1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Kanske sista träningsmatchen – Pontus Jonsson spelsugen mot tidigare laget: ”Det ska bli roligt att komma tillbaka”

5 min läsning

Pontus Jonsson är spelsugen när det väntas match mot hans tidigare lagkamrater. FOTO: Jens Carlsson

Pontus Jonsson lämnade IK Brage och har gått från klarhet till klarhet under försäsongen och väntas bli en viktig spelare för Gefle IF den här säsongen. Under onsdagseftermiddagen spelar man kanske den sista träningsmatchen innan seriestarten och för GIF-nyförvärvet blir den extra speciellt. Motståndaren är nämligen IK Brage. Jag har många bra vänner inom laget, säger han.

Provspelet övertygade Mikael Bengtsson för ett antal veckor sedan, vilket slutade med ett kontrakt. Därefter har ytterforwarden spelat mycket under försäsongsmatcherna och imponerat stort. Han har gjort mål och assist, men framför allt visat många fina hastighetslöpningar längs sidlinjen.

– Det har varit väldigt bra och roligt med nya utmaningar. Jag har ingenting dåligt att säga. Gefle IF verkar vara en väldigt välskött förening med tydlig ordning. Det har känts väldigt seriöst och professionellt hela tiden, säger Jonsson efter måndagsträningen.

Fanns det andra alternativ, vad gjorde att det blev Gefle IF?

– Ja, det fanns lite olika möjligheter. Dels några klubbar som ville köra provspel, men även andra som var intresserade. Jag provspelade med Umeå FC någon vecka innan det här provspelet. Gefle kändes bra direkt, allt runt omkring var väldigt bra. Micke (Bengtsson) var noga med hans och klubbens tankar. Det lät tillräckligt intressant för att övertyga. Jag har verkligen inte ångrat det här valet. Jag trivs bra och det känns intressant.

Jonsson har dock inte flyttat till Gävle, utan pendlar fortfarande från Falun där hans boende finns sedan tidigare. Flytten väntas ske om någon månad, men det har hittills inte varit några problem. Han har inte riktigt kunnat lära känna Gävle, men menar ändå att intrycken känns bra även om det bara har varit till och från tåget.

– Jag har inte sett mycket, men det känns bra. Jag har egentligen bara varit mellan tågstationen och arenan. Det verkar vara fint. Gävle är större än Falun och det ska bli roligt att lära känna staden bättre. Jag har hört mycket bra saker. Det kommer bli lättare och känna alla lagkompisar när man har boende här också.

LÄS OCKSÅ: Malin Rogström fortsätter som ordförande för Gefle – som kan ändra matchtröjan: ”Vill utreda möjligheten”

Falun och Borlänge har annars varit städerna där många timmar har ägnats. 2017 var det spel med Dalkurd FF och därefter har 19-åringen tillhört IK Brage, även om det 2019 också blev Kvarnsvedens IK genom en utlåning. Under fjolårssäsongen blev det hela 14 matcher med IK Brage, som tillhörde Superettans mittendel och som slutade åtta.

Pontus Jonsson har imponerat stort under försäsongen, här mot Hudiksvalls FF.
FOTO: Jens Carlsson

Samtliga noteringar var dock inhopp, vilket var den stora anledningen till att det inte blev någon fortsättning. Relationen med klubben var bra, men speltiden blev för liten. Istället för att fortsätta träna och bli utlånad föll, blev det istället bättre att söka efter andra klubbar. Gefle IF blev valet och här väntas det kunna bli riktigt mycket speltid.

– Jag hade fastnat lite, främst utvecklingsmässigt. Jag kände att det inte gick framåt och att det inte blev särskilt mycket speltid. Det behövdes något nytt för att skapa självförtroende och glädje. Jag behövde byta miljö och höra andra saker. Gefle kändes som den bästa klubben för att kunna göra alla dessa saker.

– Jag vill bidra med min offensiva kvalitéer. Jag har mina styrkor när det blir anfall och vill vara med och skapa lägen. Jag vill göra och spela fram till våra mål, göra poäng helt enkelt. Vi har ett bra lag och kan bli riktigt bra den här säsongen. Jag var inte här förra året, men målet blir att vara bättre. Det här kommer bli en rolig säsong.

Hur känner du kring GIF:s spelsätt – hur passar det dig?

– Det bygger kring att hålla bollen inom laget och styra matcherna genom det. Vi tränar väldigt mycket för att klara att hålla bollen även under press. Det känns väldigt spännande och intressant. Jag har inte spelat med klubbar som varit lika inriktade att bollinnehavet ska vara stort. Dalkurd spelade ungefär lika, men Brage hade mycket mer kontringsfokus. Jag gillar det här spelsättet och vill verkligen göra det. Ytterforwardsplatsen kommer nog att vara min den här säsongen och det känns bättre och bättre.

LÄS OCKSÅ: Englund tremålsskytt när Gefle krossade seriekonkurrenten – hyllar anfallskollegan: ”Roligt att spela med honom”

Seriestarten kommer närmare, men först väntar onsdagens träningsmatch. Eventuellt blir det den sista innan seriepremiären. Gefle IF träningsmatchade mot IK Brage även förra säsongen och storförlorade med 8-2, något som Pontus Jonsson inte vill uppleva den här gången.

– Det ska bli roligt att komma tillbaka och träffa alla. Jag har många bra vänner inom laget, eftersom väldigt många har förlängt. Det kommer kännas speciellt, men bara roligt. Jag har enbart bra känslor till klubben, säger Jonsson som direkt nämner spelaren han helst skulle vilja tunnla:

– Alexander Zetterström, skulle helt klart kännas bäst att tunnla. Vi har umgåtts mycket under vintern och snackade mycket inför den här matchen. Han har sagt att han ska tackla mig. Det skulle kännas väldigt bra att tunnla honom.

INFÖR MATCHEN:

Plats: Domnarvsvallen

Tid: 16.30

TV: Sportexpressen Play och Gefle Dagblad

Blir det någon fullträff för Pontus Jonsson mot det gamla laget?
FOTO: Hugo Ådvall

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x