1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Olika uppladdningar-men nu väntar seriestarter för Gefle IF:s båda a-lag mot samma klubb: ”Extremt laddad”

6 min läsning

På söndag är det dags för seriestarter för Gefle IF:s a-lag. FOTON: Jens Carlsson

Ett av lagen har haft en turbulent slutsträcka medan det andra har haft en lugn och trygg väg. Men oavsett förutsättningarna är det dags för premiär för både Gefle IF:s herr- och damlag på söndag, båda mot Sollentuna FK. Redo är vi definitivt, säger herrtränaren Mikael Bengtsson.

Den 28 mars var senaste gången som Gefle IF:s herrlag spelade en match mot ett annat lag, då slog man Hudiksvalls FF på hemmaplan. Sedan dess har laget haft ett mindre uppehåll, en ”ny” försäsong och en väldans massa träningar.

Men den långa väntan är nu över och på söndag åker laget ner till Sollentuna för seriepremiären mot Sollentuna FK. En plats och ett motstånd som fjolårets GIF-are känner igen lite extra efter den avgörande vinsten i sista omgången, en match kaptenen Sebastian Sandlund minns tillbaka mot HÄR.

– Man är ju extremt laddad. Vi har jobbat onormalt länge och haft en speciell försäsong. Man längtar verkligen efter att få köra igång och det ska bli kul att se vart vi står, säger Mikael Bengtsson.

Det är dock två nya lag som möts på söndag än de två lag som drabbade samman i den avgörande matchen i november förra året. Både Gefle och Sollentuna tippas på flera ställen högre än förra säsongen (11 och 13) och GIF-coachen säger så här om motståndet som väntar:

– Utan att säga för mycket så är det ett lag som försöker spela fotbollen och gärna spela loss deras individuellt skickliga spelare. För oss gäller det att ha koll på deras speluppbyggnad och även några enskilda spelare som är ett hot.

Hur ser läget ut i truppen inför matchen?

– Jag tycker det ser bra ut. Bortsett från Sebastian Friman och Jakob Hjelte som båda varit sjuka och Sebastian Sandlund som har haft lite problem med en skada så har alla varit igång hela tiden. Friman och Hjelte ska det dock inte vara några problem med och Sandlund har blivit väldigt mycket bättre.

Den oroväckande skadan på lagkaptenen Sebastian Sandlund, som vi kunde berätta om tidigare i veckan, ska alltså vara på bättringsvägen. Men det är dock fortfarande tveksamt hur pass mycket 23-åringen kommer att kunna spela och enligt uppgift till 1882-Bloggen lutar det åt en halvlek.

– Det är en sena eller ett fäste som han har haft problem med. Men det ska som sagt vara bra nu, försäkrar Bengtsson.

Laget inledde veckans träningar på Gavlevallen men tränade under fredagen den taktiska träningen på Gunder Hägg-stadions naturgräs, vilket det även är på Sollentunavallen.

MISSA INTE: Bara dagar till premiären-Gefles lagkaptens hälsning till fansen: Heja så gått det går”

På frågan om den kommande matchen märkts av på veckans träningar skrattar Mikael Bengtsson innan han säger:

– Du kan väl gissa, haha?

– Det har absolut märkts av. Det är ju som vi varit inne på under försäsongen, med allt snack om hur man ska motivera sig utan matcher. Här har vi något konkret att se fram emot och alla vill ju såklart spela matchen.

Det är ett bra tag sedan ni spelade match senast, vart står ni nu egentligen?

– Det är svårt att veta eftersom vi inte fått testa oss i match på väldigt länge. Men redo är vi definitivt och vi känner verkligen att vi gått igenom det vi velat. Men nu måste vi spela match för att ta vårt spel vidare.

Och första chansen för ”det nya Gefle” att göra det är nu på söndag mot Sollentuna FK. Den första tävlingsmatchen för flertalet nya GIF-spelare. Men även för Mikael Bengtsson själv, som vill se det här av sitt lag:

– Ett gäng som klarar av anspänningen innan och under matchen. Vi är ett till stora delar nytt lag som nu ska tävla på riktigt för första gången. Jag är inte rädd för att vi ska vara nervösa, men däremot att vi inte blir för laddade utan klarar av att hålla fokus.

– Sen hoppas man ju på att se det vi kommit överens om. Att jobba som det lag vi är och verkligen ha en egen identitet ute på planen. Sedan kommer det ju att komma lägen där vi måste anpassa oss, men i grunden ska vi spela vårt eget spel.

Mikael Bengtsson ser fram emot sin första tävlingsmatch med Gefle IF.
FOTO: Jens Carlsson

Till skillnad från herrlaget har klubbens damlag haft en minst sagt turbulent sista tid. För ungefär en vecka sedan kunde 1882-Bloggen bekräfta att årets nya tränare Sara Frykland hade sagt upp sig. Sedan dess har snacket om just det blivit en av de allra största i hela Gästrikland.

Frykland själv gick hårt åt föreningen i en intervju med Gefle Dagblad där hon bland annat menade på att hon ”fått en del hot” från föreningen. Men under gårdagen kunde spelaren Lee Winroth istället kontra med att laget tyckt att det ”har varit svårt att föra en dialog med henne om vissa saker”, även det till GD.

När 1882-Bloggen når den numera huvudansvarige damtränaren David Färnström är det med en djup suck som han kommenterar den senaste tidens händelser:

– Det är otroligt tråkigt att det blivit som det blivit. Angående det som olika personer sagt i media har jag ingenting att tillägga eller kommentera. Det jag kan säga är att truppen är stark och alla har fullt fokus mot starten.

Hur har eran strategi varit för att ta er igenom det som hänt?

– Vi ledare bestämde för några dagar sedan att vi skulle lämna det som hänt helt och hållet och bara fokusera framåt. Spelarna har gjort ett jättebra jobb där och vi har verkligen kommit överens om det vi kan påverka, nämligen det innanför linjerna. Vi har även fått ett jättebra stöd av föreningen, det är viktigt att tillägga.

Nu är det alltså David Färnström som tar över huvudansvaret och till sin hjälp har han Jonas Westling (assisterande), Jessica Utter (målvaktstränare) men även extrastöd av fjolårstränaren Tomas Axlund och den meriterade tränaren Calle Barrling.

Och precis som klubbens herrlag är det Sollentuna FK som är premiärmotståndet för Gefle IF:s damer. På söndag gör laget serie- och hemmapremiär på Gavlevallen inför tomma läktare.

– Det ska bli otroligt skönt att dra igång igen. Att det även är på Gavlevallen känns väldigt bra, det är synd att vi inte tillåts ha publik bara, säger Färnström som säger så här om motståndet:

– Det är ett Stockholmslag och generellt sett så brukar de vara passningsskickliga. Vi har en plan för hur vi ska spela och vi känner oss bra förberedda efter en bra träningsvecka.

En stor skillnad under årets säsong för GIF:s damlag är det faktum att laget kommer att spela en enkelserie, där alla lag endast möter varandra en gång istället för två. Ett beslut Gefle IF har varit, är, och kommer vara missnöjda med.

– Vi har ju vetat om det länge nu och det är ett stort missnöje från vår sida, eftersom vi menar att det hade gått att lösa på annat sätt. Men det är bara att acceptera, vi alla vill spela matcher. Det blir 11 finalmatcher där vi ska göra allt vi kan för att vinna så mycket som möjligt.

INFÖR MATCHEN:

Sollentuna FK – Gefle IF (H)

Plats: Sollentunavallen

Tid: 14.00 (söndag)

TV: Sportexpressen Play och Gefle Dagblad

Gefle IF (D) – Sollentuna FK

Plats: Gavlevallen

Tid: 15.00 (söndag)

TV: Ingen

Den nya huvudansvarige tränaren David Färnström, här under en av veckans träningar.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *