1882-BLOGGEN

EN BLOGG OM GEFLE IF I SYNNERHET OCH OM GÄSTRIKEFOTBOLLEN I ALLMÄNHET

Har missat säsongsinledningen – ”Våfflan” redo för spel när GIF söker första segern: ”Behöver vinna matcher”

4 min läsning

Han har inte spelat någon seriematch den här säsongen, men imorgon kan Cristoffer Ericson göra tävlingsdebut för GIF. FOTO: Jens Carlsson

Säsongsinledningen har varit tveksam för Gefle IF, som efter två matcher inte har vunnit. Under lördagseftermiddagen tar man emot Dalkurd FF med målsättningen att säkra årets första trepoängare. Tillbaka kommer även Cristoffer ”Våfflan” Ericson som missat säsongsinledningen. – Jag vill vara med och bidra för att vinna fotbollsmatcher, säger han.

Premiärmatchen blev ett stort misslyckande när man tappade 1–0-ledning till 1–2-förlust och IFK Luleå kunde åka från Gavlevallen som segrare. Förra helgens match mot Sollentuna FK blev en märklig tillställning där underlaget blev ett stort fokus, något som GIF-kaptenen Sebastian Sandlund inte var tillfreds med och kritiserade hårt efteråt.

LÄS OCKSÅ: Gefle får leta vidare efter första segern – GIF-kaptenen kritisk mot underlaget: ”Sämsta under min seniorkarriär”

2020 inledde GIF med två raka segrar. Hittills har man fortfarande inte vunnit en seriematch den här säsongen. Det är uppenbart att det inte var den här starten som Gefle IF hade önskat eller som många hade förväntat. Det numera topptippade laget har nämligen inte råd att halka efter får långt redan under startsträckan.

– Det var frustrerat efter matchen mot Luleå och det känns fortfarande väldigt tungt. Första halvlek var kontrollerad och ledningen kändes stabil och trygg. Man väntade och kände att det skulle komma fler ledningsmål, men istället vände matchen. Den andra halvleken var inte tillräckligt bra, men ändå inte tillräckligt dålig för att förlora matchen, säger Ericson som såg fler ljusglimtar mot Sollentuna – även fast det inte blev någon speltid för honom:

– Oavgjort mot Sollentuna känns inte som någon katastrof, även fast man vill vinna alla matcher. Det blev ett annorlunda spel eftersom underlaget inte var särskilt bra. Det blev lite längre och mycket riskminimering. Vi försökte dock spela vårt spel under vissa stunder. Jag känner att den matchen ändå var skaplig och att resultat också var det.

Hur har det varit att inte kunna spela och följa matcherna hemifrån istället?

– Jobbigt, väldigt frustrerande att inte kunna göra något. Jag vill vara med och bidra för att vinna fotbollsmatcher. Att behöva sitta och kolla har inte alls känts lika roligt. Jag är spelsugen och det ska bli väldigt roligt att vara med snart. Jag var ivrig att spela första matchen, men det var lite för tidigt. Jag har tränat fullt några träningar och är redo för att spela. Det finns lite känningar och man har blivit stelare, men det blir bättre och bättre. Jag vill vara med, men det ska vara säkert. Micke (Bengtsson, huvudtränare) och Magnus (Nilsson, fystränare) får avgöra om det blir något spel.

Om det blir speltid för ”Våfflan”, det avgör Mikael Bengtsson (mitten) och Magnus Nilsson (höger).
FOTO: Jens Carlsson

Kevin Persson startade alla 30 matcher förra året och har varit given även den här säsongsinledningen. Bredvid har det dock inte varit lika tydligt. Theodor Hansemon och Amadou Kalabane har både spelat där och konkurrenssituationen blir inte sämre när även ”Våfflan” finns tillgänglig. Notera även att Nils Eriksson kommer närmare efter sin operation.

MISSA INTE: Skador och sjukdomar ställde till försäsongen och seriestarten – Tshakasua redo för sin egen säsongsstart: ”Motiverande och inspirerande”

Vem som tar den andra mittbacksplatsen under morgondagen kommer vara oklart ytterligare ett dygn. Något klarare och tydligare är att Gefle har ett läge där man behöver vinna. 28 matcher återstår och ännu är det ingen katastrof, men Cristoffer Ericson menar att spelartruppen och ledarstaben också förstår att man måste vinna fotbollsmatcher:

– Det har inte blivit som förhoppningarna var inför seriestarten. Vi hade alla velat vinna mot Luleå och Sollentuna, men istället har det inte blivit någon seger. Det känns frustrerande och ingen har varit nöjd. Det blir pressat och stressat om resultaten går emot, men det har varit bra harmoni under träningarna och ingen stress. Vi behöver vinna matcher och skapa andrum. Starten är alltid viktig, men det finns kvalitéer. Jag är inte orolig och ser fram emot att vända detta.

Dalkurd är inget lätt motstånd och har tippats högt, vilka kommer bli nycklarna för att kunna vinna?

– Produktionen har inte varit tillräckligt bra och det ansvaret bär hela laget, inte bara anfallarna. Vi är inte nöjda och behöver göra målen för att vinna matcher. Vi visade kvalité under försäsongen och ska hitta tillbaka till det. Förhoppningsvis kommer det lossna. Offensiva kvalitéer saknas inte. Vi behöver även klara helheten och vara bra under hela matchen. Vi gör delar bra, men hela matchen behöver hålla bra nivå. Det kollektiva spelet kommer bli viktigt.

– Det ska bli väldigt roligt och kommer bli en stor utmaning. Dalkurd är ett bra lag som har höga ambitioner med den här säsongen. Man kommer från Superettan och vill tillbaka direkt. Det finns utmaningar för oss, men med vårt läge kan det nog vara väldigt lägligt att möta dem. Vi har stor revanschlust, trivs med Gavlevallen och är väldigt laddade.

INFÖR MATCHEN:

Plats: Gavlevallen

Tid: 13.00

TV: Sportexpressen Play och Gefle Dagblad

Cristoffer ”Våfflan” Ericson under vinterns träningsmatch mot Östersunds FK.
FOTO. Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x