1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

Resultat direkt för satsningen – Skutskärs IF är klart för uppflyttning till damettan: ”Gick fortare än tänkt”

4 min läsning

Med stor marginal till övriga lag är Skutskärs IF klar seriesegrare av division 2. FOTO: Skutskärs IP

Inför den här säsongen startades en ordentlig satsning på damverksamheten i Skutskärs IF, en satsning som verkligen gett resultat. När serierna nu börjar bli avslutade står det klart att klubbens damlag vunnit ”tvåan” med överlägsen stil. – Vi har haft en röd tråd genom hela föreningen, säger tränaren Ewa Andersson.

Den sista matchen spelades under helgen som var, den mot Team Hudik med slutresultatet 2-2. Matchen var den åttonde och sista omgången i årets seriespel av division 2, en serie där Skutskärs IF lyckades vinna med endast en enda match utan vinst.

– En otroligt skön känsla, vi har gjort en bra säsong och är mycket glada med det vi lyckats åstadkomma. Det var såklart en stor glädje, dels när det blev klart men även efter den sista matchen, säger Andersson.

Seriesegern blev nämligen klar redan inför den sista omgången och därför blev matchen mot Team Hudik mest att spela av för succélaget. Glädjescenerna gick dock inte att missa efter sista seriematch när det firades rejält hemma på Skutskärs IP.

LÄS OCKSÅ: 10 lag gör upp i ”dam-tvåan” under årets säsong – möt tre av klubbarna: ”Vi kommer att vara ett spelande lag”

Men faktum är dock att det inte är varken den näst sista eller den sista matchen som är den stora anledningen till firandet. Grunden ligger i en stor och genomtänkt satsning på hela dam- och flickverksamheten i föreningen, en satsning som inleddes inför den här säsongen.

Ewa Andersson fick förfrågan att träna damlaget förra hösten.
FOTO: Karin X Johansson/Gefle Dagblad

– Jag fick frågan förra hösten om det fanns intresse att träna damlaget, vilket det fanns, men inte själv då min erfarenhet endast är ifrån barn- och ungdomslag. Därför var förslaget att vi skulle göra ett ordentligt samarbete mellan alla våra äldre flick- och damlag, vilket det var många andra som nappade på.

– Det ledde till att vi fick en väldigt stor ledarstab med många kunniga personer som kunde bidra. Vi har haft en röd tråd genom hela föreningen där a-laget inte isolerats om en egen del inom föreningen. Såklart var målet att vi skulle spela bra och ta många poäng, men det gick fortare än tänkt med det här stora steget. Alla våra lag har gått bra den här säsongen, även vårat lag i ”trean” och vårat F17-lag.

Vad är det mer som gjort att ni kunnat vinna serien på det här överlägsna sättet?

– Framför allt är det tjejerna själva och deras inställning varje träning och match. Det är de som gjort jobbet varje vecka, både fysiskt och psykiskt. Sedan har även vår stora ledarstab varit en viktig del, där vi kunnat dela upp arbetsuppgifter på flera olika.

Totalt blev det 42 mål framåt och endast tio stycken insläppta bakåt. Poängen landade till slut på nästa maximala 22, på åtta spelade matcher. Lagets skyttedrottning blev som så många gånger tidigare den rutinerade anfallaren Mikaela Parner, med hela 16 fullträffar.

Seriesegern gör att laget nu direktkvalificerar sig för en uppflyttning till division 1, en faktiskt historisk uppflyttning för Skutskärs IF som aldrig tidigare spelat så högt upp.

Skutskärs IF och lagkaptenen Madeléne Andersson fick lyfta bucklan.
FOTO: Mattias Boström

– Det kommer bli jättespännande, det är historiskt för oss som klubb och det känns roligt att en fotbollsklubb ifrån landet kan ta det här steget. Nästa säsong blir det inte så många lag ifrån distriktet i ”ettan” och det är roligt att vi kan ta klivet upp.

Båda nykomlingarna, Stensätra IF och Valbo FF, är redan klara för nedflyttning efter sitt första år i ”ettan”. Lägg därtill att Gefle IF fortsatt är hotat i bottenstriden och också riskerar att hamna på en av tre nedflyttningsplatser.

– Beviset att serien är tuff hittar vi där, eftersom både Valbo och Stensätra misslyckades att etablera sig. Jag tror dock att samarbetet vi har mellan alla lag kommer att bli en stor styrka, där vi kommer att kunna flytta spelare mellan lagen. Valbo och Stensätra har båda haft ganska tunna trupper den här säsongen. Vi kommer även att behöva öka träningsdosen inför nästa säsong, vi är medvetna om vad vi har att jobba med och att det kommer bli tufft. Men det ska bli jättespännande att få känna på nivån, säger Ewa Andersson.

Det firades rejält på Skutskärs IP efter den sista matchen.
FOTO: Mattias Boström

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x