1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Gefle IF-året 2020: ”Vackrast, fulast, drömmotstånd, utbrott och succé”

7 min läsning

1882-Bloggens summeringstext av Gefle IF:s säsong 2020. FOTON: Jens Carlsson

2020 års sista dag är här och med det ska även fotbollsåret sammanfattas. 1882-Bloggen tar med er tillbaka för att titta på olika punkter – båda roliga och tråkiga – som varit under året som gått.

Har du något tydligt minne ifrån årets GIF-år som du tycker är värt att kommas ihåg? Dela gärna med dig av det till hugo@1882bloggen.com!

Årets…

…förvirring: GIF-herrarna utan tränare

Marcus Bengtsson lämnar klubben efter den turbulenta säsongen 2019, men att det sedan skulle ta två månader till en ny huvudtränare var på plats var det ingen som önskat eller hoppats. Faktum är att Mikael Bengtsson anslöt samma vecka som den första träningsmatchen.

…CHOCK: Sara Fryklands avgång innan seriestart

Allt lät väldigt positivt ifrån båda sidor när allt skrevs på och blev klart. Gefle IF hade gjort klart med en heltidsanställd damlagstränare. Men en vecka innan seriestart kom den stora chocken, Sara Frykland avgår med omedelbar verkan och detta efter hot ifrån klubben, enligt henne själv.

…utbrott: Covid-19

Ja, något vanligt utbrott blev det sannerligen inte. Coronavirusets framfart satte stopp för den tilltänkta seriestarten, men dessförinnan även träningsmatcher. GIF-damerna blev dessutom hårt påverkade med en enkelserie.

…motbevisare: Jacob Hjelte och Tshutshu Tshakasua

Det var många som höjde på ögonbrynen, suckade och kritiserade värvningarna av Jacob Hjelte och Tshutshu Tshakasua, efter några år utanför klubben. Men alla kritiker fick snabbt ta tillbaka allt som sagts. Tshakasua fullständigt lekte med sina motståndare under vissa matcher och var en häftig spelare med egna initiativ när laget ibland annars mest bara passade runt bollen. Hjelte stod för sin bästa seniorsäsong någonsin och landade till slut på hela 14 fullträffar, alla var dessutom spelmål.

Jacob Hjelte och Tshutshu Tshakasua (till höger) kramas om efter ett mål.
FOTO: Jens Carlsson

…succé: Isac Lidberg

Visst, förväntningarna var höga och han var det solklara förstaalternativet från start. Men det går inte att ta ifrån Isac Lidberg sina 19 mål på bara 23 starter. 22-åringen har en unik förmåga att kunna avgöra matcher på egen hand, dessutom en enorm vinnarskalle med extremt höga krav på sig själv. Han besitter egenskaper för både ett snabbt djupledsspel men även längre bollar han kan plocka ner. Hade det inte varit för skadan bara några matcher in i serien hade det nog kunnat bli skytteligaseger. Istället blev han fyra.

…förträngda: 0-3 mot Täby FK och 2-3 mot Karlslunds IF

Många bra matcher har det varit, men faktum är att man nog förträngt dessa två matcher. Hemmamatcherna mot Täby FK och Karlslunds IF blev inget vidare för GIF som mot det första motståndet släppte in mål efter mindre än en minut. Mot det andra motståndet tappade man 2-0-ledning till förlust med 2-3.

…utveckling: Axel Norén

Mittbacken som förra säsongen inte ens var given i startelvan tog snabbt platsen som den tydliga generalen i backlinjen. Med ett bra ledarskap och en tydlighet var han lagets bästa och viktigaste spelare under inledningen. Utvecklingen lönade sig med två stycken fullträffar och sedan även en försäljning till allsvenskan och Falkenbergs FF – som också innebar en stor utveckling med tio starter och ytterligare ett mål.

…radarpar: Lovisa Lennartsson och Lee Winroth

Kemin mellan båda mittfältarna syntes från första träningen tillsammans. När båda två helt plötsligt även fixade samma frisyr blev det svårt att hålla koll på vem som var vem. Satt alltid ihop utanför planen och alltid med ett glatt humör. Men framför allt två hyperviktiga spelare som var givna i startelvan under hela säsongen.

En bättre duo går inte att finna, Lennartsson (till vänster) och Winroth (till höger).
FOTO: Jens Carlsson

…mantra: ”Processen” av Mikael Bengtsson

Enda sedan presskonferensen där han presenterades har han varit tydlig med vad som gäller. Mikael Bengtsson har hela tiden kallat arbetet för en process, något som under hösten har blivit till ett citat som alltmer förknippas med GIF-tränaren, Mikael ”Processen” Bengtsson.

…drömmotståndare: Sollentuna FK

Någonting har gjort att Sollentuna FK verkligen blivit Gefle IF:s drömmotståndare. Fyra matcher har spelats mellan lagen under dessa två säsonger, av dessa har 3/4 slutat med seger och totalt har det blivit 10/12 poäng efter matcherna. Under årets säsong blev det 2-1-seger i premiären och sedan en överkörning med 6-2 hemma på Gavlevallen.

…mardrömsmotståndare: Karlslunds IF

Bottenlaget ställde till det ordentligt för GIF under årets säsong. Första mötet slutade 0-0, men där mer än halva matchen spelades med en spelare mer på planen. Andra mötet blev en riktig fiaskomatch, där Gefle först skapade sig en 2-0-ledning, men sedan tappade allt till förlust under den andra halvleken.

…JA: Höstsäsongen

Gefle IF är erkänt duktiga på höstarna, något man var även under 2020. Damerna löste det besvärliga tabelläget med att plocka en hel del poäng. Herrarna fullständigt exploderade under hösten, med 26 poäng och 30 mål på de sista 15 matcherna. Totalt blev det sju segrar och bara tre förluster.

Gefle IF:s båda a-lag gick starkt under hösten.
FOTO: Jens Carlsson

…NJA: Erik Granat

Spelaren som värvades in med skyhöga förväntningar tack vare sina 28 allsvenska matcher men som under stora stunder var hårt ifrågasatt. Varken mittfältaren själv eller fansen var särskilt nöjda men under hösten blev det bättre. Till slut blev det 27 matcher och fyra mål.

…NEJ: GIF-damernas säsong

Hösten var som sagt ganska bra och allt löste sig till sist. Men det var den här säsongen som satsningen skulle bli av och resultaten synas. Truppen var spännande efter en hopslagning med Hille IF, men resultatet blev ändå en bottenstrid.

…vackraste mål: Isac Lidberg med axeln mot Team TG

Han gjorde ett antal vackra mål under årets säsong, men det allra läckraste måste ändå vara när han efter ett vackert uppspel nätar med axeln eftre ett fint inlägg ifrån Nisse Nilsson – högsta klass!

…fulaste mål: Axel Norén blir skjuten bakifrån mot IFK Luleå

En hörna ifrån Sebastian Sandlund dimper ner framför första stolpen, Jacob Hjelte får tag på bollen och passar bak till Adrian Bjelkendal Haaranen som laddar på ett pressat skott som styrs via Axel Noréns höft och in i mål. Säsongen fulaste mål, men faktiskt väldigt skönt.

…upprepning: GIF-damernas säsong

Förra säsongen inleddes på ett tungt sätt som ledde till nedflyttningsplatser, men räddades upp genom en stark höst med segrar och poäng. Årets säsong innehöll exakt samma saker, en ordentlig upprepning som inte var rolig alls.

GIF-damernas säsong blev snarlik förra årets.
FOTO: Jens Carlsson

…bjudning: Tim Markström mot IFK Berga

Han har bidragit med en viktig rutin och ett stort ledarskap. Han har även gjort några riktigt vassa räddningar och varit direkt omutbar på höjdbollar. Men spelet med bollen vid fötterna efter marken har inte varit Tim Markströms starkaste gren. Den stora tavlan som gav laget ett underläge mot IFK Berga blev säsongens stora bjudning.

…ilska: Mikael Bengtsson efter matchen mot Vasalunds IF

Matchen blev inte riktigt som någon inom Gefle IF hade hoppats. Förlust med 1-3, men även en utvisning och en varnad Mikael Bengtsson var inte alls glad efteråt. Intervjun, som brukar bli 5-10 minuter, blev bara 105 sekunder och det var framför allt domarinsatsen han inte var nöjd med.

…glädje: Kevin Perssons nickmål mot IF Karlstad

Evighetsmaskinen som spelade samtliga seriematcher för GIF har vuxit fram som en publikfavorit. Med sin ödmjuka stil utanför planen och sin felfria stil på densamma var han en stor anledning till den fina hösten. Därför firades målet mot IF Karlstad under årets sista hemmamatch på ett sätt som liknade något större än vad det egentligen var.

Nästan alltid felfri på sin mittbacksposition och med ett fint nickmål.
FOTO: Jens Carlsson

…överraskning: Sandra Törnros

Från längdgropen på Gunder Hägg-stadion över till Gavlevallens konstgräsmatta. En stor överraskning för många, men en väldigt rolig sådan. Den långa SM-medaljören tog plats på topp för GIF och gjorde det faktiskt på ett bra sätt.

…frälsare: Mikael Bengtsson

Han tog över ett GIF som fallerat säsong efter säsong och som inte var långt ifrån en nedflyttning under fjolåret. Visserligen var det ett tacksamt läge att ta över, men samtidigt ett svårt uppdrag. Men från första träningen har han haft en tydlig plan och idé för vad som ska göras, något som har gett resultat. Mikael Bengtsson har fått upp Gefle IF på benen igen.

…BOMB: Leo Englund

Från det att han bröt kontraktet med Sandvikens IF började det spekuleras. Sedan uppstod ryktet om den omtalade ”BOMBEN” och spekulationerna ökade ytterligare. Lagom till årsskiftet meddelade Gefle IF att man skrivit kontrakt med Leo Englund, en ordentlig BOMB om någon hade sagt det för ett halvår sedan.

GIF:s fotbollssäsong 2020 innehöll många ingredienser.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x