1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Herrlaget får sparka boll men damerna får nöja sig med fysträning – tränaren om situationen: ”Inte hållbart över tid”

4 min läsning

FOTO: Jens Carlsson

Klubbens herrlag är igång med försäsongen och detta med fotbollsträningar. Trots att GIF:s damlag också tillhör landets tredje högsta serie tillåts man inte träna fotboll på Gavlevallen eller Sörby IP, därför tvingas man köra fysträning utomhus ytterligare ett tag. Vi har lagt fokus på fysträningen hittills, säger tränaren Jonas Andersson.

Gefle IF:s herrar startade upp säsongen 2021 under inledningen av veckan och gjorde det utan både huvudtränaren Mikael Bengtsson och skyttekungen Isac Lidberg samtidigt får inte GIF-damerna vistas på varken Gavlevallen eller Sörby IP.

Detta på grund av att laget inte ses som ett elitlag, något alltså herrlaget gör trots att båda spelar på tredje högsta nivå. Ett beslut som upprört många, även om Gefle IF:s nya damtränare Jonas Andersson är ganska lugn.

– Jag försöker att inte jämföra oss med några andra lag. Det är tråkigt att vi inte får träna eller spela fotboll, men det reglerna. Problemet är att vi inte räknas som ett professionellt eller semiprofessionellt lag. Hade vi tillhört Elitettan hade det varit godkänt, säger han.

Hur påverkar det här era förberedelser?

– Försäsongen brukar oftast bestå av mycket fysträning och därför är det ingen fara ännu, det är inte hållbart över tid. Vi behöver och vill spela fotboll och det är svårt att hålla några taktiska genomgångar och träningar. Vi har lagt fokus på fysträningen hittills och kör gemensamma pass utomhus.

Laget har hållit till på parkeringen uppe vid Gavlevallen och kört fysträning. Totalt har man hunnit med fyra stycken pass tillsammans. Visserligen är det bättre än ingenting, men det är en stor skillnad.

MISSA INTE: Efter turbulenta säsongen – tidigare herrtränaren blir nya huvudtränare för Gefle: ”Känns som att komma hem igen”

Förhoppningen är dock att laget ganska snart ska få lämna parkeringen och återvända in på Gavlevallen för vanliga träningar. Det är i alla fall det senaste som GIF-tränaren fått sagt till sig.

– Det ser ut som att vi kan få komma in på Gavlevallen om knappt två veckor. Hittills har snön ändå ställt till det mycket och är det något år man inte ska få träna är det nu. Vi hoppas på att det kommer gå snart.

GIF-damerna hoppas kunna komma in på Gavlevallen den här månaden.
FOTO: Jens Carlsson

Känner du att hunnit få en bättre koll på laget sedan du presenterades?

– Fotbollsmässigt är det ganska svårt eftersom vi inte har tränat. Jag har dock sett matcherna ifrån förra säsongen och kunnat skapa mig en bild genom det. Annars har vi bara haft fyspass men de har varit riktigt bra. Jag är imponerad av tjejernas inställning och stämningen är väldigt bra.

– Vi har lyckats behålla nästan alla som startade matcherna vilket är glädjande. Många spelare har lämnat oss efter säsongen, men de flesta spelade inte särskilt mycket alls. Tanken är att vi verkligen ska satsa på spelarna som finns och våga plocka in spelare underifrån.

Ledarstaben kommer bortsett från den nya huvudtränaren Jonas Andersson bestå av Jessica Utter (målvaktstränare), Lovisa Torstensson (fystränare), Robert Ullström (assisterande tränare) och Jonas Westling (assisterande tränare).

LÄS OCKSÅ: Mittfältsstjärnan förlänger med Gefle – trots att radarpartnern lämnat: ”Hade gärna spelat med henne”

Tanken är också att banta ner storleken på truppen till årets säsong. Andersson berättar att man siktar på en trupp med ungefär dagens storlek, alltså 18+2, något han menar är en stor skillnad mot fjolårets nästan 25-mannatrupp.

– Det är kvalitén som räknas, inte antalet spelare. Vi har inte råd med skador, men skulle det vara spelare borta får vi fylla upp med spelare underifrån. Har man en liten trupp går det dessutom att fylla på med något namn om det skulle dyka upp något. Vi har några krokar ute även om vi inte letar aktivt.

Laget har haft två tunga säsonger nu vilka förhoppningar kan man skaffa sig inför säsongen 2021?

– Det är svårt att säga än så länge, det blir lättare efter någon träningsmatch. Jag har ganska dålig koll på övriga lag och hur de har värvat. Miljön hos oss kommer att vara utvecklande, med ett hårt och professionellt arbete. Vi kommer nog att träna hårde än någonsin den här försäsongen. Men vad det ska resultera med för poäng är svårt att säga ännu.

Jonas Andersson är ny huvudtränare för Gefle IF:s damlag inför 2021.
FOTO: Nils Westberg Löfgren

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x