1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Gefle IF med skönt ekonomiskt resultat – endast litet underskott: ”Alla har arbetat väldigt bra”

5 min läsning

Malin Rogström (till höger) förbereder sig inför nästa veckas årsmöte. FOTO: Nils Westberg Löfgren

2020 var tufft och påverkade samtliga idrottsföreningar. Trots olika lösningar har det varit svårt att rädda ekonomierna. Nästa vecka håller Gefle IF sitt årsmöte och kommer redovisa ett underskott, men ett litet sådant. – Det har varit ett hårt arbete för att lyckas, säger GIF-ordföranden Malin Rogström.

Malin Rogström blev ordförande mitt under 2018, efter att Thomas Andersson lämnat posten. Hon har varit med under hela den tunga resan som innehållit degraderingar och ekonomiska kriser. Hon har tidigare sagt att 2020 kunde vara hennes sista som ordförande och bland annat blivit styrelseledamot för Ettan.

MISSA INTE: GIF-ordförandens nya roll som styrelseledamot i Ettan – utesluter inte fortsättning i GIF: ”Kan tänka mig att vara kvar”

Måndagen nästa vecka håller Gefle IF sitt årsmöte för 2020 ett möte där Malin Rogströms framtid kommer att klarna. GIF-ordföranden är dock tydlig med hennes tankar inför årsmötet och kan tänka sig att fortsätta.

– Jag har haft mycket dialog med valberedningen, vilket känns viktigt. Jag vill inte sitta för länge, det vore inte bra för klubben. Det behövs lite andra röster. Jag kan köra det här året, men det blir mitt sista och det behövs förtroende från årsmötet, säger Rogström.

Hur viktiga har årets resultat varit för dig?

– Det har varit väldigt roligt. Energin blir bättre när det går bra, vilket gör hela arbetet roligare. Det är lätt att man tvivlar mycket annars och funderar över vad man gör. Positivitet bildades förra året och växer hela tiden. Dessutom hade det känts bra att lämna över med struktur.

Hur går dina tankar inför årsmötet, finns det någon nervositet?

– Nej, det är faktiskt ingen nervositet. Det känns tryggt med arbetet som gjorts under förra året. Jag ser dock bara diskussioner och frågeställningar som något viktigt. Det är bra om medlemmarna blir engagerade och undrar vilket arbete som görs. Jag har stor respekt för medlemsägda föreningar, eftersom att medlemmarna tillsammans styr föreningen. Engagemanget blir dock extra viktigt och därför uppmanas alla medlemmar att medverka.

2020 blev året där den sportsliga delen vände, främst för klubbens herrlag. Tabellplaceringen, poängen och målen blev alla bättre. Men utanför planen blev arbetet inte roligt och lätt. Pandemin slog hårt och testade hela organisationen.

Relaterat: Coronakrisen har kommit till Gefle IF-tvingas korttidspermittera samtliga anställda: ”Kommer att spara in runt 250 000 kronor”

Restriktionerna gjorde att stora delar av publiken inte tilläts komma till matcherna förra året.
FOTO: Jens Carlsson

Optimistiska budgeten som röstades igenom inför året kunde inte fullföljas. Restriktionerna gjorde att publiken inte kunde komma och stora intäkter försvann. Många företag drabbades hårt och påverkade sponsorintäkterna. Budgeten skulle sluta med överskott, men länge hotade ett stort underskott.

– Det blev ett ständigt arbete under hela året och som blev väldigt stort. Risk- och konsekvensanalys var något som startades tidigt, vilket var viktigt. Samtidigt var det många besked som tog lång tid och som gjorde att prognosen inte var särskilt tydlig. Det har varit väldigt påfrestande, säger Rogström som beskriver publik- och sponsorintäkter som stora bortfall:

– Publikintäkterna blev inte alls som vår förhoppning, vilket inte var bra. Derbymatchen blev ett väldigt tungt tapp, där hade det behövts publik. Även sponsorintäkterna minskade eftersom många företag fick det tungt. Lösningarna har blivit att hela tiden revidera och söka olika bidrag. Ett antal nyckelpartner valde även att fortsätta stötta och under hösten kom några nya, vilket betydde mycket. Vi fick även minska hyresutgifterna.

Rekommenderat: Stort ekonomiskt bortfall för Gefle IF när derbymatchen spelas inför nästan tomma läktare: ”Kommer gå miste om ungefär en halv miljon”

Resultatet efter fjolåret blir därför en stor glädje, trots att siffrorna visar ett underskott. Årsredovisningen som klubben kommer att visa under nästa veckas årsmöte är ett underskott med 54 601 kronor, vilket inte är någon stor summa med tanke på fjolårets förutsättningar. Publikintäkterna blev bara 292 033 kronor och kollar men till publikintäkterna 2019 blir det hela 1 308 122 kronor, dryga miljonen mer.

– Det har varit ett hårt arbete för att lyckas. Alla har arbetat väldigt bra, vilket har gjort att det inte blev något stort underskott. Brynäs IF verkar förlora flera miljoner efter deras säsong, vilket visar att många har det tungt. Deras situation är inte riktigt lika och deras arbete är väldigt bra, men det visar också att vårt arbete givit resultat. Gefle IF är dessutom den Ettan-klubb som kanske drabbas hårdast utan publik. Vi är väldigt glada och nöjda med detta.

Det egna kapitalet har fortfarande minussiffror och blir till ett underskott med 1 280 165, hur blir årets budget?

– Den blir inte överoptimistisk, utan istället väldigt försiktig. Vi har lärt oss mycket av 2020 och förstår att det här året också kommer kunna bli tuff. Vi har en förhoppning om att kunna få lite publik vid matcherna och ännu mer till hösten, när vaccineringen kommit längre. Budgeten är ganska offensiv när det gäller marknadsdelen, men annars försiktig. 500 är vårt budgeterade publiksnitt och det bärs upp mycket om det blir det mycket folk vid derbymatchen.

2021 års budget innebär att Gefle IF kommer att sluta med en 114 000 kronors förlust, men där intäkterna ska öka. Mycket kommer framtiden att utvisa, först och främst vid årsmötet om en knapp vecka. Årsmötet där föreningens medlemmar beslutar Malin Rogströms framtid som GIF-ordförande, men på ett väldigt annorlunda vis:

På grund av restriktionerna kommer årsmötet att vara digitalt. Det är många andra föreningar och organisationer som valt den vägen. Vi hoppas att väldigt många anmäler sig och bidrar. Nästan alla har en dator, surfplatta eller mobil. Det kommer vara möjligt att ställa frågor och diskutera som förut och röstningen kommer att fungera bra, avslutar Rogström.

LÄS OCKSÅ: Två raka år av miljonförluster-nu går Gefle IF plus med en halv miljon: ”Nu vänder vi på steken”

Malin Rogström förblir GIF-ordförande även det här året, men bara vid förtroende.
FOTO: Joakim Dahlbäck / Sveriges Radio

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x