1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Nykomlingen gästar Gavlevallen – då kan Gefle vinna tredje raka för första gången på tre år: ”Skulle vara roligt”

5 min läsning

Mikael Bengtsson kan bli första GIF-tränaren sedan Poya Asbaghi att lyckas med att vinna tre raka matcher. FOTO: Jens Carlsson

Gefle IF lyckades en gång under hösten 2017 att vinna tre raka matcher. Sedan dess har klubbens herrlag aldrig lyckats vinna mer än två raka matcher. Under lördagen finns möjligheten att ta tredje raka segern, men då måste laget fortsätta göra mål framåt. – Vi börjar hamna där vi vill, säger tränaren inför matchen Mikael Bengtsson.

När man 2016 ramlade ur landets högsta serie gjorde man det genom att avsluta med tre raka segrar mot Kalmar FF, Malmö FF och slutligen Östersunds FK på bortaplan. Säsongen efter lyckades man rädda sig kvar i Superettan, mycket tack vare en stark höst där man också lyckades att plocka tre raka trepoängare, då mot Åtvidabergs FF, Falkenbergs FF och Norrby IF.

Men varken säsongen 2018 (som slutade med nedflyttning från Superettan) eller under fjolårssäsongen (där man med nöd och näppe höll sig kvar i Ettan) har klubbens herrar lyckats vinna mer än två raka matcher. Något som gör att Mikael Bengtsson kan bli den första GIF-tränaren sedan Poya Asbaghi att vinna tre raka matcher.

– Oj, den statistiken var helt ny för mig faktiskt. Det är såklart ingen rolig fakta och förklarar också varför det varit jobbigt för klubben. Vinster ger ett lyft i tabellerna och flera stycken ger stor effekt, säger Bengtsson.

LÄS OCKSÅ: Skyttekung för SAIK – nu satsar Runald på kontrakt med Gefle: ”Skulle vara en dröm”

GIF-tränaren själv har inte heller lyckats med det under sin tid i klubben. Efter två inledande segrar fanns chansen att starta serien med tre raka segrar, men då kryssade man mot IK Frej i den tredje omgången.

Efter segrar mot IFK Haninge och Team TG får laget nu för andra gången den här säsongen chansen att uppdatera siffran från 2017 till 2020. Men då krävs en seger mot IFK Luleå under lördagen.

– Det är såklart roligt att vi har den möjligheten och det skulle vara roligt att göra det, men samtidigt är det inget vi fokuserar på. Vi har gjort bra matcher på slutet och vill alltid vinna matcher. Jag vinner gärna fyra, fem och sex raka matcher.

Två stora segrar mot Haninge och Team TG, där ni totalt gjort hela nio mål – varför gör ni mycket mer mål nu?

– Vi börjar hamna för vi vill i vårat eget spel. De senaste matcherna har vi spelat bollarna till ytorna där vi vill ha dem, vilket ger oss ett flexibelt anfallsspel.

– Samtidigt har vi inte skapar jättemånga fler målchanser än vad vi gjort tidigare. Det är svårt att sätta fingret på varför vi gör fler mål. Jag tror att det beror på att många spelare har kommit mer rätt i lägen och att vi blivit mer effektiva.

Iu Ranera har tillfört mycket till Gefle IF.
FOTO: Jens Carlsson

En annan intressant detalj är att Gefle IF sedan spanjoren Iu Ranera kom tillbaka till klubben har gjort 22 mål på nio spelade matcher. Jämför det med 16 gjorda mål på de 13 matcherna man hann spela innan mittfältaren anlände.

– Det är ingen hemlighet att Iu betyder mycket, både med sina kvalitéer men också eftersom han höjer många andra spelare runtomkring sig. Han har fått en roll som passar honom väldigt bra det var därför vi ville ha honom hit. Men hela laget har höjt sig, allt beror inte på Iu även om han bidragit med mycket.

Det har varit väldigt blandade resultat ifrån er, vad beror det på?

– Jag tror att det beror mycket på alla olika matchskeden. Vi har haft en tendens att spela en väldigt bra första halvlek och tro att hela matchen kommer se ut på det sättet, för att sedan göra en mycket sämre andra halvlek. Det måste finnas en förståelse för att matchbilder ändras.

Gefle hade en ledig fredag för att sedan träna ett pass under lördagen. Under morgondagen väntar nykomlingen IFK Luleå hemma på Gavlevallen, där chansen för en tredje raka seger alltså finns.

Rekommenderat: ANALYS AV GEFLE IF – MED ELDAR ABDULIC: TEAM TG – GEFLE IF 11/10

När lagen möttes tidigare den här säsongen blev det en klar GIF-seger med 4-1, men trots det menar Bengtsson att det inte kommer bli någon enkel match mot den nuvarande tabellelvan.

– Även om siffrorna blev ganska klara till vår fördel var matchen ganska jämn när vi möttes senast. Framför allt första halvlek är en jämn tillställning där vi får en ledning som ger oss ytor till den andra halvleken.

– Det är ett hårt arbetande lag som är väldigt lojala defensivt. Deras spelsätt är inte förändrat sedan vi möttes, däremot har de några nya spelare sedan dess. Nycklarna för oss blir att ha hastighet i vårat passningspel för att få deras förvar att röra på sig. Men också att hålla koll på några av deras individuellt skickliga spelare.

Till matchen får GIF tillbaka backen Jacob Ejerblad som saknades senast på grund av en avstängning. Men samtidigt kommer man tvingas hålla Albin Lohikangas, Emin Gadzo och Nils Eriksson utanför matchtruppen.

– Alla är tillgängliga bortsett från ”Lohi”, Emin och ”Nisse”, som alla är borta av lite olika anledningar. Emin har haft lite känningar, ”Lohi” har haft förkylningssymptom och ”Nisse” har tyvärr inte kommit tillbaka som vi hade hoppats. Där kommer vi behöva ta hjälp för att se hur vi ska gå vidare.

INFÖR MATCHEN:

Plats: Gavlevallen

Tid: 14.00

TV: Sportexpressen Play och Gefle Dagblad

Blir det tredje raka segern för Gefle IF och Mikael Bengtsson?
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *