1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Höstsäsongen startas med en cupmatch–Gefletränaren om matchens betydelse: ”Vi har fokus på seriespelet”

4 min läsning

Gefle IF:s huvudtränare David Färnström. FOTO: Jens Carlsson

Förra årets DM-seger har gett Gefle IF:s damer chansen att få spela Svenska Cupen den här sommaren, något man gör under morgondagen när man åker upp för att möta Team Hudik. Det blir första steget för att kvalificera sig till vårens gruppspel. Vinner vi får vi en ny match som vi behöver vinna för att ta oss vidare, förklarar tränaren David Färnström.

Trots en tung säsong så lyckades Gefle IF med att vinna sitta andra raka DM-guld förra sommaren, detta efter att ha slagit ut Sandvikens IF i semifinal och besegrat Valbo FF med 3-2 i finalmatchen. Bortsett från äran så gav också segern en chans till att få spela Svenska Cupen.

Första steget mot gruppspelet (som alltid spelas under vinter/vår) är under tisdagen när man ställs mot Team Hudik, som alltså blev DM-segrare i Hälsingland.

– Team Hudik blev vinnare i Hälsinglands tävling och därför möts vi i dne här matchen. Det är totalt tre kvalomgångar kan man säga, går man vidare genom alla så spelar man gruppspel nästa vår. Vinner vi får vi en ny match som vi måste vinna för att ta oss vidare, säger Färnström.

Hur ser ni på cupspelet, vad är ambitionen?

– Alltså, vi vill ju alltid vinna våra matcher och det hade varit roligt om vi kunde gå vidare. Men med det sagt så går vi in i Svenska Cupen med en tanke att det är träningsmatcher, på så sätt att vi har fokus på att bli bättre utav dem. Vi har fokus på seriespelet som väntar i höst, det är viktigast.

Laget man ställs mot i den första omgången är alltså Team Hudik, till vardags i ”tvåan”. I samma serie som Gefle IF:s utvecklingslag på damsidan spelar, men det är inget man lägger någon vikt på enligt GIF-coachen.

– Det här är en unik match och det spelar ingen roll hur det gått tidigare eller vilka serier lagen kommer ifrån. Vi ska göra vårat och försöka få med oss bästa möjliga resultat. Ärligt talat är min koll på Team Hudik inte jättebra, men det vi vet är att det tidigare har varit ett lag som vill spela efter marken och inte slå så mycket långbollar.

Hur har återuppstarten varit för er del?

– Den har varit bra, vi har genomfört många träningspass och även fått två träningsmatcher i benen (0-0 mot Avesta AIK och 1-1 mot BP F19) där vi fått prova vart i vårat spel som det finns risker. Det har varit nyttigt att få lära sig mer av vårat eget spel.

Gefle IF håller nämligen på att sätta en helt ny spelidé än den man startade säsongen med. David Färnström menar på att det går framåt men att man har en bit kvar innan allt sitter helt och hållet.

Karin Weinatch, en av GIF:s farligaste spelare offensivt.
FOTO: Jens Carlsson

Grundtanken är att bli ett mer passningsorienterat lag som är mer framåtlutat och inte backar hem till eget straffområde och skickar långbollar uppåt.

– Exakt så är det och det går framåt. Utan att säga för mycket om spelet så är våran tanke att vi vill spela efter backen och styra matcherna mer på det sättet. Vi vill spela en underhållande fotboll och en sak är säker, vi kommer inte spela som vi gjorde mot Sollentuna och GUSK i början av serien.

Du tog över som huvudansvarig efter att Sara Frykland lämnade posten en vecka innan seriestart, hur går snacket där kommer du bli kvar permanent?

– Det är en fråga som både är fel av mig att svara på utan det är klubbens ansvar. Jag kan dock berätta att man kommer att starta igång en likadan rekryteringsprocess som man gjorde när man anställde Sara Frykland.

Men fram tills att en eventuell ny tränare finns på plats, är det David Färnström som bär huvudansvaret för Gefle. Detta med assisterande tränaren Jonas Westling och målvaktstränaren Jessica Utter.

MISSA INTE: Efter tränarkaos och utebliven speltid–nu lämnar GIF-backen efter ett halvår: ”Väldigt turbulent säsong”

Inför morgondagens match har ledarstaben förmånen att ha nästan hela truppen tillgänglig och Färnström beskriver läget i truppen på följande vis:

– Det är väldigt bra, vi har turen att kunna ha nästan alla skadefria. Jonnah Tönners har lämnat oss, Wilma Ullström är tillbaka från skada och är redo för inhopp, Mathilda Bratt har en känning i armen men är tillgänglig för spel men Frida Sikberg saknas tyvärr på grund av skada.

Notera att Team Hudik ligger femma i Division 2 Södra Norrland och att Gefle IF:s utvecklingslag slog Team Hudik med 2-0 innan sommaruppehållet.

INFÖR MATCHEN:

Plats: Glysisvallen (Hudiksvall)

Tid: 19.00

TV:

David Färnström (till höger) och assisterande tränaren Jonas Westling (till vänster).
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *