1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

Längsta bortamatchen är hemma för GIF-kaptenen som nu ställs mot gamla klubben: ”Känner 80% av truppen”

4 min läsning

Sebastian Sandlund lämnade hemstaden Luleå inför 2018 för att spela i Gefle IF. På onsdag är det dags för 23-åringen att återvända till staden han lämnade, som lagkapten för GIF och för att möta klubben han representerat stora delar utav sitt liv. Det kommer bli jättekonstigt, säger han med ett skratt.

Hans moderklubb är visserligen inte IFK Luleå utan istället den lokala klubben Lira BK. Men när det var dags för att satsa på fotbollen föll valet på ”stadens lag”. Där spelade han i a-laget mellan säsongerna 2012-2017 varav han under slutet av sin sejour bar kaptensbindeln för klubben.

Men under sommaren 2017 värvades han till Gefle IF av tränaren Poya Asbaghi, en tränare han dock aldrig hann ha då Sebastian Sandlund själv började spela för klubben 2018. Vid den här tiden spelade Gefle IF i Superettan och IFK Luleå i division 2.

Men saker och ting har hänt och när Ettan går in på omgång 5 i årets säsong väntar ett speciellt möte för den nuvarande GIF-kaptenen, IFK Luleå på bortaplan.

– Det ska bli jätteroligt, det var ett tag sedan man var där uppe nu. Så det ska bli kul att få träffa och möta alla kompisar man har i laget. Det kommer bli jättekonstigt, säger Sandlund inför tisdagens träning.

Hur många känner du i deras lag?

– Oj, kanske att det är runt 80% utav truppen. Men sen är det ju även ”Tompa” (Tomas Eriksson, huvudtränare i IFK Luleå) som spelat med mig i kanske fem år och dessutom bor granne med oss däruppe och Vladimir (Lazarev, assisterande tränare) som också spelat tillsammans med mig. Det är många välbekanta ansikten helt enkelt.

Gefle IF:s lagkapten Sebastian Sandlund.
FOTO: Jens Carlsson

Gefle IF har inlett årets seriespel bra med 7 utav 12 möjliga poäng. Laget åkte dock på ett tungt bottennapp senast när man förlorade med 1-2 hemma mot nykomlingen IFK Haninge, en match som GIF-kaptenen beskriver så här:

– Vi förlorar för att vi är sämre än dem i båda straffområdena. Vi spelar bra och är överlägsna i spelet mellan dem men det är inne i boxen som vi inte får till det och inte är tillräckligt noggranna.

Ni fick en del kritik för att inte spelat tillräckligt bra offensivt, vad har du för svar till de som tvivlar?

– Jag tycker vi kommer till mycket lägen och har även kollat igenom höjdpunkterna efteråt. De har kanske två lägen och det blir mål på båda, vi har kanske tio avslut och får bara in ett. Vi måste ha bättre skärpa, målvakten gör en bra match, men vi måste ta vara på lägena.

– Vi måste våga misslyckas på sista tredjedelen och inte bli för statiska. Vi har gått igenom matchen både genom att se den och få höra lite statistik och bland annat så har vi 2,5 ”expected goals”, vilket är ett mått på hur mycket mål vi borde göra på de chanser vi har. De har istället 0.9 ”expected goals”, så sett till det borde vi ha vunnit rätt klart.

Det återstår att se om Gefle kommer kunna ta till vara bättre på lägena under morgondagens match mot IFK Luleå. Motståndaren har fortfarande inte tagit poäng i årets seriespel och placerar sig som nästjumbo i tabellen, men Sebastian Sandlund menar ändå att laget måste se upp:

– De har inte riktigt fått till det än, det är ett väldigt duktigt kollektivt lag och framför allt i det defensiva. Därför blir det extra viktigt för oss att våga utmana och göra det jobbigt för dem. Det kommer återigen vara i straffområdet det kommer avgöras och det gäller att vi är koncentrerade där.

Matcherna spelas utan publik, hur tar din familj och dina vänner det?

– Pappa och brorsan skulle stå i skogen bakom planen och kika, så de kommer och kollar i alla fall. Tyvärr hinner man inte ses något eftersom vårat plan lyfter 40 minuter efter matchen.

För Gefle IF:s del finns ett stort avbräck då den stora målskytten Isac Lidberg inte kommer till spel. Anfallaren som stått för fyra mål på fyra matcher utgick senast med en skada i lårets baksida och enligt uppgifter till 1882-Bloggen kan det röra sig om en frånvaro på upp till sex veckor.

Noterbart är dock att den andra anfallaren Jacob Hjelte, som saknades senast på grund av känningar, är tillbaka och finns tillgänglig för spel. I övrigt ska det inte finnas några andra problem i truppen.

INFÖR MATCHEN:

Plats: Nyabvallen

Tid: 16.00

TV: Sportexpressen Play och Gefle Dagblad

FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x