1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Efter tränarkaos och utebliven speltid-nu lämnar GIF-backen efter ett halvår: ”Väldigt turbulent säsong”

4 min läsning

Jonnah Tönners lämnar Gefle IF efter ett halvår i klubben. FOTO: Victoria Mickelsson

Jonnah Tönners var ett utav nyförvärven till Gefle IF:s damlag som skulle höja nivån i truppen. Men nu står det klart att den meriterade mittbacken lämnar, efter bara ett halvår i klubben. Nu går flytten tillbaka till seriekonkurrenten Ljusdals IF men även den stora rivalen Sandvikens IF. Jag kommer att träna med dem ibland, säger hon till 1882-Bloggen.

När hon presenterades i mitten av november förra året beskrevs hon som en meriterad spelare som skulle ta en ledande roll i GIF-damernas backlinje. Hon bar även kaptensbindeln under finalen i Oil Quick-Cup (som laget också vann) under försäsongen.

Men när Gefle nu samlar ihop sig igen efter en sommarledighet så är det utan Jonnah Tönners i laget. Mittbacken bekräftar att hon lämnat klubben när vi når henne på telefon:

– Det var ett tungt beslut att ta, men säsongen har blivit som den blivit och det är inte som jag hade tänkt mig att den skulle bli. Det är trist men det är bara så det är, säger hon.

22-åringen berättar vidare att det är en kombination av olika saker som ligger bakom beslutet, men att den stora anledningen är bristen på speltid. Under lagets hittills två enda seriematcher fick hon inte en enda minut på planen, vilket blev droppen.

– Det är speltiden som varit det stora problemet och framför allt den här säsongen när det är en enkelserie. Det är inte så många matcher och när det inte blev något spel under matcherna där så kom det här beslutet.

– Sen har jag haft ett sommarjobb på Gävle Sjukhus den här sommaren som gjort att jag missat vissa träningar och som skulle göra att jag skulle fortsätta med det.

Har du fått någon förklaring till varför det inte blev någon speltid?

– I den första matchen ville de ha en annan spelartyp än min på planen, men i den andra vet jag inte. Där var det aldrig någon sån förklaring.

Mycket talar för att Jonnah Tönners hamnade på fel plats vid helt fel tidpunkt. När hon flyttade till Gävle kom coronaviruset och en vecka innan seriestarten lämnade tränaren Sara Frykland klubben, något som slog ner som en bomb.

– Det har varit en väldigt turbulent säsong, både för mig men också för laget. För mig var det en ny klubb och en ny stad och under stunder har det vart lite ensamt. Sen hade man ju såklart räknat med att ha Sara som tränare, men det är något jag lämnat bakom mig och inte vill uttala mig mer om.

Hur tog GIF ditt beslut om att lämna?

– Att det var tråkigt att jag ville lämna, de hade nog inte förväntat sig det och det hade inte jag heller. Jag hade långa samtal med David (Färnström, ny huvudtränare) om det här, men det var en bra dialog.

Nu går flytten tillbaka till Ljusdal och Ljusdals IF, föreningen hon lämnade efter förra säsongen. Men då hon fortfarande jobbar ett tag till på Gävle Sjukhus kommer hon inte bara spela i samma serie som Gefle, utan även träna med GIF:s stora rival, Sandvikens IF.

Att det blev Ljusdals IF är som sagt ingen större slump, den rejäle mittbacken har ett stort hjärta för klubben och när klubben nu placerat sig som jumbo i division 1 var det aldrig någon tvekan.

– Verkligen inte, det känns kul och bra i hjärtat att få hjälpa till. Jag vill göra allt för att hjälpa klubben ur den här tuffa situationen. Jag kommer att träna med Sandvikens IF ibland, när jag är nere i Gävle. Det var ett av lagen jag pratade mycket med och som det stod emellan när jag flyttade i våras. Det känns jättebra att få vara med och träna på den nivån, de spelar ju ändå i Elitettan, säger hon och menar att det kommer bli speciellt att möta GIF i höst:

– Att möta Gefle kommer såklart bli speciellt nu när man känner så många i föreningen. Jag har många bra vänner i laget och det är viktigt att lägga till att det här bytet inte är något ont emot GIF, det är en fin och bra klubb.

Den 29:e september återvänder Jonnah Tönners till Gavlevallen med sitt nygamla lag Ljusdals IF, när hon möter sitt sitt tidigare lag Gefle IF på bortaplan.

Jonnah Tönners ifrån sin senaste sejour i Ljusdal.
FOTO: Victoria Mickelsson

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x