakt med Kvarnsveden och såg fram emot en ny säsong där. Men så började tränaren här nere ta kontakt med mig på facebook och sen även med klubben. Så det gick väldigt snabbt, men för mig var det solklart och jag flög ju ner förra helgen”.

Kontraktet är dock bara skrivet på två månader, ungefär säsongen ut för laget. En längd som var viktig för 21-åringen, då möjligheten till fortsatt spel i Elitettan finns.

”Det var väldigt viktigt. Eftersom vi bara skrivit på för två månader kan jag komma hem och spela från start i Kvarnsveden. Sen vet vi ju inte hur det blir, jag kan ju bli kvar också”.

Moderklubben Gefle IF är såklart väldigt stolta över Björklund, som också har fostrat systern Elin Björklund (nu i SDFF). Klubben var ute och postade ett inlägg på sociala medier i veckan och den tidigare tränaren Tomas Axlund säger så här till 1882-Bloggen:

”Det är såklart otroligt stort för oss att vi fostrat en spelare som tagit sig så här långt. Det är inte bara roligt för oss utan även för hela distriktet. Man hoppas ju såklart att detta ger inspiration till fler talangfulla tjejer, det är inte omöjligt”.

Anna Björklund under sin tid i SDFF.
FOTO: Andreas Lidén

Men huvudpersonen själv är fortfarande något förvånad över att man valde henne, för trots allt har hon ”bara” spelat två säsonger i den svenska andraligan.

”Det kom oväntat, jag har ju bara spelat i SDFF och i Kvarnsveden här i Elitettan innan. Men klubben har varit tydlig med att man tror på mig, att jag ska vara en ledande spelare och bidra med ny energi utifrån”.

Vilka är de största skillnaderna mot för Sverige?

”Det är ju svårt att jämföra, men det är klart att kvalitén är väldigt bra såklart. Sen skulle jag väl säga att det är mer offensivt här, hemma är man ju väldigt noga med kollektivet och att man ska vara försiktiga i anfallet för att inte släppa till bakåt”.

Den kanske största skillnaden och som även är helt nytt för Anna Björklund är att hon för första gången någonsin under sin karriär kan leva på fotbollen tack vare det påskrivna proffskontraktet.

”Det är en dröm att kunna göra det. Att få betalt och att kunna leva på det man älskar, att spela fotboll. Det blir ju en hel del fritid också, när man inte behöver jobba innan träningarna, men det gör inget, säger hon och skrattar”.

Nu väntar alltså en halv säsong för Björklund i Lugano, en säsong där pressen är stor för storklubben som hamnat i botten. Men trots det tuffa läget är hon klar med vad som ska göras:

”Alla i laget och klubben vet vad som ska göras, vi ska vara kvar i serien och allt annat är underkänt”.

Systern Elin Björklund har även hon bytt lag.
FOTO: Nils Westberg Löfgren

//1882-Bloggen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DigitalOcean Referral Badge
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x