1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

Fortfarande inget insläppt – detta ligger bakom defensiva SIF-succén: ”Varit väldigt välorganiserade”

4 min läsning

Olof Mård har kommit tillbaka från skadan och blir viktig för den redan fina defensiven. FOTO: Mikael/Elin Nord

Sandvikens IF har skaffat ett läge där man kan leda serien efter fyra matcher. Nyckeln bakom den fina säsongsinledningen? Defensiven, som hittills inte har något insläppt och därmed är seriens tätaste. Det är något man vill bibehålla när Piteå FF väntar under morgondagen. – Det är inte bara försvarsspelarna, utan hela laget, säger Olof Mård.

SIF-kaptenen hade en strulig försäsong, med stora skadebekymmer. Det blev mest rehabiliteringsträning för den numera 32-åriga mittbacken, med flera års erfarenhet med ännu högre serietillhörighet. Det var under hemmaträning som olyckan inträffade och slutade med att stortån bröts. En relativt ovanlig skada, men fortfarande lika tung.

– Verkligen, det var inte roligt alls. Det är lite ovanligt och inget som hänt tidigare under karriären. Det hände under ett eget träningspass. Det tog ett tag innan frakturen läkte, vilket gjorde att det inte blev någon riktig försäsong. Det var inte roligt, men har blivit bättre och sista tiden har det varit som vanligt, säger Mård.

Hur känns det att vara tillbaka?

– Det känns skönt och roligt, man vill alltid kunna vara med och bidra. Det var en olycklig skada, eftersom försäsongen inte blev särskilt bra. Jag var sjuk under förra hösten och missade några matcher, vilket har lett till att det sista halvåret inte varit särskilt stabilt. Därför känns det väldigt bra att vara tillbaka. Jag ser fram emot fortsättningen.

Sandviken IF:s försäsong innehöll mycket nytt för spelartruppen. Martin Falk och Thomas Gabrielsson tog över efter att Pelle Olsson lämnade klubben efter förra säsongen och har lite andra fotbollsfilosofier. Försäsongsresultaten var ofta väntade, men med några fina skrällar och insatser mot exempelvis GIF Sundsvall, IFK Göteborg och IK Brage.

Olof Mård (mitten) tillsammans med avstängda Niklas Håkansson (höger).
FOTO: Mikael/Elin Nord

Även under säsongsinledningen har ”det nya SIF” fortsatt att vara starka. Premiärmatchen mot fjolårsfemman IF Sylvia slutade med säker 2–0-seger, som följdes upp med ett starkt 0–0 mot Brommapojkarna för två veckor sedan. Förra helgen åkte man till norrut och besegrade IFK Luleå, detta med Marcus Hägg och John Junior som målskyttar under den andra halvleken. En halvlek där även Niclas Håkansson fick sitt andra gula kort och utvisades.

– Många saker var väldigt bra, framför allt under den andra halvleken. Vi hotade deras backlinje och skapade hela tiden fina målchanser, vilket även slutade med seger. Det var en väldigt stark och stabil bortamatch, säger Mård som spelade sin första hela match den här säsongen och som beskriver den nya spelidén som väldigt framåtlutad:

– Tränarkonstellation har blivit helt annorlunda inför det här året och det har blivit förändringar. Martin och Thomas har sina tankar och det är naturligt och logiskt att vissa saker har tillkommit och andra saker försvunnit. Vi har ett lite annat sätt att försvara och lite andra vägar att anfalla. Vi har en tydlig spelidé och vill vara framåtlutade. Det har känts bra hittills och blivit vägvinnande. Vi behöver fortsätta att utveckla vårt eget spel och verkligen fokusera.

Defensiven är seriens bästa tillsammans med BP, med inget insläppt – vilken är nyckeln till det?

– Det är inte bara försvarsspelarna, utan hela laget. När alla gör arbetet noggrant blir det svårt för motståndarna att skapa mycket lägen. Vi har varit väldigt välorganiserade och arbetat hårt tillsammans. Det är viktigt att alla lagdelar sitt ihop och inte öppnar några ytor för motståndarna. Alla klubbar värdesätter ett bra försvarsspel högt och det betyder mycket att vara säkra. Vi ska fortsätta med våra detaljer men också att arbeta för varandra.

Brommapojkarna spelade oavgjort mot Sollentuna tidigare under lördagseftermiddagen, vilket gör att SIF-möjligheterna för serieledning ökar mycket. Dalkurd har spelat sin fjärde match och leder med tio poäng. Sandviken har bara spelat tre, men har sju inspelade poäng. En seger mot Piteå FF under söndagseftermiddagen skulle innebära delad serieledning, något man ska försöka att göra.

– Självklart, man vill alltid ligga högt upp. Det ska bli roligt med match och intressant att möta nykomlingar. Vi har sett lite klipp och gått igenom Piteå, vilket förhoppningsvis ökar våra chanser. Vi har en matchplan som alla behöver följa. Vi ska försöka med att fortsätta utveckla vårt eget spel och hota motståndarna. Det kommer skapa mycket lägen.

INFÖR MATCHEN:

Plats: Jernvallens VM-arena

Tid: 15.00

TV: Sportexpressen Play och Gefle Dagblad

Sandvikens IF:s ledarstab har ändrat utseende ordentligt inför årets säsong.
FOTO: Mikael/Elin Nord

//1882-Bloggen

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x