1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Säsongen har varit strulig – men nu har Granat börjat hitta rätt på mitten: ”Hjälper hela laget”

6 min läsning

Erik Granat ställs mot sitt tidigare lag Team TG under söndagseftermiddagen. FOTO: Jens Carlsson

Han värvades in som en riktig stjärnvärvning som skulle bidra med mycket poäng för laget. Men säsongen har varken blivit som Erik Granat eller Gefle IF hade hoppats. Nu gör sig mittfältaren redo för att möta Team TG, som han öste in poäng för under fjolåret. Jag hade en annan roll förra året, säger han själv inför söndagens match.

Det blev totalt nio stycken mål ifrån den centrala mittfältspositionen förra säsongen. Lägg då även till att det gjordes för ett Team TG som till slut hamnade på samma poäng som Gefle IF, på första plats över det negativa kvalstrecket.

Erik Granat, med över 25 allsvenska matcher med GIF Sundsvall på meritlistan, värvades in som Gefles kanske största stjärna till den här säsongen. En stjärna som dock aldrig riktigt tänts så mycket som han själv och många andra hade hoppats på.

– Jag kommer ifrån en lyckad fjolårssäsong med mycket poäng och är såklart värvad för att göra det även här. Det har inte riktigt blivit lika bra som vi alla hade hoppats på. Jag har inte hamnat på den positionen som passar mig allra bäst, men samtidigt är det tränaren som bestämmer, säger Granat själv om årets säsong.

Ett mål hittills har det blivit ifrån den 171 centimeter långa mittfältaren. Var på planen han ska spela är en fråga som varit het enda sedan han anslöt. Granat har gjort sig känd som en kreativ central mittfältare, men har under flertalet matcher i GIF-tröjan fått spela på en slags ytterforwardsposition.

25-åringens säsong har inte blivit som han hade hoppats.
FOTO: Jens Carlsson

Under lagets senaste matcher har han dock fått chansen att några gånger spela som innermittfältare där han tillsammans med Sebastian Sandlund och Iu Ranera, spelat fin fotboll som gett resultat och hyllats.

– Att det blev många poäng förra säsongen har också lite med min roll att göra. Jag hade en annan roll förra året, där alla fasta situationer skulle slås av mig. Här delar många på sådana saker, det kan också vara en stor anledning.

– Jag tycker att det har känts riktigt bra på slutet, när vi spelat med tre centrala innermittfältare. Sebbe och Iu är två riktigt skickliga fotbollsspelare och vi har alla olika styrkor. Men en sak har vi gemensamt och det är att alla verkligen förstår spelet. När vi tre spelar känns det verkligen som att vi hjälper hela laget, vilket är roligt.

Ni kommer med gott självförtroende efter en stark seger mot Haninge, vad tycker du om den matchen?

– Det är en bra bortamatch där vi verkligen sätter defensiven och styr första kvarten. Att de får ett rött kort efter det är såklart inte negativt för oss, utan ger oss ännu bättre förutsättningar att kontrollera matchen, vilket vi gör. Man ska dock komma ihåg att vi gör två mål på dem innan spelet med en man mer början, vilket visar att vi inte bara vann tack vare det övertaget.

LÄS OCKSÅ: Nya spelsättet gav målexplosion för Gefle – krossade formstarka motståndaren: ”Gick väldigt bra”

En stark vinst mot topplaget IFK Haninge, som alltså är en stark nykomling ifrån serien under. Riktigt lika starka var inte Gefle IF:s stora tapp av 2-0-ledningen mot Karlslunds IF eller den oavgjorda matchen mot IFK Berga, som båda placerar sig i bottendelen av tabellen.

– Svårt att säga varför vi är ojämna, ibland är vi jättebra och matchen efter dåliga. Vi har satt vårat grundspel och blivit mer effektiva ju längre säsongen har gått. Men ibland låser det sig helt enkelt, vi är ett ungt lag. Jag tycker dock att första halvlek mot Karlslund är bra, men vet inte riktigt vad som händer i andra halvlek.

Nu väntar match mot ditt tidigare lag Team TG hur känns det att möta dem?

– Det ska bli kul, även om det inte är jättemånga kvar sedan förra säsongen. Min kontakt med spelarna är inte heller jättebra, men visst snackar eller skriver man med någon lite då och då. Det är samma tränare som förra året i alla fall.

Umeå-laget har dock haft en mycket turbulent senaste tid med stora sjukdomsbesvär, där flertalet bekräftade fall av COVID-19 har upptäckts. Av den anledningen har matcherna mot Sandvikens IF och IFK Luleå båda skjutits upp. Men morgondagens match mellan Team TG och Gefle IF ska spelas.

– Det är en ny match med tre nya poäng på spel för båda laget. Senaste tiden har inte varit den bästa för dem, med tanke på sjukdomarna. Jag har pratat med en kille som haft COVID-19 och de har inte tränat kollektivt på tio dagar, vilket såklart inte är optimalt. Dessutom kommer säkert några att saknas imorgon. Men det finns fortfarande ingen anledning för oss att tro att något är klart på grund av det, vi måste ha samma fokus och inställning som senast.

Erik Granat genomför sällan en träning utan mössa.
FOTO: Jens Carlsson

Faktum är att Team TG är ett närmast drömmotstånd för Gefle, som på förra årets och årets möten vunnit tre av totalt tre matcher. När lagen drabbade samman den här säsongen var det i GIF:s hemmapremiär, där man styrde hela matchen men ändå bara vann med 2-1 efter att ha legat under med 0-1 i halvtid.

MISSA INTE: Kan sitta på ett utgående avtal – så här ser Gefle IF och Mikael Bengtsson på situationen: ”Vill skriva på för flera år”

Inför söndagens match hittas motståndaren på nedflyttningsplats, dock med färre matcher spelade än alla andra lag. Noterbart är att Gefle IF påbörjade resan upp redan under lördagsförmiddagen, där man stannade för att träna ett pass i Sundsvall, kanske inte helt överraskande eftersom att det är tränaren Mikael Bengtssons hemtrakter.

– Vi kommer möta ett lag som vill spela fotboll. Det är samma tränare som förra säsongen och han har samma filosofi. Men det är även ett lag som kan backa hem och parkera bussen, likt vad de gjorde mot oss i våras. Jag tror inte att deras anfallare var över mittlinjen särskilt ofta den matchen.

– Det gäller att vi har lika bra inställning som senast och att vi har ett högt passningstempo där vi flyttar dem ordentligt och hittar ytorna vi vill komma till. När chanserna dyker upp måste vi vara heta och effektiva, avslutar Erik Granat.

INFÖR MATCHEN:

Plats: Umeå Energi Arena SOL

Tid: 16.00

TV: Sportexpressen Play och Gefle Dagblad

Känslan är att Granat kan vara på väg att explodera
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *