1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Officiellt: Efter förhandlingarna – Mikael Bengtsson förlänger med Gefle IF: ”Föreningen ska bli starkare”

5 min läsning

Efter en tids väntan är det nu klart att Mikael Bengtsson blir kvar på Gavlevallen. FOTO: Jens Carlsson

Det har varit det kanske hetaste GIF-ämnet under de senaste veckorna. Efter en tids förhandlingar kan Gefle IF under torsdagskvällen meddela att man förlängt kontraktet med herrlagets huvudtränare Mikael Bengtsson, ett kontrakt som sträcker sig över 2022. Min känsla är jättebra, säger GIF-tränaren till 1882-Bloggen.

För en dryg vecka sedan kunde Mikael Bengtsson berätta för 1882-Bloggen att han hoppades förlänga sitt kontrakt inom en vecka. En förlängning som alltså bekräftades av Gefle IF för en dryg timme sedan.

– Min känsla är jättebra och det är skönt att få det klart. Jag har hela tiden haft en ambition om att fortsätta, vilket även klubben har varit tydliga med att man har haft. Vi vill fortsätta det som börjats och vi har en gemensam väg att gå, säger Bengtsson när 1882-Bloggen ringer upp honom.

Vad är det som har fått dig att förlänga?

– Jag skulle inte ha förlängt om det inte fanns något spännande. Vi har börjat en stor förändring av klubben och vill fortsätta den resan. En viktig sak för mig är att alla vet om vilket arbete som måste göras och min känsla är att styrelsen, kansliet och akademitränarna har förstått det. Vi alla måste vilja bli bättre.

Bengtsson kom till Gefle IF sent den här säsongen efter att Marcus Bengtsson lämnade posten som huvudtränare. Kontraktet som skrevs var på 1+1, vilket gjorde att det fanns en risk för att man skulle skiljas åt efter årets säsong.

LÄS OCKSÅ: Efter långa väntan har GIF sin tränare på plats-Mikael Bengtsson imponerad över klubben: ”Känns i väggarna att det är en bra klubb”

Den 44-årige tränaren har infört ett nytt spelsätt och lyckats åstadkomma resultat som klubben inte varit vana med de senaste säsongerna, vilket gjort att många supportar blivit oroliga för att förlora sin tränare. Diskussioner har förts mellan Bengtsson och klubben, diskussioner som lyckats leda fram till en kontrakt som sträcker sig över hela 2022.

– Exakt vad som diskuterats kanske inte kan sägas, men en grej har varit hur vi ska fortsätta det vi börjat. Det är extremt viktigt att vi fortsätter att se en förändring, inte bara spelmässigt utan även att föreningen ska bli starkare. Där har föreningen varit villig att gå åt samma håll som mig.

Mikael Bengtssons nya kontrakt är tvåårigt och går ut inför 2023
FOTO: Jens Carlsson

Något som har spekulerats är att en viktig del för dig ska ha varit en ökad spelarbudget inför nästkommande säsonger, stämmer det?

– Jag tror inte det finns någon tränare som inte vill ha en stor budget. Det underlättar såklart arbetet, eftersom ekonomin är en stor del av dagens fotboll. Jag skulle dock inte påstå att det har varit den viktigaste grejen. Det går inte bara att slänga in miljoner och tro att allt löser sig.

– Jag har framför allt tryckt på att vi måste ha strategier för det vi gör. Det har varit mycket VAD i den här klubben tidigare, med tydliga mål. Men för lite HUR, med planer för hur man ska nå dem.

LÄS OCKSÅ: Kan sitta på ett utgående avtal – så här ser Gefle IF och Mikael Bengtsson på situationen: ”Vill skriva på för flera år”

Ett arbete som Mikael Bengtsson ännu inte startat är bygget av nästa års spelartrupp, där flertalet av dagens GIF-spelare sitter på utgående kontrakt. Det blir ett jobb som nu kan påbörjas i och med GIF-tränarens egna förlängning.

– Det är ett väldigt stort arbete som bör starta ganska snart. Jag har inte kunnat göra någonting eftersom det inte varit klart med min egen situation. Först och främst kommer nuvarande spelartrupp ses över och därefter kan vi börja kolla på potentiella förstärkningar.

2025 har klubben satt ett mål att befinna sig i allsvenskan hur långt hoppas du att ni har kommit när ditt kontrakt går ut 2022?

– Det är en väldigt svår fråga att svara på direkt, men för klubben och föreningen är min förhoppning att det blir ett uppsving som vänder på den negativitet som skapats under de senaste säsongerna. Sportsligt är målet att bli bättre och bättre hela tiden. Den här säsongen kommer vi att sluta någonstans vid mitten av tabellen, något bättre än det är toppen.

– Jag vill att vi ska börja utmana och ta steg för nästa nivå. För mig ska den här klubben spela i åtminstone Superettan, som vi har resurser för. Vi har startat en förändring som hittills bara startats, det är långt kvar men görs allt rätt kommer det att bli bra.

Gefle IF:s styrelses sportsligt ansvariga, Andreas Dahlén, även även han nöjd med förlängningen och säger så här till klubbens hemsida:

– Det känns väldigt roligt att vi kan fortsätta bygga långsiktigt enligt den plan vi har. Kontinuitet är ett ledord som vi kanske inte riktigt levt upp till de senaste åren av olika anledningar, därför känns det naturligtvis bra att säkra upp Mikael för minst två år framåt. Tillsammans med Mikael och Mehmet tycker vi att herrlaget har tagit nya steg framåt under säsongen som gått och vi ser fram emot att fortsätta den resan ihop över de kommande två åren.

Förhandlingarna resulterade i en förlängning av Bengtssons kontrakt.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x