1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

ANALYS AV GEFLE IF – MED ELDAR ABDULIC: TEAM TG – GEFLE IF 11/10

4 min läsning

Gefle IF körde över Team TG under helgens som var, där segersiffrorna skrevs till hela 5-1. Ett antal dagar senare kan 1882-Bloggen nu publicera en analytisk text om matchen, vilket kan vara intressant när supporterkänslorna från matchen börjar avta. Analysen är som alltid gjord av den skicklige fotbollstränaren Eldar Abdulic.

De matchanalyser som jag skriver skrivs främst för fotbollssupportrar – därför försöker jag hålla dessa så enkla som möjligt och hoppas att de upplevs så av läsarna. Min intention med dessa är inte att imponera på fotbollstränare, fotbollsanalytiker eller fotbollsscouter. Den är inte heller så djup som den skulle kunna bli, utan jag belyser enbart de saker som jag tycker är relevanta för den matchbild som blev.

Förutsättningarna inför matchen mellan Team TG – Gefle IF var att hemmalaget kommer från horribla förberedelser inför den här matchen på grund av flera bekräftade covid-19 fall i truppen. Bortalaget Gefle IF å andra sidan kommer från en övertygande seger mot topplaget IFK Haninge på bortaplan. Det var en enorm fördel för Gefle IF inför matchen.

Förklaring till de olika tecknen i bilderna:

– De vita och mörkblåa ringarna är spelarna i de båda lagen.

– De streckade pilarna är spelarnas rörelser utan boll.

De båda lagens grundpositionering:

Team TG spelade ett klassiskt 1-4-4-2 i försvarsspelet med viss frihet på vänsterkanten för Raymond Mendy när laget hade boll. Gefle IF spelade mestadels 1-4-2-3-1 med en offensiv balans där man var flytande i sitt rörelsemönster med sina centrala spelare när laget hade boll.

Gefle spelade med offensiva ytterbackar – som i grunden också är offensiva spelare och inte klassiska ytterbackar. Man hade en av Sandlund eller Haaranen som faller ner och bygger spelet tillsammans med två centrala mittbackar. Ranera och Granat rörde sig friare i de centrala ytorna inne i Team TG:s lagdelar och Lidberg och Hjelte bytte positioner titt som tätt när Gefle spelade anfallsspel.

Lagens form när Gefle IF etablerade spel:

Gefle IF hade ständigt fyra eller fem spelare inne i Team TG:s lag i de centrala ytorna – vilket gjorde det väldigt svårt för hemmalaget att ens fundera på att pressa. Positioneringen på Gefle-spelarna medförde också ett osynkat hemmalag vid överflytt och uppflytt. Detta syntes främst på Team TG:s backlinje som var extremt känsliga för överflytt när Gefle IF passade bollen i sidled eller snett framåt.

BILD: Gefle Dagblad/Arbetarbladet
BILD: Gefle Dagblad/Arbetarbladet

Hur försvarade Gefle IF?

Förutom att laget försökte vinna tillbaka snabbt vid bolltapp – så var man ibland tvungen att försvara med hela laget på egen planhalva. Då formerade man sig i 1-4-4-1-1, där Ranera försvarade snett bakom Lidberg. Granat (vänster) och Hjelte (höger) försvarade kanterna och synkade ihop med de två sittande innermittfältarna.

BILD: Gefle Dagblad/Arbetarbladet

Varför vann Gefle IF så komfortabelt?

Förutom all problematik med förberedelserna som Team TG hade inför mötet med Gefle IF – så är hemmalagets backlinje för svag i försvarsspelet för att kunna stå emot Gefle-spelarnas kompetens i anfallsspelet. Gefle IF kunde gång på gång hitta ytan emellan och bakom Team TG:s ytterbackar och mittbackar – detta i kombination med att Gefle IF startar med en offensiv balans i laget och har många spelare nära straffområdet när man anfaller gjorde processen väldigt kort och enkel. Team TG:s backlinje räcker inte till försvarsmässigt, helt enkelt, hur hårt än mittfältet och resterande lagdelar jobbar.

Gefle IF slår också passningarna bakom Team TG:s backlinje konsekvent när ytorna uppstår och löpningar kommer – vilket leder till mycket spel runt Team TG:s straffområde.

Intressanta noteringar från matchen:

– Gefle IF spelar med två mittbackar istället för tre – vilket gör att man har en spelare högre upp i planen. Man gör fem mål. Kommer man att fortsätta med två mittbackar eller återgår man till två mittbackar när samtliga spelare är tillgängliga?

– Rotationerna mellan de centrala spelarna och Hjelte-Lidberg skapade inte bara intressanta ytor utan också lämnade ofta en eller två spelare helt lediga att få boll på sig eller på yta utan bevakning.

Jacob Hjelte nätade mot Team TG och har nu gjort mål i tre raka matcher.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *