1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Idag skulle årets första derbymöte ha spelats-Sandlund minns tillbaka på fjolårets matcher: ”Det var en jäkla upplevelse”

4 min läsning

Sebastian Sandlund under onsdagens träning på Gavlevallen. FOTO: Jens Carlsson

Idag skulle det ha doftat utav förväntan i fotbollsgästrikland, det skulle ha laddats upp på olika ställen för att sedan färdas massvis av människor till ett och samma ställe, arenaområdet i Sandviken. Idag skulle årets första heta möte mellan rivalerna Sandvikens och Gefle IF ha spelats, men på grund av ett virus har serien inte ens startat än. – Det känns nästan lite overkligt, säger Gefles lagkapten Sebastian Sandlund.

Det var under förra årets säsong som det för första gången på 33 långa år spelades derbymatcher mellan Gefle IF och Sandvikens IF på herrsidan. Totalt blev matcherna en röd dominans med totala siffror på 5-1 till Sandvikens IF.

På planen under båda matcherna fanns Gefle IF:s lagkapten Sebastian Sandlund som själv hävdar att matcherna inte är något han ofta tänker på, däremot är det en utav dem som svider lite extra.

– Det var den första matchen mot dem som kändes tyngst. Det kändes bara så jobbigt på något sätt. Alla förväntningar inför var liksom borta och man kände sig nästan dränerad, säger han efter onsdagens träning på Gavlevallen.

Finns det något som du tagit med dig ifrån de matcherna, på ett positivt sätt?

– Absolut, det var jättenyttigt att få erfarenheten att spela inför mer folk. Det är ju en dröm man har som fotbollsspelare, att få spela inför fullsatta läktare. Det var en jäkla upplevelse på både Gavlevallen och Jernvallen.

Och hade allt varit precis som vanligt så hade det också varit dags för ännu en derbymatch och chans till revansch för Sebastian Sandlund och hans himmelsblåa lag.

Fullsatta läktare på Gavlevallen under förra årets derby.
FOTO: Nils Westberg Löfgren

Ikväll klockan 17.00 skulle den gamla VM-arenan i Sandviken med stor sannolikhet varit fylld med publik och det hade doftat derby långt utanför Gästriklands gränser. Men faktum är att serien än idag, inte ens har startat.

– Det känns nästan lite overkligt att vi skulle ha spelat derby nu, men det är den här verkligheten vi lever i och man har lärt sig att acceptera det och leva med det.

LÄS OCKSÅ: GLÄDJEBESKEDET: Grönt ljus för seriestarter fotbollen

Att leva med det är också något som han inte haft några större problem med, GIF-kaptenen. För trots att laget har varit permitterade och inte fått spela några matcher så menar den så lugna Luleåsonen att hans liv inte förändrats särskilt mycket:

– Mitt liv har inte förändrats så mycket. Det ända som har varit annorlunda är ju att vi inte har haft några matcher på helgerna, annars är det egentligen som vanligt. Jag pluggar på distans så där har det inte heller blivit annorlunda, vilket är skönt.

Men snart är faktiskt matcherna tillbaka för Gefle IF och då blir det inte heller bara helgmatcher. När fotbollsserierna åter drar igång den 14 juni är det både med vardagsmatcher och helgmatcher. Något som kan bli slitsamt men som Gefle kan dra fördel av, enligt Sandlund:

– Det ska bli jättekul att få komma igång igen, man har arbetat med det här under så lång tid nu så man vill verkligen visa upp vilket lag vi har blivit och vilket lag vi är. Jag ser fram emot att visa alla supportar hur bra vi är.

– Sen kommer det såklart att bli tufft med flera matcher i veckan, men jag tror att det kommer fungera väldigt bra. Hittills har vi bara haft en muskelskada, vilket jag tror är rätt unikt om vi kollar övriga lag i serien. Vi har kanske i den bredaste truppen, likt Sandviken, men vi är ett ungt lag som klarar av mycket.

Nu när seriestarten för första gången på länge känns rätt nära, vad är skillnaden på årets Gefle IF mot för förra årets lag?

– Vi är många olika individer som fungerar väldigt bra ihop, så vi är en spännande grupp. Men sedan vill vi också vara ett bollförande lag, vilket vi inte var lika tydliga med förra året. Nu har vi verkligen gått ut med vilket spelidé vi har och vi är alla överens om vad som gäller. Så det känns verkligen jättebra.

Ungefär två veckor återstår innan Gefle IF äntligen får spela match igen.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *