1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Inför slutspurten – genomgång av lägena för våra lokala lag

5 min läsning

Det är dags för avgörandet i våra lokala serier. FOTO: Jens Carlsson

Höstfärgerna är här och för våra lokala fotbollslag börjar denna märkliga säsong att dra ihop sig. Ettan och Eliettan är ensamma att köra vidare hela hösten ut, alla andra av 1882-Bloggens fokusserier går mot sitt absoluta slut och i den här texten ger vi er en genomgång av läget i serierna inför slutspurten.

Trots mycket oklarheter sparkades samtliga fotbollsserier igång i somras. Allsvenskan, Damallsvenskan, Superettan, Elitettan och Ettan beslutade alla att spela som vanligt, med en dubbelserie där alla lag möter varandra två gånger. Men för samtliga andra serier beslutades det att spela enkelserier, där alltså bara hälften av alla tilltänka matcher spelas.

Det har gjort att säsongerna blivit väldigt annorlunda för alla lokala lag. Få matcher har inneburit att alla matcher blivit livsviktiga, vilket också har lett till att flera skrällar dykt upp i tabellerna. Men det har även gjort att säsongerna redan nu går mot sitt slut och här kommer en genomgång av läget inför slutspurterna i serierna, notera att ALLA gästrikelag är skriva med kursiv stil.

DIVISION 3 (HERR):

DIVISION 3 SÖDRA NORRLANDM+/-P
1. Sandvikens AIK FK91419
2. Strömsbergs IF9919
3. Forssa BK91018
4. Åbyggeby FK9818
5. Korsnäs IF FK9115
6. Bollnäs GIF FF9614
7. Söderhamns FF9-913
8. Valbo FF9-312
9. Heby AIF9-411
10. Edsbyns IF FF9-77
11. IFK Mora FK9-77
12. Rengsjö SK9-182

SERIEFAKTA: En av alla förbundsserier, tillhör därmed inget distrikt utan sköts av SVFF. Det finns totalt 12 stycken division 3-serier runt om i landet. Lägsta förbundsserien där vinnaren går direkt upp, 2:an kvalar uppåt, 9:an kvalar nedåt och de tre sista lagen åker ur serien och hamnar i division 4.

KOMMENTAR: Trots något tungt och onödigt poängtapp har Sandvikens AIK motsvarat förväntningarna och har allt i egna händer inför de avslutande två omgångarna. Åbyggeby FK har imponerat stort under sin debutsäsong i ”trean” och har faktiskt häng på den absoluta toppen. Det tredje och sista gästrikelaget, Valbo FF, har haft en betydligt tyngre säsong. Efter att ha åkt ur ”tvåan” förra säsongen har man inte lyckats stabilisera sig och hotet att åka ur ännu en serie finns för laget. Sandvikens AIK har IFK Mora och Valbo FF kvar att möta, Åbyggeby FK har Söderhamns FF och Korsnäs FF medan Valbo FF möter Korsnäs IF och Sandvikens AIK.

Sandvikens AIK går mot serieseger och uppflyttning.
FOTO: Michaela Persson/Ida Hägglund

DIVISION 4 (HERR):

DIVISION 4 GÄSTRIKLANDM+/-P
1. Forsbacka IK91827
2. Hille IF101924
3. IK Huge101523
4. Torsåkers IF10416
5. Stensätra IF10-314
6. Helges IF10-312
7. Hofors AIF9210
8. Brynäs IF FK1009
9. Norrsundets IF10-128
10. Valbo FF 2/ Gefle IF FF P199-158
11. Årsunda IF9-46
12. Hagaströms SK10-214

SERIEFAKTA: Gästriklands högsta distriktsserie på herrsidan, sköts därför inte av SVFF utan istället utav Gestriklands Fotbollförbund. Gäller lite olika regler varje år, den här säsongen flyttas inte vinnaren upp direkt till division 3, utan tvingas istället möta vinnaren i Jämtland/Härjedalen i en avgörande kvalmatch där vinnaren går upp och förloraren får en ny chans i en kvalserie med segrarna från division 4 i Dalarna och Hälsingland och nionde lag i division 3. Jumbon i serien åker ur och lagen på plats tio och elva tvingas till kval för att hålla sig kvar.

KOMMENTAR:

Efter en fenomenalt bra säsong kan Forsbacka IK till veckan ta sin tionde raka seger, av tio möjliga matcher, i årets seriespel. En seger som i så fall skulle innebära seriesegern, även om det också räcker med oavgjort. Det enda eventuella hotet är Hille IF som själva slarvade bort sin riktiga chans när man förlorade mot IK Huge i den senaste omgången. Kring bottenstrecken är dramatiken stor där Hagaströms SK ser ut att få det tufft att hänga kvar. På kvalplatserna finns nu Årsunda IF och Valbo FF 2/Gefle IF P19 som dock båda har en match mindre spelad än Brynäs IF och Norrsundets IF på platserna över. Norrsundet har fått upp farten med sin nya tränare, men kommer det räcka hela vägen? En helt klart spännande och rafflande avslutning.

Brynäs IF kämpar för att undvika nedflyttning eller kval.
FOTO: Jon Åkesson

DIVISION 1 (DAM):

DIVISION 1 NORRA SVEALANDM+/-P
1. Sundsvalls DFF92324
2. Täby FK91822
3. Västerås BK 3091219
4. Gamla Upsala SK91417
5. Sätra SK91616
6. Rimbo IF9-413
7. Sollentuna FK9-111
8. IFK Västerås FK9-510
9. Ljusdals IF9-710
10. Gefle IF FF9-68
11. Stensätra IF9-303
12. Valbo FF9-301

SERIEFAKTA: Gränsfall om denna serie ska vara med här eftersom det finns motståndare från Sundsvall, Västerås och Sollentuna. Men vi hittar trots allt tre stycken lokala lag och serien spelas dessutom som enkelserie den här säsongen. På damsidan är det division 1-serierna som är de lägsta förbundsserierna, totalt finns det sex stycken. Vinnaren får kvala mot vinnaren i division 1 Norrland och de tre sista lagen i serien åker direkt ur.

KOMMENTAR: Den här serien är ingen positiv syn ur ett gästrike-perspektiv. Alla tre lag ligger inför avslutningen efter varandra, på de tre sista platserna, i tabellen. Valbo FF har fortfarande inte vunnit en match och är tillsammans med Stensätra IF redan klara för nedflyttning. Gefle IF har däremot ryckt upp sig under hösten och har fortfarande hoppet kvar. Två gastkramande matcher återstår nu mot bottenkollegorna Ljusdals IF och Stensätra IF, frågan är om laget klarar av nerverna.

Stensätra IF och Valbo FF är båda klara för nedflyttning.
FOTO: Mikael Nord

DIVISION 2 (DAM):

DIVISION 2 SÖDRA NORRLANDM+/-P
1. Skutskärs IF FK83824
2. Hille IF8516
3. Gefle IF FF 271115
4. IF Team Hudik81015
5. IK Huge7911
6. NorrHam8-411
7. Sandvikens IF 28-1310
8. Moheds SK8-126
9. Bollnäs GIF FF8-243
10. Valbo FF 28-201

SERIEFAKTA: Den bästa av Gästriklands två damserier, ingen förbundsserie och sköts därför av Gestriklands Fotbollförbund. Innehåller dock lag ifrån Hälsningland. Enkelt system där vinnaren tar steget upp till division 1 och jumbon i serien åker direkt ur. Alla andra lag stannar kvar i serien till nästa säsong.

KOMMENTAR: Likt ”herrfyran” har vi två ganska tydliga lag i botten och toppen. Längst ner hittar vi Valbo FF:s andralag, som likt a-laget ligger sist med bara en inspelad poäng. Högst upp är det redan avgjort efter att Skutskärs IF:s rutinerade lag äntligen har lyckats få allt att stämma under en hel säsong. Åtta segrar på åtta matcher och kanske lyckas laget ersätta Valbo FF eller Stensätra IF i nästa års division 1.

Skutskärs IF är redan klara för serieseger.
FOTO: Skutskärs IF

//1882-Bloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *