1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

ANALYS AV GEFLE IF – MED ELDAR ABDULIC: ÖREBRO SYRIANSKA IF – GEFLE IF 11/7

4 min läsning

Återigen en text i serien ”Analys av Gefle IF” där fotbollstränaren och experten Eldar Abdulic med sina fotbollskunskaper analyserar Gefle IF:s matcher. Denna gång är det gårdagens match, där Gefle IF mötte Örebro Syrianska IF på bortaplan, som ska analyseras.

Örebro Syrianska IF – Gefle IF: 2-2

De matchanalyser som jag skriver skrivs främst för fotbollssupportrar – därför försöker jag hålla dessa så enkla som möjligt och hoppas att de upplevs så av läsarna. Min intention med dessa är inte att imponera på fotbollstränare, fotbollsanalytiker eller fotbollsscouter. Den är inte heller så djup som den skulle kunna bli, utan jag belyser enbart de saker som jag tycker är relevanta för den matchbild som blev.

Örebro Syrianska IF – Gefle IF i omgång 7 i Ettan Norra var ett möte mellan två lag som båda stod på 11 poäng innan matchen. Av de matcher jag sett av båda lagen innan kunde man på förhand förvänta sig följande i matchen:

  • Örebro Syrianska drar, strategiskt, på sig väldigt många frisparkar (mest i hela Ettan Norra?) – vilket skapar hackiga matcher som de medverkar i.
  • Gefle IF vill kontrollera matcherna genom bollinnehav.
  • Matchen spelades på en relativt, vad det såg ut som, dålig gräsmatta.

Med andra ord var det alltså upplagt för en sönderblåst och hackig match med fler tekniska misstag än vanligt som följd.

Förklaring till de olika tecknen i bilderna:

– De gulrödrandiga och ljusblårandiga ringarna är spelarna i de båda lagen.

– De streckade pilarna är spelarnas rörelser utan boll.

– De linjerade pilarna är bollens rörelse.

– De röda ringarna är ytan som spelaren är på väg att springa in i.

– De gråa ringarna är en inringning för att synliggöra markeringspressen.

– De gula ringarna är ytorna som ledde till de båda målen.

Lagens formering när Örebro Syrianska byggde spel från backlinjen:

Gefle IF spelade sitt vanliga försvarsspel i sin 1-5-4-1 formering. Eftersom Örebro Syrianska spelade med en ”falsk nia” fanns denne ofta ledig i mellanrummet emellan Gefles centrala mittback och de två innermittfältarna.

Lagens formering när Gefle IF byggde spel från backlinjen:

Örebro Syrianska arbetade med markering med sina två offensiva innermittfältare mot Gefle IF:s två innermitfältare (se gråa ringarna).

Laget från Örebro hade tydliga spelare att pressa (se streckade linjer) när bollen var på väg mot ”deras” spelare vilket alltid skapade en yta bakom den pressande spelaren för en kort stund innan Örebro Syrianska hann täcka upp.

(Exempel där Örebro Syrianskas ytterback pressar Gefles vänsterwing – och ytan som uppstår bakom som Geflespelare är på väg att löpa in i)
BILD: Gefle Dagblad/Arbetarbladet

Vilka var nycklarna för Gefle IF:s anfallsspel?

Nycklarna var att få ha flyt i matchen och sitt egna spel så ofta som man kunde och att få spelare att komma loss ifrån sin press eller markering. De gånger man gjorde detta fanns det alltid en potentiell målchans i nästa passning.

För att få till detta hade Gefle ett tydligt rörelsemönster där lagets fickspelare ofta kom ner för att möta, medan en av innermittfältarna gjorde en motrörelse in i fickspelarens yta. Då fick man ofta spelbara spelare framför Örebro Syrianskas mittfältslinje – vilket gjorde att Örebro Syrianska inte kunde pressa Gefles mittbackar när de hade boll. Gefle IF jobbade också med andra rörelser och motrörelser där fickspelare löpte i djupled medan anfallaren mötte.

Två mål för vardera lag där situationer uppstår från samma ytor:

Örebro Syrianska gjorde båda sina mål efter flertalet vunna dueller i samma yta (gul ring) inne i Gefle IF:s straffområde.

Gefle IF gjorde båda sina mål efter att man fått loss spelare på sin vänsterkant och med lågt inlägg som följd.

Duellen: Jacob Hjelte vs två mittbackar

Rent taktiskt var Jacob Hjelte Gefle IF:s viktigaste spelare i matchen mot Örebro Syrianska. Utifrån hur Örebro-laget ville försvara i den här matchen så var man alltid tvungen att kliva upp i press med den närmaste mittbacken på bollsida på fickspelare eller inlöpande innermittfältare – och således lämna bortre mittback ensam mot Gefles anfallare. När Hjelte löste sin uppgift emot sin mittback gång efter annan och såg till att behålla boll genom bra tekniska utföranden i både det felvända och rättvända spelet så blev han ett stort hot – vilket ledde till att Örebro Syrianska slutade pressa med närmaste mittbacken och lämnade två mittbackar mot Hjelte och till följd fick Gefle IF ALLTID en spelare ledig någonstans på planen.

Slutsats:

En på förhand väntad matchbild blev också till verklighet. Följden av en sådan matchbild är ofta att individer underpresterar – och det lag som har bäst fotbollsspelare i laget är de som ofta blir det mest lidande laget.

Albin Lohikangas stod för båda assisterna till Gefle IF:s mål.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x