1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Träningsmatcherna uteblir – oklar framtid för Gefle: ”Stora skillnader mellan match och träning”

4 min läsning

Gefle IF får vänta med att spela träningmatcher. FOTO: Jens Carlsson

Gefle IF:s damer hade en match mot SDFF inbokat den kommande helgen, som inte kommer att spelas. Laget tillhör nämligen inte landets två högsta serier och får därmed inte spela träningsmatcher. Man hade velat veta hur mycket av träningen som spelarna tagit med sig, säger tränaren Jonas Andersson.

Först fick man inte ens träna inne på Gavlevallen, på grund av restriktioner. Det får och gör man nu, men det blir dock inga träningsmatcher. Även detta på grund av restriktionerna för den rådande pandemin.

Vi blir drabbade eftersom vi inte tillhör Elitettan eller Damallsvenskan, vilket gör att vi inte får spela. Vi skulle spelat mot SDFF den här helgen men det blir inställt. Det är tråkigt, man hade velat komma igång, säger Andersson som är ny tränare för GIF-damerna den här säsongen.

MISSA INTE: Väljer bort Elitettan för en GIF-återkomst – Tilda Keisu om att vara tillbaka: ”Ligger nära hjärtat”

Laget får istället hitta andra möjligheter och komplement till matcherna. Helgernas matchtid har man gjort om till hårda träningspass och tanken är att inom den närmaste framtiden spela mer matchliknande på träningarna.

Det går dock inte att komma ifrån skillnaderna mellan match och träning. Dels inställningsmässigt för spelarna, men även för ledarna som vill mäta av sina lags färdigheter. Det sistnämnda saknar GIF-coachen allra mest.

Det är stora skillnader mellan match och träning. Spelarna ger alltid lite extra och det blir en annan nerv. Det blir också lite mer oväntade situationer eftersom man inte känner till motståndarna. Därför blir inte heller internmatcher lika bra, där alla spelare vet varandras egenskaper.

Man hade velat se hur mycket av träningen som spelarna tagit med sig. Det är lättare att kolla vid match, med alla ytor och fasta situationer. Vi har inte spelat några riktiga internmatcher ännu, men kommer att göra det.

Ni har varit igång med träning under några veckor, hur går det?

Det har blivit ungefär fem tränar varje vecka och det har gått väldigt bra, gruppen är otroligt lätt att arbeta med. Vi har lagt fokus på fysträningen, men även kört lite teori och taktik. Tjejerna har varit intresserade och det underlättar mycket. Det har varit bra karaktär och inget gnäll, trots hård träning. Jag är imponerad över inställningen som truppen har visat.

Den första matchen som huvudtränare väntar fortfarande för Jonas Andersson.
FOTO: Nils Westberg Löfgren

Förra säsongen blev det enkelserie hur blir årets serie?

Vi har fått lite olika frågor med olika alternativ och fått lämna svar. Det har varit om hur serien ska spelas. Ska det bli en vanlig serie med två möten får man kanske vara beredd att det kan bli en lite längre säsong, vardagsmatcher och ett kortare uppehåll.

Vi skulle föredra en vanlig serie, det skulle gynna oss. Det är inte optimalt med enkelserier. Det blir mycket slump och resultaten måste komma direkt. Förra året blev det en tuff start och därmed en bottensäsong. Det är bättre med en lång säsong och kunna visa resultat under en längre period.

Framtiden är med andra ord väldigt oklar för GIF-truppen, som får vänta på beslut. Något som däremot är klart och tydligt är att truppen inte är särskilt stor. Flera spelare har lämnat efter säsongen och är idag 17+3, riskabelt ifall det blir skador men kvalitetsmässigt stark, menar Andersson:

Truppen är tunn, men spelarna som kommit har spetsat till den ordentligt. Det är en slagkraftig startelva som kommer tas ut, men även flera duktiga bänkspelare. Men det är uppenbart att det inte får blir för många skador. Det kommer inte att hålla för oss.

LÄS OCKSÅ: Viktiga förlängningen – kulturbäraren förblir GIF-trogen: ”Ruggigt taggad”

Av utespelarna är dessutom Maja Hansson och Sandra Törnros inräknade, två spelare som inte tränar med laget. Den förstnämnda spelar collegefotboll på andra sidan av världen och den andra satsar först och främst på friidrottskarriären och verkar kunna vara aktuell för hösten.

– Med en liten trupp finns det alltid utrymme för nyförvärv. Vi är inte aktivt ute och letar efter nya spelare, men dyker det upp något finns möjligheten. Det kan vara spelare som inte får speltid eller liknande. Dagens trupp är dock tillräckligt stor för att bedriva en bra verksamhet, det är ingen fara.

Sandra Törnros kan bli ett ”nyförvärv” under hösten, men satsar på friidrott.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x