1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Efter turbulenta säsongen – tidigare herrtränaren blir nya huvudtränare för Gefle: ”Känns som att komma hem igen”

5 min läsning

Jonas Andersson är ny huvudtränare för Gefle IF:s damlag. FOTO: Nils Westberg Löfgren

Årets säsong blev inte som någon hade hoppats eller tänkt sig. Gefle IF:s damlag rustar och bygger för ett bättre 2021 och idag presenterades lagets nya huvudtränare, GIF-bekanta Jonas Andersson. Det känns väldigt tryggt, säger klubbens styrelses sportsligt ansvariga Andreas Dahlén.

För andra raka säsongen råkade Gefle IF:s damer ut för en tuff inledning av sitt seriespel, där man länge placerades på nedflyttningsplatserna. Till slut löste sig allt efter en seger i den avslutande omgången.

MISSA INTE: Gefle IF vinnare av derbyt mot Stensätra IF – som innebär nytt kontrakt: ”Jävla skönt”

Efter det har läget inom laget varit lite oklart, där ett antal spelare har förlängt men även någon lämnat. Den stora frågan har dock varit vem som ska leda laget under nästkommande säsong, en fråga som alltså är löst.

– Det känns väldigt roligt och glädjande att Jonas Andersson vill bli huvudtränare nästa säsong. Vi har arbetat för lösningen under en tid nu och det är väldigt skönt att det är klart och att det blev bra, säger Dahlén.

Hur har processen sett ut?

– Upplägget har varit väldigt likt det vi hade när Mikael Bengtsson anställdes, där en grupp har kollat upp läget och skapat en lista med namn. Det har varit ett väldigt noggrant arbete och det känns väldigt bra att vi landade med det vi gjorde.

Till årets säsong rekryterades Sara Frykland som heltidsanställd fotbollstränare av Gefle IF, en lösning som slutade med ett fiasko där parterna skiljdes åt på ett omtalad sätt bara veckan innan seriestarten.

MER LÄSNING:

Jonas Andersson kommer ifrån en säsong där han först var föräldraledig och sedan tog över Norrsundets IF som gick från en jumboplats till ett nytt kontrakt under hans ledning. Men han har även många år som akademitränare inom Gefle, men även assisterande herrtränare bakom Marcus Bengtsson under fjolårets säsong.

– En väldigt viktig detalj har varit att Jonas har varit inom Gefle IF under en lång tid och känner klubben bra. Han har både tränat seniorer och juniorer, vilket vi ser som väldigt positivt med tanke på den unga truppen vi har haft och troligen kommer att ha nästa säsong, säger Andreas Dahlén och fortsätter:

– Efter årets säsong där det blev rörigt på ledarsidan väldigt tidigt, har vi verkligen lagt vikt på att få en stabil lösning. Det känns väldigt tryggt att vi därför får knyta till oss Jonas som har tillhört föreningen under tio säsonger.

Andreas Dahlén är nöjd med att ha Jonas Andersson tillbaka i klubben.
FOTO: Karin X Johansson, Gefle Dagblad

Avtalet är ingen heltidstjänst, likt den som Sara Frykland hade under sina månader. Istället kommer den nygamla GIF-coachen att vara arvoderad som huvudtränare för damlaget. Det är heller inte klart vilken trupp Andersson kommer att få nästa säsong, men Dahlén kan ge följande besked:

– Vi har haft möten med tjejerna och meddelat att nästa års trupp kommer att vara betydligt mindre för att rikta fokuset på spetsen. Jag känner mig trygg med att nästa säsong kommer att bli mycket bättre än årets.

LÄS OCKSÅ: Officiellt: Sandvikens IF värvar Weinacht ifrån Gefle IF: ”Kommer ta större kliv”

Jonas Andersson är själv ute på en promenad när 1882-Bloggen under söndagskvällen ringer upp honom. Han ger några minuters pratstund innan han måste in och lägga sitt barn.

– Det känns väldigt inspirerande att vara med på den här resan. Jag har för första gången någonsin egentligen varit ledig ifrån fotbollen under nästan ett år. Det har varit lite skönt att få vila lite och samla ihop inspiration igen, säger han.

Var det självklart att hoppa på uppdraget?

– Alltså, det var väldigt intressant redan från start. Jag hade dock några andra klubbar som hörde av sig men när klubben presenterade sin idé kändes allt väldigt bra och det kändes rätt att vara med.

– Det har varit några möten med rekryteringsgruppen och egentligen handlade det bara om att hitta en helhetslösning. Det är mitt första uppdrag som damtränare, men det är inget som spelar särskilt stor roll. Det är fortfarande en boll, en plan och elva mot elva.

Hur känns det att vara tillbaka inom Gefle IF?

– Jag brinner för föreningen och därför känns det såklart extra bra att få vara med och bidra igen. När vi skrev på kontraktet var det första gången sedan förra året man var inne på kansliet och det känns som att komma hem igen.

Rollen som huvudtränare träder fram vid årsskiftet, men Jonas Andersson kan tänka sig att smygstarta lite redan innan den officiella starten. Ett möte med spelartruppen väntar, sedan ett lagbygge inför säsongen som han själv har stora förhoppningar inför.

– Det hade varit bra om vi kunde ordna en träff med laget innan vintersemestern. Sedan startar arbetet inför nästa säsong, även om det på riktigt börjar gälla efter nyår. Förhoppningsvis kan vi bygga vidare på hösten som var väldigt bra och skapa en professionell vardag. Förutsättningarna och resurserna finns verkligen, det handlar om att utnyttja dem.

Hur den övriga ledarstaben kommer att se ut är fortfarande oklart. Enligt Andreas Dahlén förs samtal med årets ledarstab där man hoppas kunna behålla stora delar. Jonas Andersson ska ha ett möte med årets huvudtränare David Färnström för att diskutera framtiden. Övrig ledarstab har under året varit Jessica Utter (målvaktstränare) och Jonas Westling (assisterande tränare), med stöd från flera andra.

Från och med årsskiftet är Jonas Andersson ny huvudtränare för GIF.
FOTO: Nils Westberg Löfgren

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x