1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Första nyförvärvet på plats – mittback klar för Gefle IF: ”Känns stort att skriva på”

6 min läsning

Gefle IF har gjort klart med sitt första nyförvärv inför nästa säsong. FOTO: Nils Westberg Löfgren, Gefle IF

Det har varit ganska tyst sedan Gefle IF avslutade säsongen och gick på vinterledighet. Men under måndagskvällen kunde klubben åtminstone presentera sitt första nyförvärv inför nästa säsong. Cristoffer Ericson ansluter ifrån Hudiksvalls FF. Det var nära redan under sommaren, säger han till 1882-Bloggen.

Under helgen förlängde man kontraktet med nyckelspelaren Albin Lohikangas, detta med två ytterligare säsonger. Ikväll kunde klubben även meddela att man gjort sin första värvning inför nästa säsong, detta genom mittbacken Cristoffer Ericson som närmast kommer ifrån Hudiksvalls FF.

– Processen har inte varit överdrivet lång men det har ändå känts som ett ganska bra tag. Det har varit några turer hit och dit och det var nära redan under sommaren. Men det känns väldigt bra att det är klart, säger Ericson.

Mittbacken startade samtliga matcher förutom en för Hudiksvalls FF där han var en viktig pusselbit för att laget kunde ta steget upp ifrån ”tvåan” den här säsongen. Totalt blev det 12 matcher och ett mål ifrån den 196 centimeter långa spelaren.

LÄS OCKSÅ: SILLY-SEASON 2020/2021: ”Senaste nytt om Gefle IF”

Ursprungligen är han ifrån Ljusdal men har gått fotbollsgymnasiet uppe i Sundsvall och spelat största delen av sin karriär med HuFF, som han alltså lämnar. Men faktum är att det faktiskt också finns erfarenhet ifrån IK Frej under säsongen 2016 när laget tillhörde Superettan och han stod noterad för 22 framträdanden.

– Det var roligt att testa på att spela fotboll på den nivån. Men för mig personligen var det ingen fantastisk tid. Jag bodde tillsammans med tre stycken kompisar och IK Frej är ingen stor klubb. Det var roligt att testa på, men det räckte med två säsonger för mig, säger 30-åringen som var med och tog klubben upp till Superettan men som flyttade tillbaka till Hudiksvall till säsongen 2017.

Den här säsongen var du med och tog Hudiksvalls FF upp till Ettan hur var det?

– Jag har spelat majoriteten av min seniorkarriär med HuFF och det kändes såklart väldigt bra att vara med och lyfta upp klubben. Det har varit en väldigt märklig säsong för oss, eftersom det bara blev en halv serie. Varje match kändes som en slutspelsmatch och det passade oss väldigt bra.

Det innebär även att det nästa säsong blir två matcher mot ditt gamla lag det måste kännas väldigt konstigt?

– Det är speciellt och kommer kännas ännu mer märkligt när det här sjunkit in lite mer. Jag har spelat där uppe under väldigt många säsonger och känner många spelare och ledare väldigt bra. Det har väl pratats lite om det redan innan idag, men det kommer säkert bli ännu mer.

”Våfflan” efter att Hudiksvalls FF blivit klara för Ettan 2021.
FOTO: HelaHälsingland.se

Men trots att han lämnar ett lag för ett annat på samma nivå känner Ericson att bytet ändå är ett steg uppåt. Argumenten för detta är många, dessa är några han nämner när han förklarar varför GIF var attraktivt:

– Jag har behövt arbeta mycket vid sidan av fotbollen och inte kunnat lägga den tiden men egentligen velat göra. Här kommer det kunna gå att verkligen satsa lite mer. Jag kommer fortfarande att arbeta, men inte alls på samma sätt som tidigare. Det kommer gå att lägga mer energi och tid på fotbollen och det känns väldigt spännande och roligt.

– När vi kom hit idag visar även Gavlevallen upp sig på ett mäktigt sätt. Jag kommer ifrån en betydligt mindre organisation med sämre faciliteter. Allt ifrån omklädningsrum, kansli, gym och arenan. Det håller allsvensk klass. Jag har aldrig varit nära en sådan här nivå under min karriär tidigare. För mig är Gefle IF det allsvenska laget och trots att man inte är där idag är min syn på klubben fortfarande som en stor klubb. Därför känns det stort att skriva på för en stor klubb som Gefle.

MISSA INTE: Lohikangas förlänger med Gefle – nobbade erbjudanden högre upp: ”Vi har börjat bygga något”

Cristoffer Ericson är dock inte namnet han är känd som ifrån sin tidigare klubb. Smeknamnet han ständigt bär med sig är ”Våfflan”, men när frågan kommer skrattar han bara och slår ut med händerna.

– Det finns tyvärr ingen riktig historia kring hur det kom till egentligen. Pappa började kalla mig det vid ung ålder och sedan dess har det spridit sig. Han kommer inte ens ihåg varför han valde det, tyvärr. Det kanske inte är det bästa smeknamnet, det låter mer som ett namn till ett djur.

Hur mycket ser du fram emot nästa säsong?

– Väldigt mycket, det ska bli oerhört roligt att dra igång. Jag har följt laget lite under årets säsong och lagt märke till att det är ett väldigt passningsskickligt lag med många talangfulla spelare. Jag känner Adrian (Bjelkendal Haaranen) och Sebastian (Friman) sedan tidigare. Under hösten gick man väldigt bra och tog mycket poäng, förhoppningsvis kan vi bygga vidare ifrån det.

Gefle IF:s huvudtränare Mikael Bengtsson känner till ”Våfflan” väldigt bra. Dels sedan tiden han var huvudtränare för Hudiksvalls FF, men även när han tränade mittbacken på fotbollsgymnasiet uppe i Sundsvall.

– Det är en spelare vi har försökt värva under hela säsongen. Jag har verkligen velat värva hit honom och det var aktuellt under sommaren, men han ville slutföra säsongen han påbörjat där uppe. Jag är extremt nöjd att det här gick att slutföra.

Hur skulle du beskriva honom som fotbollsspelare?

– Han är väldigt lång och stor, vilket ger honom egenskaper med det fysiska spelet. Men faktum är att hans kanske största styrka är passningsfoten han är med sin vänsterfot. Han har kvalitéer för att spela på det sättet som vi vill göra. Dessutom har han varit med och vunnit två serier, vilket är nyttigt för oss att få in den rutinen.

Kontraktet är skrivet med två säsonger, alltså till och med säsongen 2022. GIF-coachen hoppas under de kommande dagarna att kunna kontraktera ännu fler spelare. både utifrån men även ifrån årets spelartrupp samtidigt som spelare kommer att behöva lämna.

– Vi är långt ifrån en full trupp och har en hel del spelare ifrån årets trupp som vi hoppas kunna behålla. Jag hoppas att vi får igång arbetet och får besked under dagarna som kommer. Sedan kommer inte alla spelare bli kvar heller. Vi vill gärna göra klart med spelarna helt och gå ut med det själva, men det finns spelare som inte kommer att stanna.

Cristoffer Ericsons kontrakt med Gefle IF är skrivet till och med 2022.
FOTO: Gefle IF

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x