1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Han kom, försvann, räddade och lämnade-nu ställs Frej Engberg mot förra klubben: ”Glad för varje vinst de tar”

6 min läsning

Frej Engberg ställs mot Gefle IF som han spelade för 2019. FOTO: Nils Westberg Löfgren

Han var ett av många nyförvärv i truppen 2019 och fick mycket speltid under inledningen. Men sedan hände något som höll honom borta hela säsongen, fram till de två avgörande och sista matcherna, där han var med och räddade kvar klubben i Ettan. – Jag kommer aldrig glömma den sista matchen borta mot Sollentuna, säger Frej Engberg som numera tillhör seriekonkurrenten Vasalunds IF.

Den 23:e juni förra året förlorade Gefle IF:s herrlag med klara 3-0 mot Akropolis IF på bortaplan. I matchens 67:e minut byttes Melvin Mårtensson Almevid in på planen, ut gick då nyförvärvet Frej Engberg och där och då var det nog inte många som trodde att han sedan skulle bli borta länge.

Men efter den matchen saknades vänster-wingen i hela 14 matcher. Visserligen satt han några av dem på bänken, men han var inte på planen vid något av tillfällena. Anledningen har länge varit ganska oklar, men för klubben och hans nära och kära har det knappast varit det.

– Allt kändes kanon på försäsongen och även en bit in på säsongen. Jag började dock må dåligt där kring sommaren, kalla det psykisk ohälsa eller vad ni vill men det var anledningen till att det inte blev några matcher, säger Engberg.

Hur såg det ut för dig under den tiden?

– Jag berättade allt för klubben och fick verkligen en grym hjälp där de fixade personer man kunde prata med och alla verkligen var öppna och ville finnas där. Det är något som verkligen är viktigt att säga, stödet från klubben var det bästa möjliga. Marcus Bengtsson (dåvarande tränare) tog det verkligen på största allvar och det var jätteskönt.

Frej Engberg, mitt emellan alla motståndare, i GIF-tröjan.
FOTO: Nils Westberg Löfgren

Hjälpen och stödet från föreningen skulle göra att Frej Engberg, lagom till säsongens två avgörande och sista matcher, var tillbaka på planen. Både i segern hemma mot Karlslunds IF och den sista matchen mot Sollentuna FK spelade 25-åringen maximala 90 minuter och såg till att klubben stannade kvar i serien.

– Att komma tillbaka och få vara med och rädda klubben på det sättet, det går inte att beskriva den känslan. Jag kommer aldrig glömma den sista matchen borta mot Sollentuna, med det stödet vi fick från alla tillresta fans och att det var upplagt på det sättet att det faktiskt stod mellan oss och dem (Sollentuna FK) i kampen om den säkra platsen. Nej, det är något man kommer bära med sig hela livet.

Kontraktet med Gefle IF sträckte sig egentligen över den nuvarande säsongen också, men då varken GIF eller Engberg själv kände att det var värt att chansa med risk för ännu mer problem så valde man att gå skiljda vägar.

Flytten gick därför tillbaka till tryggheten i huvudstaden. Till en början var det inte säkert om han ens skulle fortsätta med att spela fotboll, men när försäsongen åter drog igång var det svårt att hålla sig ifrån.

– Verkligen, det gick inte alls. Saknaden efter fotbollen blev för stor och min kontakt med Dali Savic (huvudtränare i Vasalunds IF) har alltid varit bra då han var min tränare i Djurgårdens IF:s akademi. Så det var han som föreslog att man skulle komma ner och träna lite och det kändes jättebra.

Vilka skillnader är det mot Gefle IF som klubb?

– Det är två väldigt fina och välskötta föreningar, men det är klart att Gefle har en helt annat historik med åren man hade i högre serier. Sedan är ju faciliteterna på Gavlevallen helt grymma med arenan och allt som liksom är samlat på ett och samma ställe, det är allsvensk klass.

– Här på Skytteholm med Vasalund är det inte riktigt samma sak. Men man blir ödmjuk med vad man har och vad man får i en sån här klubb och man känner av att det är en klubb som man kan ta nästa steg ifrån.

Tycker man att Gefle IF fått en bra start på säsongen så är den ändå inte bättre än Vasalunds IF. Klubben placerar sig inför den här omgången, som är nummer åtta i ordningen, som tvåa med 15 inspelade poäng och hela 22 gjorda mål vilket är flest i serien.

Här i Vasalunds IF mot IF Karlstad Fotboll.

I den senaste matchen besegrade man nykomlingen Täby FK på hemmaplan med 3-1, en match där Frej Engberg fick göra sitt första mål för säsongen med en nick i början av matchen.

– Vi känner att vi är ett bar lag och tror verkligen på oss själva. Alla är med på det och då blir det oftast mycket enklare att spela. Offensiven är något vi verkligen lyckats med, vi försöker fylla på med mycket spelare i boxen och skickar in mycket bollar där. Vi rullar inte boll bara för att rulla utan vi vill komma till farliga lägen.

Nu väntar match mot Gefle IF, hur ska det bli att möta förra laget?

– Haha, det är lite svårt att förstå. Det kommer bli väldigt speciellt att möta Gefle, det är ändå flera utav mina bästa vänner förra året och många som man har kontakt med nu också. De har en ny tränare med ett nytt spelsätt som ser riktigt bra ut och som också gett mycket poäng.

– Jag följer klubben mycket och hoppas verkligen att det vänder den här säsongen, alla inom föreningen är värda det. Jag blir glad för varje vinst de tar och hoppas att de fortsätter. Gefle får gärna gå upp för mig, dock som tvåa via kval så vi kan vinna, säger han med ett skratt.

Efter vår intervju ska Engberg iväg för att träna Djurgårdens IF:s akademilag U15, en vanlig syssla för honom som också jobbar som personlig tränare vid sidan av fotbollen.

– Jag gillar själv styrketräning och tycker om att hjälpa och se andra människor utvecklas. Så under förra året i Gefle så blev det studier på distans för PT-jobbet, nu är dock det yrket lagt på hyllan i dessa tider. Men det är skitkul att få vara med och fysträna killarna i U15, framför allt eftersom man själv vet vad de går igenom nu då man själv varit där.

Innan vi lägger på och låter Frej Engberg ta sig till träningslokalen för att träna med den regerande svenska mästarens pojklag så låter vi han besvara en sista fråga, vem i laget han helst vill tunnla i morgondagens match:

– Oj, det finns många att välja på, haha. Men det blir nog Albin Lohikangas, han har sagt att de kommer vinna med 5-0 så då får man väl bjuda tillbaka med tunnel.

INFÖR MATCHEN:

Plats: Skytteholms IP

Tid: 19.00

TV: Sportexpressen Play och Gefle Dagblad

En speciell match väntar för Frej Engberg.
FOTO: Nils Westberg Löfgren

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x