1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

En korsbandsskada blev starten på tränarkarriären – möt Gefle IF:s talangfulle akademitränare Admir Suljic: ”Drömmen är såklart att gå så lång som möjligt”

8 min läsning

Admir Suljic trivs på sin nya arbetsplats Gavlevallen.

Under nästan hela sitt liv har han tillhört Sandvikens IF. Allra först som spelare men sedan även som tränare. Under fjolåret blev han guldtränare för SIF efter en DM-finalvinst mot Gefle IF. Bara månader efteråt stod han inte kvar på Jernvallen utan hittades i stället på Gavlevallen som ny akademitränare för Gefle IF:s P16. – Man blev blind i SIF, säger han i en längre intervju med 1882-Bloggen.

Inför årets säsong gjorde han det känsliga bytet mellan SIF och GIF.

Vi möter upp honom vid spelarentrén på hans nya arbetsplats Gavlevallen. Klockan är nästan tre och i vanliga fall är det full fart där vi nu befinner oss, men på grund av rådande omständigheter kan vi alldeles ensamma slå oss ned inne på det, nu för tiden, hoptryckta kansliet.

En och en halv timme är vad vi har på oss, 90 minuter men ingen övertid. Sedan ska nämligen han själv ut och ha träning i vårvädret, med Gefle IF:s yngsta akademilag. För det är han som är huvudtränare för klubbens P16-lag sedan årets säsongsstart, innan dess var han detsamma fast i Sandvikens IF.

– Det var bra i Sandvikens IF, dock inte lika bra som här i Gefle IF. Skillnaden här är att det finns en nära kontakt mellan alla delar i akademin, vi alla samarbetar, hittar lösningar och ger varandra feedback. Hos SIF kändes det som att jag stannade upp, men här i GIF känner jag verkligen att jag kan utvecklas, säger Suljic med ett leende.

Admir Suljic som SIF-coach.

Rivaliteten klubbarna emellan har ju vuxit rejält det senaste året och vi har fått se flera byten mellan klubbarna. Även du valde att göra det bytet, hur gick det till?

– Jag gick en tränarutbildning för UEFA B som Jocke Carlson (akademikoordinator i Gefle IF, reds. anm.) höll i. Där flaggade jag ganska snabbt för honom att jag var öppen för förändringar och därefter kontaktade han mig och vi kom till slut överens om att jag skulle bli tränare för P16 här i GIF.

Att det blev just P16 är ingen slump. Admir Suljic har nämligen inte bara tränat Sandvikens IF. Han har tillsammans med Hannibal Tesfamichel och Ivan Alvarado varit förbundskapten för 04-kullen i Gästrikland, något som gör att han redan hade god koll på killarna i GIF:s P16-lag.

”Att kombinera skolan med 4-5 träningar i veckan och dessutom match är inte helt enkelt”

– Det underlättade verkligen, jag känner flera av killarna sedan två år tillbaka. Det är en tuff utmaning med att vara P16-spelare eftersom det är deras första steg inom eliten och vi har jobbat mycket med att få alla spelare att trivas i laget, till exempel genom att låta dem tycka till om träningar. Att kombinera skolan med 4–5 träningar i veckan och dessutom match är inte helt enkelt.

Men att han skulle bli tränare var solklart. Admir Suljic var själv en talangfull spelare och tillhörde också distriktslaget för sin årskull. Men på en cup för något år sedan skadade han korsbandet. En skada som skulle bli slutet på spelarkarriären – men också starten på tränarkarriären.

– Jag skadade korsbandet rejält och började med rehab som jag skulle göra ett helt år. Men under tiden började jag följa med på min lillebrors matcher med SIF och blev mer och mer involverad. Ju längre tiden gick, desto mer började jag se ljuset med att vara tränare.

– När jag sen kom tillbaka från skadan efter ett år skadade jag mig igen så blev det ännu enklare att bestämma sig. Det blev roligare att vara tränare och efter ett tag började man vinna priser, få beröm och bli sedd av andra. Jag har alltid gillat ledarskap och här fick jag verkligen användning för det.

Du inledde tränarkarriären i Sandviken men nu har du varit i Gefle en ganska lång tid och börjat känna klubben, finns det några fler stora skillnader mellan lagen än det som du redan nämnt?

– Jag har haft äran att få vara med Mehmet Bakir (tränare för herrlaget och U19 i Gefle IF) och fått se hur samarbetet mellan U19 och herrlaget ser ut. Här i GIF finns möjligheten för de yngre spelarna att få chansen medan man i SIF stänger den dörren i och med att man har en väldigt stor trupp som stryper akademispelarna, säger han och erkänner samtidigt att synen på Gefle IF ändrats sedan hans egen entré i klubben:

”Här bryr sig alla om varandra och hjälper varandra, det upplevde jag inte i Sandvikens IF på samma sätt”

– Haha, man blev blind i SIF. Det var mycket med det så kallade ”SIF-hjärtat” och det är ju klubben som jag tillhört nästan hela mitt liv. Men sedan jag kom hit har det öppnat upp sig mer och jag har verkligen fått en klarare bild av vad Gefle IF är, gör och står för. En stor skillnad mot SIF är ju kansliet och sammanhållningen i föreningen. Här bryr sig alla om varandra och hjälper varandra, det upplevde jag inte i Sandvikens IF på samma sätt.

Han bor kvar i Sandviken, men trivs bra på Gavlevallens konstgräs.

Sedan nedflyttningen till Ettan har Gefle IF fått in fler och fler spelare från de egna leden in till herrlaget. Säsongen 2020 består laget av nio egenfostrade spelare som tagit vägen från akademin till herrlaget i Ettan. När vi frågar Admir Suljic om hur klubben jobbar för att få fler spelare dit svarar han så här:

– Vi jobbar väldigt mycket efter Svenska fotbollförbundets rekommendationer och utbildningar. Men det är mycket att lära spelarna grundläggande saker för att de ska kunna ta egna beslut ute på fotbollsplanen. Vi har mycket spelövningar på träningar där vi jobbar mycket med hur vi ska spela på match.

Spelmässigt, finns det krav från klubben för hur ni ska spela?

– Jag har inte fått några krav för hur jag ska spela med vårt lag utan vi ska spela fotboll, hur vi gör det är inte lika viktigt. Så länge de lär sig de grundläggande principerna och förstår vad de ska göra. Vi har ingen taktisk röd tråd från herrlaget utan alla lag i akademin spelar ungefär lika för att man ska kunna etablera sig i herrlaget så enkelt som möjligt.

Om det finns framtida a-lagsspelare hos Gefles P16 kommer framtiden att utvisa, men tränaren Admir Suljic är optimistisk och menar att hans åldersgrupp är unik:

– Kommer man till 04-kullen i Gästrikland är det en unik grupp med spelare. De skiljer sig väldigt mycket mot många andra åldersgrupper på så sätt att de är väldigt långt fram i utvecklingen. Vi har redan flyttat fram en spelare till P17 i Gefle IF för att han låg långt fram. Så jag hoppas och tror absolut att det kommer finnas a-lagsspelare från vårt lag om några år.

När fotbollssäsongen 2020 drar igång är det i en P17-serie tillsammans med Dalarna och Hälsingland som Suljic och hans lag kommer att spela. Att det inte blev i den nationella serien är mycket tack vare honom själv.

– Det är DM som bestämmer vilket lag som tar platsen i den serien och jag råkade vinna det mot just Gefle förra året. Så vi har hållit på att försöka hitta en bra serie för oss och hoppas att det ska bli bra även om det blir mot äldre lag.

Tack vare Suljic får inte GIF spela nationellt.

Men när frågan om lagets målsättning dyker upp så är det ett oväntat svar som kommer ifrån Suljic, det första han nämner är nämligen inte en tabellplacering utan i stället något helt annat.

”Det är ändå på träningarna som vi lägger den mesta tiden och därför ser jag hellre att vi har hög träningsnärvaro än en vinst i en match”

– Det viktigaste är att vi har mycket folk ofta på träningarna. Det är ändå på träningarna som vi lägger den mesta tiden och därför ser jag hellre att vi har hög träningsnärvaro än en vinst i en match. Sen är det klart att vi vill vinna matcher och ett visst resultattänk behöver man ha för att motivera sig själv.

Om man ser Gefle IF:s P16-lag spela match den här säsongen, vad ska man se och vad ska känneteckna er?

– Mycket maxlöpningar, snabba spelvändningar och djupledslöpningar. Bollen ska rulla snabbt genom alla lagdelarna på motståndaren. Så fort bollen är död ska den spelas igång snabbt. Det ska vara en offensiv fotboll.

Sedan korsbandsskadan för några år sedan har Admir Suljic tagit en snabb väg fram. 2018 vann han priset som årets ”framtida ledare” på Gästriklands Idrottsgala. Inför årets säsong tog han steget till Gefle IF, men han är inte nöjd än. Admir Suljic har höga ambitioner med sitt ledarskap.

– Absolut, och det är också en av anledningarna till att jag valde Gefle IF. Jag pluggar också industriell ekonomi på högskolan i Gävle för att kunna ha två val. Men så länge jag kan hålla på med fotboll kommer jag göra det och drömmen är såklart att gå så långt som möjligt.

Hur länge får vi se Admir Suljic på Gavlevallen?

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x