1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Rekryterades som assisterande men blev huvudtränare – Martin Falk om rollen, truppbygget och förändringsarbetet: ”Det blir stora skillnader”

8 min läsning

En talangfull tränare är Martin Falk, men hur kommer det gå för 25-åringens lag mot IFK Göteborg, IFK Norrköping och GIF Sundsvall? FOTO: Mikael Nord

25 år och huvudtränare för Sandvikens IF:s herrlag, det var inte riktigt vad Martin Falk trodde när han blev klar för klubben innan årsskiftet. Sedan dess har laget spelat tre träningsmatcher och till helgen startar man ännu ett cupäventyr, med en tydlig målsättning. Vi har sett lag skrälla förut och ska försöka på det, säger Martin Falk inför det kommande gruppspelet.

Visserligen har man en match mot IK Sirius inbokad på tisdag, men det är efter den som det är dags för försäsongens stora händelse. Svenska Cupen kör igång gruppspelet och Sandvikens IF är ett av lagen som finns med, efter att man DM-segrat och vunnit ytterligare två kvalificeringsmatcher.

– Det är väldigt motiverande att spela tävlingsmatcher under den här tiden på året och det är många som är otroligt laddade inför dessa matcher. Vi har en bra känsla inför det som väntar och känner att det ska bli väldigt roligt, säger Martin Falk.

Vad ger dessa matcher som inte en träningsmatch kan erbjuda?

– Oavsett hur mycket man vill är det en skillnad att spela tävlingsmatcher. Adrenalinpåslaget blir en hel annan sak och det gäller mycket mer. För oss blir det tuffa matcher, men det är fortfarande tre poäng på spel.

25-åringen blev klar för klubben innan årsskiftet, men som assisterande tränare. Bara dagar efter stod det klart att Pelle Olsson lämnade för Halmstad BK och helt plötsligt var Martin Falk huvudtränare för Sandvikens IF.

Tränarkarriären startade hos Sandvikens IF även om Brålanda är orten där uppväxten skedde. Efter några säsonger med Västerås SK och AIK:s ungdomsverksamheter var steget tillbaka naturligt, men inte solklart.

– Jag startade min tränarkarriär här och det är en klubb som ligger nära hjärtat. Det behövdes något riktigt bra för att flytta på mig. Jag skulle arbetat som P19-tränare för AIK, vilket är bland det största som går inom landets ungdomsfotboll. Men för mig kändes det som rätt steg, för att komma in på seniorfotbollen.

Pelle Olsson lämnar bara dagarna efter att du blivit klar när fick du veta det och hur kändes det?

– På vägen hem ifrån min egen signering, där nådde det mig. Peter (Svensson, ordförande för Sandvikens IF) ringde och berättade att min nya roll var huvudtränare. Det dröjde några dagar innan det blev klart.

– Det var en chock, även om min ambition alltid varit att bli huvudtränare. Jag hade sett fram emot att få en säsong med Pelle och lära mig av alla hans kunskaper, men det fanns aldrig några tveksamheter när frågan kom. Jag kände mig redo för uppgiften och var relativt förberedd, vilket var lite tur.

Pelle Olssons val att lämna Sandvikens IF blev en överraskning för många.
FOTO: Jens Carlsson

Arbetet med att rekrytera ännu en tränare till ledarstaben startades direkt. SIF-ledningen sökte efter en assisterande tränare, men Falk var mer sugen efter en tränare att dela ledarskapet med. Thomas Gabrielsson, som varit assisterande tränare för Helsingborgs IF, blev lösningen och med tanke på bakgrunden inom Västerås SK var det ingen stor överraskning.

– Jag ville att Thomas skulle komma direkt när allt mitt var klart. Vi hade en bra tid tillsammans med VSK och har en väldigt lika syner på fotbollen. Klubben ville först och främst plocka in en assisterande tränare till mig. Jag tyckte att det här var den bästa lösningen för hela föreningen, med tanke på att vi ska sköta träningar, lagbygge och akademin. Det blir även lätt att den huvudtränare alltid tänker rätt, med vårt samarbete kan vi alltid utmana varandra och diskutera saker fram till att det känns bra.

Thomas Gabrielsson ger även SIF-herrarnas ledarstab lite mer rutin. 14 år skiljer tränarna som dock har väldigt liknande tankar när det kommer till hur spelet ska bedrivas. Den snart 26-åriga Martin Falk har dock aldrig känt några problem med att vid flera fall vara äldre än sina egna spelare.

– Jag har haft videoanalyser med VSK:s herrlag och varit med på a-lagets träningar med AIK, vilket har varit skönt att ta med sig. Kompetensen är viktigare än åldern inom den här branschen. Jag hoppas att spelarna lär sig saker av mig oavsett siffran.

Under en dryg månad har försäsongen varit igång och för SIF-spelarna har det varit en tid med mycket nytt att lära. Falk och Gabrielsson har inplanterat ett nytt sätt att spela, vilket har och kommer ta tid men som har gått bättre än förväntat.

– Vi har kastat ut mycket på dem och överraskande mycket har fastnat. Det har gått fort men det kommer att ta ett tag. Att ändra strukturer och liknande inom en hel förening tar tid, men det har gått bra hittills.

Hur ska ni spela, vad ska känneteckna ditt lag 2021?

– Intentionen att avancera mot målet ska finnas eftersom målen görs där. Det ska vara svårt att möta oss. Vi ska sträva efter att vinna bollen högt upp för att kunna göra tidiga genombrott. Det ska vara ett mer offensivt lagt lag. Samtidigt gäller det att klara av att få en balans, dels för att undvika bolltapp men även för att direkt vara på plats och vinna tillbaka bollen. Ambitionen är att sätta ett ordentligt tryck på motståndarna högt upp.

Sandvikens IF har gjort sig kända med ett tryggt försvarsspel och ett mer avvaktande spel vilka utmaningar är det att ändra på?

– Det blir stora skillnader för spelarna, dels med hela lagets struktur men även för individuella roller. Det märktes tydligt när vi inledde säsongen att flera spelare var vana att ligga rätt och täcka av ytor, när vi ville att man skulle ta några steg upp för att vinna bollen istället.

– Man formas av den miljön man har tillhört och det är därför det här kommer ta tid. Men truppen har verkligen visat ett engagemang och motivation för det. Det är roligt att se när spelarna vill det väldigt mycket.

John Junior gör comeback med SIF efter några säsonger med Carlstad United, IK Sirius och Dalkurd FF.
FOTO: Mikael Nord

Det är inte bara på det spelmässiga planet som mycket har förändrats. Spelartruppen har även den helt ändrat utseende. Flera spelare finns kvar ifrån fjolåret, men en hel del nya spelare har tillkommit. Värvningarna har dessutom följt ett mönster med etablerade spelare på den här nivån, blandat med yngre spelare som kommer underifrån.

– Dynamiken mellan avtalslängder, åldrar och positioner har varit viktig. Målsättningen har varit att skapa en blandning av spelare som har en försäljningspotential och andra som kanske har sin topp på karriären. Konkurrenssituationen är också viktig där det inte alls ska vara klart vilka elva spelare som ska spela, vilket det kanske varit lite mer av innan. Vi vill värva spelare som är utvecklingsbara men ska kan sätta avtryck direkt.

Sebastian Vigerbäck (IFK Luleå), André Jernberg (IF Karlstad Fotboll), Martin Springfeldt (Karlslunds IF), Noa Ersa Engberg (AIK:s P19), Noah Sjöstrand (egna ungdomsverksamheten), Emil Sjöstrand (egna ungdomsverksamheten), Tobias Wennergrund (IFK Karlskrona), John Junior Igbarumah (Dalkurd FF), Ahmed Bonnah (IFK Haninge) och Danilo Al-Saed (Enköpings SK) är alla nya spelare inför 2021 och som Martin Falk ser fram emot att leda under säsongen:

– Man blir aldrig helt nöjd, men det är en bra trupp. Jag är glad över spelarna som valt att komma till oss. Ahmed Bonnah som vi värvade senast är en otroligt duktig spelare som gjorde mycket poäng för IFK Haninge förra säsongen och som egentligen borde kunna spela högre upp.

20+2 är truppens nuvarande storlek är den klar?

– Det ska in någon ytterligare offensiv spelare. Vi har värvat in flera bra ytterspelare och har väldigt många skickliga spelare där. Vi söker någon mer spelare som ska vara farlig vid straffområdet och vara tung att möta. Det är vad som saknas, annars ser truppen väldigt bra ut.

Tre stycken träningsmatcher har Sandvikens IF hunnit spela den här försäsongen. 1-1 mot IK Brage, 0-2 mot Dalkurd FF och en 2-1-seger mot Hudiksvalls FF den senaste helgen. Tre nyttiga matcher, menar SIF-coachen:

– Det har varit väldigt blandat, stundtals bra och stundtals dåligt. Vi har fått veta vad vi behöver förbättra och det har varit nyttigt. Det har även funnits saker som verkligen suttit. Vi har tagit med oss mycket ifrån matcherna och fått spela egentligen alla spelare som vi önskat. Vi kommer längre och längre för varje match och det känns tryggt.

IFK Göteborg, IFK Norrköping och GIF Sundsvall det är vad som SIF ställs inför när det åter är dags för ett cupäventyr. Förra året åkte man väntat ur, men skrällde stort när man vände 0-2 till 2-2 mot Djurgårdens IF inför fullsatta läktare. Denna gång blir läktarna knappast lika fyllda, men Martin Falk hoppas och tror att hans lag kommer kunna skrälla igen.

– Vi är glada för motståndet, även om vi förstår att det kommer blir tufft. Det kommer bli tre otroligt bra tävlingsmatcher där vi kommer att testas. Två av lagen satsar på toppen av allsvenskan och det andra kommer att slåss för att ta klivet upp till den högsta nivån. Utvecklingsmässigt kommer det ge oss många svar. Vi har sett lag skrälla förut och ska försöka på det.

Emil Bellander, Marcus Hägg och Olof Mård är alla viktiga spelare och har saknats vid träningsmatcherna. Men skadeläget på samtliga ser bättre ut och möjligheterna att någon finns med mot Göteborg till helgen är stor.

– Vi har valt att vila Mård med tanke på att han har haft lite känningar, men det är ingen stor muskelskada eller liknande. Han ska vara med på full träning snart igen. ”Bella” har, som många redan vet, haft problem tidigare och även där är det en säkerhetsåtgärd att vi har vilat honom. Han skulle varit med senast, men blev sjuk. Hägg har lite problem sedan tidigare och gjort några behandlingar, vi får se när träningen stegras upp för honom.

Martin Falk ser fram emot utmaningarna som väntar hans lag.
FOTO: Mikael Nord

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x