1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Nollan bakåt och två mål framåt–Gefle IF vidare i Svenska Cupen: ”Vi jobbade bra”

3 min läsning

Gefle IF avancerar vidare i Svenska Cupen. FOTO: Jens Carlsson

Det satt långt inne och trots serieskillnaden lagen emellan så var det aldrig helt klart. Men när matchen blåstes av stod ändå Gefle IF:s damer som vinnare på Glysisvallen efter en 2-0-seger mot Team Hudik. – Det var stressig i första halvleken, säger GIF-målvakten Lotten Fahlberg.

Segern gör att laget nu avancerar vidare till den andra omgången av Svenska Cupen. En omgång där Gefle IF och de övriga 25 distriktsvinnarna från den första omgången, blandas ihop med alla 14 lag ifrån Elitettan (där gästrikelaget Sandvikens IF är ett utav lagen) som också går in i cupspelet.

Det innebär att Gefle alltså kan ställas mot ett lag från landets näst högsta serie. Tufft, utvecklande och framför allt spännande enligt lagets målvakt Lotten Fahlberg.

– Det blir kul att få möta ett riktigt bra lag. Vi tar en match i taget och får ta vara på chanserna vi får, när vi väl får möta de bästa lagen vilket allttid är roligt.

Men tisdagskvällens match mot Team Hudik (som precis som GIF vann sitt DM-mästerskap och därmed tog sig till Svenska Cupens första omgång) blev allt annat är lätt för Fahlbergs lag.

Division 2-klubben från Hudiksvall styrde stora delar av den första halvleken och skapade också flera farliga lägen, där GIF-keepern även tvingades tacka sin målbur.

– Det var stressig i första halvleken, säger Lotten Fahlberg och berättar vidare om vad laget diskuterade i halvtid:

– Vi pratade om att vi skulle våga rulla bollen efter backen med tålamod vilket, precis som spelet, blev mycket bättre i andra när vi lyckades rulla bollen mer på fötterna med tålamod.

Relaterat: Höstsäsongen startas med en cupmatch–Gefletränaren om matchens betydelse: ”Vi har fokus på seriespelet”

Något som ska nämnas är också att Gefle kom till matchen med en B-betonad startelva och matchtrupp. Saknades gjordes till exempel lagkaptenen Lee Winroth, offensivt farliga Karin Weinacht och ex-allsvenske nyförvärvet Lova Lennartsson.

Lee Winroth (längst bort) och Lovisa Lennartsson (närmast).
FOTO: Jens Carlsson

Trots det kunde laget något orättvist ta ledningen med 1-0 en bit in i den andra halvleken genom supertalangen Alice Hedström, blott 16 år gammal. Men efter målet var laget återigen pressat när hemmalaget desperat försökte forcera in en kvittering, en jakt som fick avslutas när GIF:s Felizia Edström elegant kunde skjuta in det avgörande målet i krysset i matchens sista minuter.

– Det var riktigt skönt eftersom det var 0-1 ett bra tag och de satte mycket press. Men vi jobbade bra tillsammans och höll tätt, och avslutade med ett mål i slutminuterna som avgjorde matchen, säger en lättad Fahlberg som själv är nöjd med en hållen nolla:

– Det var också skönt att hålla tätt men vi jobbade tillsammans genom hela matchen med en positiv stämning på planen. Det var fler än mig som var delaktiga till det.

LÄS OCKSÅ: Efter tränarkaos och utebliven speltid-nu lämnar GIF-backen efter ett halvår: ”Väldigt turbulent säsong”

Nu väntar några få dagars vila innan nästa match, då Gefle IF gästar IFK Västerås på bortaplan i återuppstarten av seriespelet. Där laget placerat sig på en sjätteplats med en poäng på de två tidigare matcherna.

– Vi har fått träna på vårat nya spelsätt nu i två träningsmatcher och den här tävlingsmatchen och det har förbättrats. Känslan är trygg inför seriestarten, det blir en spännande höstsäsong där vi ska kriga för varje poäng, säger Fahlberg innan bussen rullar hemåt mot Gävle.

MATCHFAKTA:

Team Hudik – Gefle IF

Målen: 0–1 (64) Alice Hedström, 0–2 (90) Felizia Edström

Domare: Vidar Anteskog

Publik:

Lotten Fahlberg fick hålla nollan för sitt Gefle IF.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *