1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Två matcher hanns med på våren–nu ska ett nytt spelsystem lyfta GIF under hösten: ”En kaxigare fotboll”

4 min läsning

Lee Winroth från en träningsmatch mot IK Huge i våras. FOTO: Jens Carlsson

Det blev bara två omgångar av seriespelet under vårsäsongen men under morgondagen återupptar Gefle IF:s damer seriespelet när man gästar IFK Västerås på bortaplan. Det är den första av nio avgörande matcher som väntar under höstsäsongen. Vi måste ta poäng under dessa matcher, säger lagkaptenen Lee Winroth.

En lång försäsong gjorde att fotbollen inte tilläts sparka igång serierna innan den 14:e juni. När de väl fick det så innebar det endast två matcher för flera utav serierna, innan ett längre sommaruppehåll.

Ett av lagen som drabbades var Gefle IF:s damlag som bara hann med en hemmamatch mot Sollentuna FK (oavgjort, 2-2) och en bortamatch mot Gamla Uppsala SK (förlust, 2-4). En utan tvekan annorlunda och speciell seriestart.

– Det var och har varit en jobbig tid. Min egen personliga känsla är att det varit så mycket av och på. Först att behöva komma upp för att spela matcherna och sen vila och få det här uppehållet. Det har varit svårt att ställa in sig mentalt, säger Winroth.

Den 21-åriga mittfältaren, med 14 framträdanden i Damallsvenskan med Kvarnsvedens IK på meritlistan, är ny lagkapten till den här säsongen. Hon är även den spelare som gjort flest mål under de två seriematcher som spelats, med ett mål i båda matcherna.

Men trots den lyckade inledningen för henne personligen så är hon inte nöjd med vad laget lyckades åstadkomma innan sommaruppehållet, där man tog en poäng på två matcher.

– Vi fick inte riktigt till det och det blev egentligen konstigt från start med tränarbytet innan seriestarten. Det har tagit lite tid men nu är känslan att vi har något på gång, säger hon.

MISSA INTE: BOMBEN: GIF-tränaren lämnar klubben omedelbart

Gefle IF:s nuvarande huvudtränare David Färnström.
FOTO: Jens Carlsson

Laget drivs nu av David Färnström, som i en intervju med 1882-Bloggen kunde berätta att klubben har startat en rekryteringsprocess för en huvudtränare, med en bakgrund i Hofors AIF och Stensätra IF. Under uppehållet har laget filat på en ny spelstil som man hoppas ska kunna ge resultat under höstens matcher.

– Det är en kaxigare fotboll där vi flyttar upp mer folk högre upp i banan. Vi hoppas kunna vinna bollen högre upp och även rulla bollen mer på offensiv planhalva. Vi har spelskickliga spelare och vi ska utnyttja den trupp vi har.

Totalt har man spelat tre matcher under sommaruppehållet, där två varit träningsmatcher (Oavgjort med 0-0 mot Avesta AIK och oavgjort med 1-1 mot BP F19) och en tävlingsmatch i Svenska Cupen mot Team Hudik som slutade med en 2-0-vinst.

– Det har sett bättre och bättre ut under matcherna. Det är väldigt nytt och man ska komma ihåg att det egentligen är under den här sommaren som vi startat det här, så det är väldigt färskt. Jag tycker vi kommit rätt långt och att det ser stabilt ut. Det känns som att alla läser ur samma bok, vilket vi inte riktigt gjorde förut, säger GIF-kaptenen.

LÄS OCKSÅ: Nollan bakåt och två mål framåt–Gefle IF vidare i Svenska Cupen: ”Vi jobbade bra”

Och det är också med det som Gefle kommer till återuppstarten av seriespelet. Under lördagseftermiddagen spelar man bortamatch mot IFK Västerås som bara har spelat en tidigare seriematch, som man förlorade mot Sätra SK med 3-4.

– Man är maxad, fruktansvärt taggad på att få spela igen. Vi ska gå igenom dem (IFK Västerås) nu ikväll men vi måste ha fokus på vårat och göra en bra match. Jag väntar mig en stor prestation rent fysiskt av oss, vi är en fysisk trupp och det ska vi använda oss av, säger Winroth som tycker så här om enkelserien man spelar:

– Det är tråkigt, man vill ju spela matcher. Det är vad vi tränar för under hela vintern och våren. Men nu har man på något sätt blivit van och införstådd med vad som väntar och det är ingenting vi kan lägga energi på. Det blir roliga nio matcher i höst där alla blir som finaler. Vi måste ta poäng under dessa matcher.

INFÖR MATCHEN:

Plats: Iver Arena

Tid: 15.00

TV:

GIF-kaptenen Lee Winroth ser fram emot matchen.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *