1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Premiärveckan är kommen-Sandvikens IF laddar för seriestarterna: ”Jäkligt roligt”

4 min läsning

FOTO: Elin Nord

Seriestarten är nu närmare än på väldigt länge. Premiärveckan är igång och på söndag sparkar både Sandvikens IF:s herrar och damer igång seriespelet. Och visst är det efterlängtat hos de båda lagen som väntat länge. Vi har väntat på seriematcher i åtta månader, säger damtränaren Marcus Larsson.

Efter fallet på mållinjen ifjol fick Sandvikens IF:s damlag en gratisplats till eliten och Elitettan efter att ett annat lag hoppat ur. Det gör laget ensamma i hela distriktet som elitlag fotbollssäsongen 2020.

– Det ska bli jäkligt roligt. Sen kan man väl nog kategorisera Ettan som någon form av elitnivå också. Men ska man gå efter grunderna så är vi väl det enda laget och det är ju häftigt, säger tränaren Marcus Larsson och fortsätter:

– Det är ju synd att vi inte tillåts ha publik den här säsongen, för annars hade det nog kunnat dykt upp mycket folk på matcherna.

Laget har inte spelat match sedan slutet av februari och ska nu kastas in i landets näst högsta serie för första gången. Men tränaren Marcus Larsson ser det som en utmaning mer än en mardröm.

– Det ska bli roligt, väldigt roligt. Vi har väntat på seriematcher i åtta månader nu och ser verkligen fram emot att få köra igång. Det har varit tufft att behöva vänta.

Hur har tiden varit, att bara träna och inte veta hur framtiden ser ut?

– Framför allt har det varit tufft mentalt. En svårighet har ju varit att hålla uppe motivationen, inte bara spelarna utan även vi ledare. Det har varit påfrestande men vi har lagt upp träningar med mycket spel och med fokus att ha kul. Vi har nästan skippat det taktiska helt för att inte tröttna.

Och nu väntar alltså debut i Elitettan för Larsson och Sandviken. På söndag åker laget till Sunnanå för att möta den vid två gånger svenska mästaren Sunnanå SK.

I serien finns även lag som AIK, IFK Kalmar och Hammarby. En stor skillnad för rödvita SIF som för bara något år sedan mötte lokala lag i mycket lägre serier.

– Det kommer bli tufft, absolut. Vi har ju inte heller värvat för att spela i Elitettan utan spelarna som vi plockat in är egentligen här för att vinna division 1.

Vad är det rimligt att ha för förväntningar på er den här säsongen?

– Håller vi oss kvar så är det en sorts bragt, för den här serien är bra. Men vi tror alla på oss själva och kommer verkligen njuta av varje match, men även ge allt för att ta poäng och hålla oss kvar.

Sandvikens IF:s damer ser fram emot Elitettan.
FOTO: Mikael Nord

För klubbens herrlag väntar Karlslund IF hemma på VM-arenan i Sandviken. Ett motstånd som tränaren Pelle Olsson har god koll på och hoppas kunna ta tre inledande poäng mot.

– Det är ett lag med många nya spelare men som också har samma tränare och grunder kvar i truppen. De har tydliga spelförande mittfältare och några spännande anfallare, så det blir intressant.

Vad vill du se av ditt lag i matchen?

– Att vi går ut och är oss själva och gör det vi kommit överens om innan. Sedan förra säsongen vet vi att det gäller att vara med från början och verkligen hålla i hela säsongen. Så vi är påslagna och kommer göra allt vi kan.

Laget hade den senaste säsongen ett stort problem med skador, något som hunnit bli bättre i och med den långa försäsongen. Inför helgens premiärmatch är det bara Jonathan Hellström och Gustav Thörn som saknas, enligt Olsson:

– Ja, övriga är med på träning just nu. Vissa har dock vissa känningar och vi har haft några små bakslag. Men det ska inte vara någon fara.

Nu startar säsongen trots att ni inte spelat match på väldigt länge, hur mycket påverkar det?

– Det är svårt att säga nu innan, men det är klart att det blir annorlunda. Men det är fortfarande fotboll med målen på kortsidan och elva spelare i varje lag. Det är lika för alla men det blir självklart speciellt, säger den rutinerade SIF-coachen som dock tycker det är värt det:

– Vi har haft bra fart på träningarna och verkligen fått ut vad vi vill. Alla i klubben är sugna och redo att köra igång och vi alla ser fram emot starten.

En spännande säsong väntar för SIF:s herrar.
FOTO: Mikael Nord

1882-Bloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *