1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Malin Rogström fortsätter som ordförande för Gefle – som kan ändra matchtröjan: ”Vill utreda möjligheten”

5 min läsning

Malin Rogström kommer att styra Gefle IF även denna säsong. FOTO: Joakim Dahlbäck/Sveriges Radio

För första gången under föreningens 138-åriga historia höll Gefle IF sitt årsmöte digitalt. Tekniken stämde och mötet gick smidigt. Malin Rogström blev omvalt till ordförande, men den kanske mest intressanta nyheten var ändå att man kommer att utreda möjligheten att byta matchställ, till ett mer traditionellt och himmelsblått. – Det ska utvärderas, säger Rogström.

30-talet medlemmar fanns med via länk under det digitala årsmötet som höll under måndagskvällen. Några enstaka ljudproblem blev det, men annars gick det hela med ett bra flyt. Resultat efter fjolåret blev ett underskott med 54 601 kronor, något som 1882-Bloggen kunde meddela under förra veckan.

Den stora anledningen till minussiffran var den uteblivna publiken, som stor för stora intäkter. Förhoppningen var att publiksnittet skulle blivit 1005, men verkligheten blev 45 och det innebar inte alls samma summor. 54 601 är därför en väldigt bra siffra, sett till förutsättningarna.

– Vi är mycket nöjda med den siffran och stolta över arbetet som ligger bakom resultatet. 2020 blev märkligt och tufft, men hela föreningen arbetade hårt för att klara det. Jag är väldigt glad över att det blev som det blev, säger Malin Rogström

Vi ringer upp GIF-ordföranden efter att den nya styrelsen haft sitt första möte. Rogström valdes till ordförande även denna gång, trots att hon själv varit lite tveksam. Torgny Balkefors lämnar sitt uppdrag som styrelseledamot och ersättes med Marie Barrling, som tidigare arbetet inom föreningen. Hans Backman valdes till suppleant, men annars fortsätter befintlig styrelse.

LÄS OCKSÅ: Gefle IF med skönt ekonomiskt resultat – endast litet underskott: ”Alla har arbetat väldigt bra”

Styrelsen har stora utmaningar även denna säsong. Pandemin har fortfarande ett hårt grepp om hela världen, vilket även påverkar fotbollen. Budgeten för det här året visar ett underskott med ytterligare 114 000 kronor, där intäkterna väntas öka men där satsningar gör att verksamhet- och personalkostnaderna väntas bli större. Det budgeterade publiksnittet har satts till 500, vilket skulle innebära större intäkter.

– Det är ingen överoptimistisk budget, utan istället försiktig. Vår organisation är väldigt slimmad, vilket det svårt att göra några stora kostnadsbesparingar. Förhoppningen blir att kunna skapa intäkter för att kunna fortsätta satsa. 2021 kommer bli tufft och det blir viktigt att vara förberedd. Det kommer vara utmanande men inspirerande och intressant.

Hur stabilt känns det med 500 som publiksnitt, sett till dagslägets restriktioner?

– Budgeten bygger kring att det blir derbypublik. Vi har kalkylerat med publik, men det går inte att veta hur mycket. Publikfrågan hänger ihop med vaccineringen och förhoppningsvis går den framåt under våren och sommaren. Vi hade kunna lagt en budget med ett 0-snitt, men den pessimismen finns inte. Vi har fört dialog med Ettan och fotbollförbundet, vilket har gett oss anledning till den här budgeten. Gavlevallen är en stor arena med stora ytor. Tillåts det publik finns det stora möjligheter.

GIF-tröjan kan komma att förändras, vilket stod klart efter motion årsmötet.
FOTO: Jens Carlsson

Underskottet gör att det egna kapitalet minskar ytterligare och blir till minussiffran 1 280 165, vilket gör att klubben inte skulle beviljats elitlicens. Men att vända siffran kommer inte att vara huvudfokuset under det här året, som man räknar med att förlora ännu mer. Det finns dock planer för att vända minussiffrorna till plussiffror.

– Vi har tankar och planer för att göra det, men det kommer inte att kunna göras den här säsongen. Vändningen kommer inte att ske under bara en säsong och framför allt inte under pandemin. Det kommer vara ett flerårigt arbete. Skulle steget tas till eliten finns det andra lösningar. Det behövs en handlingsplan för att visa hur man ska skapa ett eget kapital och det är något som kommer fungera.

MISSA INTE: Englund tremålsskytt när Gefle krossade seriekonkurrenten – hyllar anfallskollegan: ”Roligt att spela med honom”

Årsmötet beslutade även att ”Ett bättre Gävle” ska utvärderas för att eventuellt bolagiseras. Hållbarhetsprogrammet har inneburit flera partnerskap för Gefle IF och verkar kunna leda till ännu fler den här säsongen. Malin Rogström berättar att det finns klara fördelar med att bolagisera, trots att det kostar ungefär 25 000 kronor att göra:

– Det ger oss stora möjligheter att affärsutveckla, utan att riskera kärnverksamheten. Det är den stora anledningen till att bolagisera den delen. Vi vill inte riskera vår stora barn- och ungdomssida med väldigt många aktiva. Den här vägen har många andra föreningar tagit och därför känns det väldigt bra. Det finns även skattekniska fördelar och det skulle även kunna leda till bättre försäljningsförutsättningar, för att kunna utöka marknaden.

Rekommenderat: GIF-ordförandens nya roll som styrelseledamot i Ettan – utesluter inte fortsättning i GIF: ”Kan tänka mig att vara kvar”

Den annars kanske mest intressanta nyheten blev att Gefle IF kan komma att byta matchkläder. 2015 valde föreningen att byta till det himmelsblå- och vitrandiga matchstället man idag spelar med. Motionen som togs upp under kvällens årsmöte ville återgå till det mer traditionella matchstället, med bara himmelsblå som tröjfärg och vita shorts. Hur det blir med saken får framtiden utvisa, men arbetet har startats.

– Vi vill utreda möjligheten och ser det som ett viktigt engagemang, eftersom det kommer från våra supportrar. Vi har tagit förslaget med största allvar och kommer titta över möjligheterna. Det kommer dels bli en kostnadsfråga, men även vad som går att göra med vårt nuvarande avtal med Umbro, som sköter matchstället. Det ska utvärderas och förhoppningen är att det ska vara färdigt kring slutet av det här året, för att eventuellt realisera inför nästa säsong, säger Malin Rogström som med största sannolikhet gör sin sista säsong som GIF-ordförande:

– Ja, med största sannolikhet blir detta min sista säsong. Jag vill inte vara för länge, det är viktigt att byta efter ett tag. Jag ser det här som det sista året, vilket gör att man även orkar arbeta riktigt hårt. Jag har haft den här posten under snart fem säsonger och det är lagom. Det här året känns roligt, utmanande men väldigt inspirerande. Det finns många bra människor inom föreningen och alla strävar efter samma saker.

Malin Rogström (till höger) förblir ordförande ännu en säsong, men det blir troligen hennes sista.
FOTO: Nils Westberg Löfgren

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x