1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Dags för seriestart – Bengtsson vill inleda med seger men ser utmaningar: ”Behöver hantera alla skeden”

4 min läsning

Mikael Bengtsson ser fram emot att starta årets seriespel. FOTO: Jens Carlsson

Årets försäsong blev knappast lika lång som fjolårets, men har ändå känts lång. Väntan är dock över och seriespelet ska startas. Flertalet klubbar har serien spelat sina inledande seriematcher, men under söndagskvällen har turen även kommit till Gefle IF, som tar emot IFK Luleå. – Denna gång kommer det vara ett annat lag, säger GIF-tränaren Mikael Bengtsson och syftar kring den tidigare träningsmatchen mellan lagen.

När klubbarna möttes för ett antal veckor sedan var det aldrig något snack. Gefle IF ledde tidigt och krossade IFK Luleå med hela 5-0, efter att Leo Englund blivit tremålsskytt. Men att det ska bli en liknande matchbild och att man ska förvänta något liknande, det tycker inte Mikael Bengtsson:

– Man kan och ska inte förvänta några paralleller mellan dessa matcher. Denna gång kommer det vara ett annat lag. Vi förväntar oss ett annat IFK Luleå och förbereder oss väldigt noga. Det blir viktigt att släppa förra matchen och fokusera. Det blir utmanande, men något som behöver klaras. Premiärmatcher är alltid lite annorlunda och kommer även denna gång att bli utmanande. Förhoppningsvis kommer det att sluta med ett bra resultat, säger Bengtsson.

Hur skönt ska det bli att starta seriespelet?

– Det känns väldigt roligt, motiverande och inspirerande att starta säsongen. Seriespelet och tävlingsmatcherna är det som alla vill spela. Vi har arbetat hela försäsongen för dessa matcher. Samtidigt känner man tacksamhet och glädje för att ens kunna spela matcher, sett till dagsläget. Alla vet att seriespelet har ett helt annat värde och det känns intressant.

Man har inte bara mött IFK Luleå den här försäsongen. IK Sirius, GIF Sundsvall, Östersunds FK, Assyriska FF, Hudiksvalls FF och IK Brage har alla stått för motståndet. Totalt har matcherna inneburit tre förluster och fyra segrar. Genrepsmatchen mot IK Brage blev ett styrkebesked och 3-2-seger, med Isac Lidberg och Leo Englund som målskyttar.

LÄS OCKSÅ: Utgick skadad senast – kämpar mot klockan för att hinna tillbaka: ”Siktar mot seriestarten”

Resultaten har varit blandade, likaså insatserna. Den svängiga matchen mot Assyriska FF som slutade med 3-4-förlust var långt ifrån GIF:s högstanivå och blev en tydlig påminnelse att man måste spela även mot lite sämre klubbar. Men när alla sju matcher har spelats och försäsongen är över, finns det mycket optimism hos GIF-coachen:

– Jag ser tillbaka med mycket optimism. Försäsongen har varit bra, även fast insatserna har varit olika. Jag känner att slutet blev väldigt bra och att spelet blev bättre hela tiden. Vi har tagit ännu fler steg efter fjolåret och det har varit nya saker. Det har tagit lite tid, men blivit bra. Det har blivit många lärdomar för oss och varit väldigt utvecklande.

Adrian Bjelkendal Haaranen lämnade lite överraskande för SAIK, men ersattes aldrig.
FOTO: Jens Carlsson

Adrian Bjelkendal Haaranen lämnade med bara dagar till seriestarten, vad hände där?

– Adrian kände att hans situation inte blev bra, med mindre speltid. Han tog kontakt och diskussionen var väldigt bra hela vägen. Det känns alltid tråkigt när någon lämnar, men det tillhör branschen, säger Bengtsson som även berättar att det fanns planer för att värva under transferfönstrets sista timmar:

– Vi har en lista med intressanta spelare och hade lite olika tankar. Det fanns några olika alternativ, men tiden fanns inte riktigt. Det fanns ett alternativ som kändes bra, men den spelaren hade kontrakt med en annan klubb och tiden fanns inte för att lösa det. Vi hade velat, men tiden fanns inte. Det finns många parametrar som ska stämma.

MISSA INTE: Adrian Bjelkendal Haaranen klar för SAIK – förvånad efter uppbrottet med GIF: ”Hade inte samma samma bild”

Mikael Bengtsson fick därför minska truppen inför seriestarten. Den är dock fortfarande större, sett till fjolårets upplaga och besitter spets som det inte fanns förra året. Det finns dock vissa oklarheter inför seriestarten. Cristoffer ”Våfflan” Ericson dras med skadebekymmer och kämpar mot klockan, men det finns tveksamhet även kring andra spelare.

– Det har inte hänt något nytt, men finns lite oklarheter och tveksamheter sedan tidigare. Nisse Eriksson kommer inte att vara tillgänglig, men kommer närmare efter sin operation. Tshutshu (Tshakasua) har haft coronasmitta inom familjen och känns väldigt tveksam. ”Våfflan” kämpar för att hinna tillbaka och känns också tveksam, även fast det har kommit långt. Annars ska alla vara tillgängliga för seriestarten, säger Bengtsson som vill att hans lag visar detta:

– Vi behöver hantera alla skeden, vilket kommer vara utmanande. Vi har förbättrat det under försäsongen, men hade svårt med det under fjolårssäsongen. Vi vill äga bollen och styra matcherna, men kommer inte kunna göra det hela matchen. 30 minuter kommer säkert motståndarna att hålla bollen och det behöver hanteras. Vi behöver vara bra även utan boll. Vi behöver klara att spela även utan bollinnehav. Förhoppningsvis sitter det bra under morgondagen.

INFÖR MATCHEN:

Plats: Gavlevallen

Tid: 18.00

TV: Sportexpressen Play och Gefle Dagblad

Tshutshu Tshakasua har haft coronasmitta inom familjen och kommer troligen inte till spel.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x