1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Hille IF:s stora satsning – vill fira 100-årsdagen med nytt konstgräs: ”Skulle betyda mycket för alla”

4 min läsning

Hille IF vill fira 100-årsdagen med ett nytt konstgräs. FOTO: Jens Carlsson

Hille IF tillhör distriktets största klubbar sett till antalet aktiva. 2022 firar föreningen sin 100-årsdag och tanken blir att fira med ett nytt konstgräs. Hille IP:s nuvarande har blivit gammalt och slitet, vilket fått klubben att satsa stort för att kunna lägga ett nytt. – Hela arbetet kommer kosta 4-5 miljoner, säger projektledaren Fredrik Hultén.

Hille IP har fyra stycken fotbollsplaner, varav ett konstgräs. Det kommer ursprungligen från Strömvallen, efter det sista underlagsbytet. Därefter har massvis med barn, ungdomar och seniorer förbrukat planen, som använts flitigt när det inte varit någon snö. Planen var relativt sliten när den kom för flera säsonger sedan och har inte blivit bättre.

Den har blivit riktigt utsliten och konstgräset och blivit väldigt nedtryckt. Hille IF fick den här mattan när Strömvallen skulle byta sista gången innan Gefle IF lämnade den. Jag vet inte när det var, men åren har verkligen gått. Skaderisken ökar för våra äldre lag. Den har utnyttjats mycket, men har gjort sitt. Den har inget mer att ge, säger Hultén.

Gefle IF och Sandvikens IF har flest aktiva, men därefter kommer Hille IF med sina 21 lag och 485 aktiva spelare. Flertalet eldsjälar driver klubben, som även sköter sin idrottsplats helt själv, vilket har blivit relativt ovanligt. Division 2 och 4 tillhör föreningens två seniorlag, även fast det har aldrig varit där som Hille IF haft sitt fokus.

1922 bildades föreningen, vilket gör att man nästa säsong kommer att 100-årsfira. Klubben har meddelat att man satsar för att kunna fira med ett nytt konstgräs. Arbetet har startats och Fredrik Hultén har utsetts till projektledare. 1882-Bloggen ringer upp honom och den tydliga målmedvetenheten och visionen märks direkt:

– Som sagt, konstgräsplanen har blivit riktigt sliten och behöver bytas. 2022 kommer föreningen att fira 100-årsdagen och det väckte den här idén. Det sammanföll väldigt bra att kunna slå ihop firandet med satsandet för att byta planen. Det kommer krävas ett stort arbete eftersom kostnaderna blir väldigt stora, men förhoppningsvis kommer det bli bra.

Även klubbhuset har blivit större, ett arbete som gjordes under förra året.
FOTO: Jens Carlsson

Vad skulle ett konstgräsbyte betyda för Hille IF?

Det skulle betyda mycket för alla. Konstgräset ger oss stora möjligheter att starta säsongen tidigare och sluta sent. Den gör även att våra gräsplaner inte blir lika hårt belastade. Den betyder väldigt mycket för oss, framför allt eftersom den gör säsongen mycket längre. Det skulle vara otroligt roligt att erbjuda alla lag ett helt nytt underlag. Hille IP ska vara en öppen anläggning och vår vilja är att erbjuda bästa möjliga förutsättningar. Detta är en del av föreningens varumärke. Vår förhoppning är att det blir tydligt för alla under det här arbetet.

Barn- och ungdomsfotbollen har blivit kärnan inom föreningen, vilket gjort att många talangfulla ungdomsspelare kommer därifrån. Hille IP har blivit stadsdelens stora mötesplats, där alla olika åldrar kan träffas för att spela fotboll. Konstgräset har en stor och viktig roll, eftersom den möjliggör detta tidigt under våren och sent under hösten.

Hille IF vill bidra med mycket glädje och betyder mycket för väldigt många. Våra ledare fick besvara några frågor efter förra säsongen och man skulle bland annat välja ord som beskrev föreningen. Gemenskap, glädje och engagemang var orden som flest använde, vilket känns väldigt bra. Hille IP ska vara öppet för alla som vill komma och spela fotboll.

Konstgräsbytet vätas kosta 4-5 miljoner, stora siffror för Hille IF – men inte omöjligt.
FOTO: Jens Carlsson

Hur fungerar arbetet hur stora kommer kostnaderna att vara?

– Hela arbetet kommer kosta 4-5 miljoner, men där ingår flera saker. Dels ska det gamla bort, vilket ska göras miljövänligt. Underlaget under konstgräset ska också förberedas. Därefter ska den nya mattan läggas, vilket kostar mycket. Det kommer bli väldigt mycket pengar för den här klubben och det kommer krävas flera olika inkomstkällor.

Vi kommer söka stöd från kommunen, kolla olika banklån och söka bidrag från olika stiftelser. Vi ska bidra med ett eget bidrag, men det kommer inte räcka särskilt långt. Förhoppningsvis finns det även flera sponsorer som vill vara med och stötta oss. Det kommer krävas några större sponsorer för att det ska bli genomförbart. Vi har även startat en swishkampanj och målet är satt till 150 000 kronor, vilket känns rimligt. Många små bidrag blir ett stort tillsammans.

Hur har swishkampanjen gått hittills?

– Vi har inte sammanställt något ännu, eftersom den inte funnits länge. Målsättningen är att sprida nyheten och att alla ska känna till den. Vi kommer uppdatera med olika mellanrum. Vi kommer uppmärksamma alla bidragande som vill, genom att presentera deras namn. Vi erbjuder även ett förslag att bidra med 1922 kronor, eftersom det var året när föreningen bildades. Dessa bidragande kommer uppmärksammats lite extra. Förhoppningsvis finns det människor som vill bidra, några enstaka kronor fungerar för nästan alla.

Hille IP:s konstgräs har blivit nedtryckt och har blivit farligt för klubbens äldre lag.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x