1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Lagkompisar och derbysegrare ifjol – nu ställs Englund och Markström mot varandra som stora rivaler: ”Två bra lag som spelar lite olika”

8 min läsning

Leo Englund (till vänster) och Tim Markström (till höger) inför en av årets derbymatcher i somras. FOTO: Jens Carlsson

Leo Englund och Tim Markström blev nära vänner när man förra säsongen spelade för samma lag. Även fast den sistnämnde nu tillhör Gefle IF och den förstnämnde är kvar i Sandvikens IF är vänskapen fortfarande stark, även om den får akta på sig under onsdagens derby. – Även fast vi är vänner här utanför så vill man ju vinna mot varandra på planen, säger Leo Englund.

Tillsammans var de med och besegrade Gefle IF med sitt eget Sandvikens IF under fjolårets två derbymatcher. Två riktiga succématcher upplevelsemässigt där nästan 10 000 personer totalt befann sig under matcherna.

– Det var roliga matcher, utan tvekan. Framför allt så är det roligt att kunna få till den upplevelsen och känslan i Ettan, för det kändes som en allsvensk match. Det är väldigt stor skillnad att spela inför 500 eller 5000, det var fantastiskt att få vara med om det, säger Englund om förra säsongens derbymöten.

Vi möter nämligen upp SIF:s målkung Leo Englund och GIF:s solklara förstamålvakt Tim Markström i centrala Gävle. Vännerna skapade sig en nära relation när man under fjolåret spelade tillsammans i Sandviken.

Englund drog till med hela 17 mål och hamnade på en fjärdeplats i seriens skytteliga, Markström startade alla matcher han kunde och till slut räckte det för en sjundeplats i tabellen. Men kanske framför allt var båda inblandade i derbymatcherna, där SIF vann med 1-0 och 4-1.

– Jag tycker att vi var starkare förra året men samtidigt hade GIF ett tungt år rent generellt. Första matchen på Gavlevallen var relativt jämn men när vi spelade hemma på Jernvallen var det vår match från början till slut, säger Markström.

LÄS OCKSÅ: Från 5000 till 50 – så laddar supportrarna inför årets första derby: ”Kommer att bli avslaget”

Två utav Sandvikens totalt fem derbymål förra säsongen gjordes av Leo Englund, som gjorde ett i varje match. Det ena blev helt avgörande när man slog Gefle med 1-0 på bortaplan. Det firade han på ett uppmärksammat sätt när han hoppade rätt in i en betongvägg, något han säger så här om:

– Jag fick se mig besegrad utav väggen, den var för stark. Det blev några onda blickar på träningen dagen efter, eftersom det hade kunnat gå riktigt illa. Men där och då var det inte så mycket att fundera på, det var glädje.

Betongväggen på Gavlevallen levde farligt.
FOTO. Mikael Nord
Tim Markström räddar ett skott från fjolårets derby, då för SIF.
FOTO: Mikael Nord

Efter en lång väntan är det på onsdag dags för årets första riktiga derbymöten mellan lagen. Visserligen möttes man på försäsongen i en träningsmatch, som slutade med en GIF-seger, men annars var det senaste mötet för ett drygt år sedan.

– Vi möttes på försäsongen och när vi är igång med matchen kommer man inte tänka på något annat sätt bara för att det är derby. Men det är klart att det ska bli roligt att möta Sandviken och att man vill vinna, men det vill man göra oavsett motstånd. Jag tror att det hade varit en lite annan känsla om det hade varit publik, det blir mer adrenalin och känsla, säger Markström.

Som du säger så blir det knappt någon publik, hur mycket påverkar det?

– Det blir ju inte samma puls och tryck vid sidan av planen, som det ska vara på ett derby. Som det var förra säsongen så behövde man inte kicka igång sig själv, utan det kom helt av sig självt. Jag tror dock att många kommer hitta den även om det inte är publik. Men med det sagt kommer det inte alls att bli samma sak.

Till matchen kommer lagen med ganska fina former där Sandviken har spelat in åtta poäng på de senaste fem matcherna och Gefle har fått tio. Allra senast kommer GIF ifrån en nervig 3-2-seger mot Nyköping och SIF ifrån 2-2 mot Örebro Syrianska där man under lång tid spelade med en man mindre på planen.

– Vi behövde tre poäng och därför var det väldigt skönt att vi tog dem. Vi var dåliga mot Karlslund och Micke (Bengtsson, huvudtränare i Gefle IF) var förbannad på oss. Efter den matchen fick vi några dagars ledigt för att fundera på vad vi gjorde på fotbollsplanen och efter det har det varit väldigt bra. Det är roligt att ha fått in Iu (Ranera, tillbaka i GIF) och Nisse (Eriksson, tillbaka från skada) och att de vill vara med och slåss, säger GIF-målvakten.

– Det var en speciell match eftersom deras naturgräs är väldigt olikt ett konstgräs och därför blir det ett lite annorlunda spel. Men det är inget vi som lag kände oss främmande till att göra och fram till vi får rött kort gör vi det väldigt bra. Att vi sen lyckas komma tillbaka och göra 2-2 känns bra och det tar vi med oss, säger SIF:s målkung som själv gjorde ett av målen senast.

7 mål har det blivit för Leo Englund den här säsongen.
FOTO: Mikael Nord

Vad tycker ni annars om säsongen hittills, både för laget men även personligen?

Leo:

– Det har varit en väldigt speciell säsong med en lång vår och flyttade matcher. Helt plötsligt startade serien utan några träningsmatcher men känslan är att vi har kommit igång ändå. Vi hade det lite tufft att få med oss poängen i början men nu har vi verkligen hittat ett spel som ger oss poäng. För egen del spelar det egentligen inte så stor roll hur många mål som kommer ifrån mig, det viktiga är att vi som lag gör mål och vinner matcher. Jag tycker dock att det har börjat kännas bättre på slutet och att formen är bra.

Tim:

– Jag tycker vi ska ha mer poäng än vad vi har fått men man får samtidigt inte glömma bort var Gefle var förra året. Tänker man på det så har vi gjort det klart godkänt den här säsongen. Vi har haft några riktiga dippar men också några matcher där mycket har klickat, vi får ändå vara nöjda. Det blir lätt att man stirrar sig blind på antalet nollor och liknande. Jag tycker det har känts bra även om det finns mer att hämta ifrån mig. Vi har släppt in för billiga mål där vi varit för klena i eget straffområde. Men annars har det varit väldigt lugna matcher där man som målvakt inte fått jobba så mycket som man vill. Vi har släppt till väldigt få lägen och när det väl kommit något är det ofta från nära håll, då är det inte lätt som målvakt.

Siffrorna visar att Leo Englund stänkt in sju mål för sitt Sandvikens IF, varav hela fyra är från straffpunkten. Tim Markström har hållit nollan för sitt Gefle IF vid två tillfällen och totalt släppt in 18 mål på 14 matcher.

Rekommenderat: Nästan publikfritt derby – så hårt slår det ekonomiskt mot SIF: ”Det kommer få sina sviter”

När lagen nu ställs mot varandra står man också betydligt närmre varandra i tabellen än vad man gjorde under fjolåret. Faktum är att lagen ligger bredvid varandra, som sexa och sjua, med bara en poängs skillnad.

– Det är som Tim var inne på, förra säsongen var SIF flera steg före men den här säsongen känns det som att det är lite jämnare. GIF och SIF är två bra lag och även fast vi är vänner här utanför så vill man ju vinna mot varandra på planen.

Leo Englund hoppas göra mål på kompisen Tim Markström.
FOTO: Jens Carlsson
– Han gör ”bläckfisken”, säger Tim Markström om Leo Englunds skott och menar med det att han skjuter lite överallt.
FOTO: Jens Carlsson

Att många GIF-supportrar följer Sandviken och många SIF-supportrar följer Gefle är ingen hemlighet. Frågan är om spelarna själva följer det andra laget, enligt Markström och Englund blir svaret följande:

– Jag har inte sett en enda match den här säsongen, några höjdpunkter om Leo har gjort mål. Men det är ett bra SIF den här säsongen, truppen är nog bättre än förra säsongen. Jag håller dem högt upp i tabellen, högre än Sylvia och kanske till och med BP. För mig är Sandviken ett lag som ska kunna hamna tvåa eller trea, säger Markström.

– Jag har inte heller sett särskilt mycket GIF den här säsongen, lite på någon bussresa men annars väldigt lite. Jag har dock haft Micke, (Bengtsson) som nu är tränare i GIF, under min tid i GIF Sundsvall och skrev till Tim direkt när han var klar och berättade att han är jättebra. Vi möttes ju på försäsongen och man kan ju säga att de är ett bollskickligt lag, lyckas man få ut något av det är det en väldigt bra egenskap. Jag tror det är ett starkare GIF den här säsongen än förra året, säger Englund.

Onsdag klockan 19.00 på Jernvallens gamla VM-arena är det dags, då ställs Tim Markström mot Leo Englund och Gefle IF mot Sandvikens IF. Det 45 (fakta taget från Gefle442) mötet i historien, det första riktiga de själva emellan.

– Det är omöjligt att gissa hur det kommer att gå, oavsett vad man säger kommer man nog få äta upp det efteråt. Alla matcher är unika och framför allt derbyn. Jag tror på en jämn match mellan två bra lag som spelar lite olika. Tim är stor och täcker mycket, men vi ska försöka göra mål på honom, säger Leo Englund och Tim Markström är inte sen att svara:

– Ska du göra mål blir det på straff, haha. Nej, han är bra på att skjuta och det kan komma skott lite överallt. Det är tillfälligheter som kommer att avgöra matchen men Sandviken får vara favoriter, de vann ändå förra säsongens båda matcher. Många av våra grabbar var med förra säsongen och vill såklart ha revansch och det ska vi försöka att få.

Den här gången är det GIF-målet som Tim Markström ska vakta, inte SIF-buren.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x