1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Skador och sjukdomar ställde till försäsongen och seriestarten – Tshakasua redo för sin egen säsongsstart: ”Motiverande och inspirerande”

4 min läsning

Gefle IF möter Sollentuna FK under lördagseftermiddagen och Tshutshu Tshakasua kan göra säsongsdebut. FOTO: Jens Carlsson

Tshutshu Tshakasua överraskande många med sina insatser under fjolårssäsongen och var viktig för laget. Men det här året har inte blivit som 23-åringen hade önskat. Olika saker ledde till att speltiden blev sparsam under försäsongen och därefter blev det karantän istället för seriestart. Men när Sollentuna FK väntar under lördagen kommer Tshakasua att vara redo för att spela. – Det ska bli roligt med match, säger han.

18 starter och 3 mål, det blev statistiken efter fjolåret. Återkomsten till Gefle IF innebar att Tshutshu Tshakasua överraskade och motbevisade alla kritiker. Med sin fina teknik försvann flertalet motståndare från Gavlevallens konstgräs, men det var kanske främst hans mogna personlighet som fick honom att överraska många.

LÄS OCKSÅ: Fiaskostart för Gefle IF – tappade ledning till förlust efter sent straffmål: ”Otroligt tråkigt”

Försäsongen blev dock inte alls lika framgångsrik och speltiden blev ytterst liten. Tshakasua fick inte starta någon träningsmatch och stod bara för något enstaka inhopp. Han blev visserligen målskytt när GIF krossade IFK Luleå, men annars har 23-åringen knappt synts. Han beskriver försäsongen med dessa ord:

– Det har varit väldigt hackigt, med skador och sjukdomar. Försäsongen har varit väldigt trubbig. Det har nog varit min trubbigaste försäsongen någonsin. Jag har inte fått någon kontinuitet, utan det har varit mycket fram och tillbaka. Jag har inte spelat många matcher. Det har varit småskador och lite sjukdomar. Det har varit tråkigt, men det går bra.

MISSA INTE: ÅDVALL: ”Försäsongen var imponerande, men kanske lite för bra – kanske behövde man den här käftsmällen”

Även under måndagens seriestart tvingades Tshutshu Tshakasua lämna återbud, detta eftersom det fanns smitta inom hans familj, vilket innebar familjekarantän. Han fick därför kolla när hans lag tappade 1–0 till 1–2 och därmed föll tungt mot IFK Luleå, vilket många inte hade förväntat. Men matchen borde säkrats redan innan halvtid, enligt Tshakasua:

– Första halvleken var väldigt kontrollerad, trygg och stabil. Vi skapar chanser och är mycket vassare än våra motståndare. Vi kunde dödat matchen tidigt, med alla lägen. Isac (Lidberg) hade några chanser som oftast blir mål, men det gick inte riktigt. Andra halvlek blir inte lika bra, det ser och förstår alla. Vi känns inte lika hungriga och skapar inte lika mycket. Nivån blir sämre och därför blev även resultatet sämre. Jag vet inte riktigt vad som hände.

Det blev ingen rolig seriestart för Gefle IF för ett antal dagar sedan.
FOTO: Jens Carlsson

Vilka analyser har kommit efteråt – varför blev det som det blev?

– Det finns inget stort, men det finns flera detaljer som blir sämre och som orsakar att det blev som det blev. Luleå gör det bättre, vilket försvårar situationen. Men koncentrationen och skärpan blev sämre. Vi kan inte bara göra halva matchen bra. För att vinna fotbollsmatcher behövs det 90 minuter som håller bra nivå. Vi har snackat om det och tänker göra det bättre mot Sollentuna, vilket känns motiverande och inspirerande.

Gefle IF åker nämligen till Sollentuna för att under lördagseftermiddagen möta Sollentuna FK, som blivit till ett riktigt drömmotstånd för klubben. 2019 vann man den avslutande ångestomgången och säkrade nytt kontrakt. 2020 vann man båda matcherna med sammanlagt 7–3 sett till målskörden. Totalt har det blivit fyra möten under två säsonger, där Gefle IF vunnit vid tre tillfällen och där ett slutat oavgjort. Den obesegrade sviten vill man förlänga efter helgens möte.

Rekommenderat: HUGOS TRE UPP OCH EN NED (Gefle IF – IFK Luleå)

– Vi har lämnat den senaste matchen och blickar enbart framåt. Vi får inte kolla tillbaka och låta den matchen påverka. Den har spelats och det har blivit dags för nya matcher. Sollentuna och vår egen spelidé, där finns vårt fokus. Det ska bli roligt med match och skönt att kunna kämpa för att revanschera oss efter den senaste matchen, säger Tshakasua som vill spela men inte har träningen för att klara 90 minuter:

– Jag vet inte om eller hur mycket speltid det kommer bli, men några minuter skulle nog fungera. Jag har bara tränat tre träningar och arbetar med att komma tillbaka till matchformen. Jag uppskattar att kunna vara ute och känna frihet. Det var väldigt tråkigt att bara sitta inne och inte kunna göra någonting. Men för att spela hela fotbollsmatcher behövs 2-3 hela träningsveckor. Säsongen kommer vara lång och förhoppningsvis kommer man vara tillbaka ganska snart.

INFÖR MATCHEN:

Plats: Sollentunavallen

Tid: 13.00

TV: Sportexpressen Play och Gefle Dagblad

Tshutshu Tshakasua under fjolårsmatchen mot IFK Berga.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x