1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

Förbannelsen fortsätter – halvtidsledning var nära att sluta med förlust: ”Alldeles för enkla insläppta”

4 min läsning

Pontus Jonsson fick göra sitt första tävlingsmål för Gefle IF, som spelade oavgjort mot Umeå FC. FOTO: Jens Carlsson

Hemmamatcherna verkar vilja följa ett och samma mönster för Gefle IF:s herrar den här säsongen. Säsongens två första matcher har slutat med förluster efter tappade halvtidsledningar. När man under lördagseftermiddagen tog emot Umeå FC hade man återigen ledningen till halvtidsvilan, tappade till underläge men lyckades kvittera under slutskedet. – Vi har lägen för att göra fler idag, men det går emot oss, säger Pontus Jonsson som fick göra sitt första tävlingsmål för Gefle IF.

Isac Lidberg inledde matchen som bänkad, detta efter en svag säsongsinledning utan något mål. Fjolårets skyttekung kunde även under gårdagen berätta att det efter sommaruppehållet kommer bli övergång till holländska andraligaklubben Go Ahead Eagles, något som Gefle Dagblad var först med att berätta.

Det var därför Leo Englund som tog platsen som GIF-spetsen, med yttrarna Jacob Hjelte och Pontus Jonsson bredvid längs kanterna. GIF ställde upp med en 3-4-3-liknande uppställning som liknande fjolårets mer tålamodsrika och passningssäkra version. Detta ledde till att bollinnehavet var överlägset till Gefle IF:s fördel under hela första halvlek.

– Vi kommer starka och håller bra nivå första halvleken. Det var ett klart steg framåt om man ser till matchen mot Hudiksvall, som verkligen inte var bra. Vi har tålamod och styr matchen, men skapar samtidigt mycket lägen. Vi har fina kombinationer men har fortfarande svårt att sätta bollarna, säger Pontus Jonsson.

GIF-yttern var mer aktiv än tidigare och stod för ett intressant samarbete med Albin Lohikangas längs vänsterkanten. Jonsson, som kom ifrån IK Brage inför årets säsong och imponerade stort under försäsongen, var ofta involverat och hade några riktigt farliga instick som dock aldrig kom fram till Leo Englund.

LÄS OCKSÅ: Gefle vill bryta mardrömsinledningen – Sahlin vill vända trenden mot tidigare laget: ”Beslutna att vinna”

Det var istället ombytta roller när GIF-ledningen till slut kom efter 37 spelade minuter. Englund tog ner bollen kring straffområdeslinjen, tog med bollen åt höger och skickade bollen till Jonsson som drog till direkt med ett vackert och distinkt volleyskott. Jonssons första seriemål för Gefle IF, något som huvudpersonen menade var skönt efter matchen:

– Jag kommer inte ihåg mycket, men minns att bollen kommer ifrån högersidan och att det blir en bra träff. Det var bara att trycka den mot målet. Det var otroligt skönt när man såg att den var inne, man har väntat och det var dags. Det var välförtjänt efter alla chanser och viktigt för oss att kunna leda till halvlek. Det var väldigt roligt att göra mål.

Pontus Jonsson och Gefle IF har fortsatt svårt med sina andra halvlekar.
FOTO: Jens Carlsson

Andra halvlek blir återigen sämre, hur går det till – hur gick snacket under halvtidsvilan?

– Känslan var väldigt bra efter första halvlek och tanken var att egentligen bara fortsätta med allt som hade varit bra. Alla var medvetna om att Umeå skulle komma lita hårdare och starkare. Vi hade några korrigeringar för att hitta lite andra ytor, men annars var det inte mycket andra detaljer. Vi snackade om att fortsätta, men det blir inte alls någon fortsättning. Vi blir lite fega och vågar inte fortsätta med vårt. Umeå har inget stort övertag, men vårt initiativ försvann.

– Det var ingen katastrof under andra halvlek, men inte heller bra. Vi har inget flyt, utan får arbeta väldigt hårt hela tiden. Det har varit alldeles för enkla insläppta och det var det även idag. Första målet får inte komma och det andra blir en konstig studs som blir mål fast det inte ens var ett bra skott. Vi behöver arbeta mycket hårdare än motståndarna för att göra målen. Vi har lägen för att göra fler idag, men det går emot oss. Det känns som motvind hela tiden. Men det är klart att våra insatser behöver bli bättre över 90 minuter, det håller inte med bara halva matcher.

MISSA INTE: HUGOS TRE UPP OCH EN NED (Gefle IF – Umeå FC)

Det tog inte ens tio minuter för Umeå att vända underläget till ledning och känslan var att förbannelsen skulle leva vidare. Men efter tolv minuter kunde Isac Lidberg visa upp klassen som slutade med 19 fullträffar förra säsongen och ett utländskt proffskontrakt det här året. Jacob Hjelte hann upp en boll ute vid hörnflaggan och lyfte bollen som Lidberg resolut och pricksäkert sköt vid målvaktens högre hörn.

– Starkt att komma tillbaka och kvittera, men fortfarande inte tillräckligt bra. Vi har ingen seger och behöver vinna matcher för att inte hamna för långt efter. Det är fortfarande mycket kvar och alla klubbar har svackor under en säsong. Första halvlek var bra och den insatsen behöver komma oftare. Vi har bra spelare och har en bra kvalité.

MATCHFAKTA:

Gefle IF – Umeå FC

Målen: 1–0 (37) Pontus Jonsson, 1–1 (56) Tarik Hamza, 1–2 (63) Adam Chennoufi och 2–2 (80) Isac Lidberg

Hörnor: 1–3

Domare: Dino Demo.

Publik: 8

Isac Lidberg blev inhoppande kvitteringsräddare och verkade mer avslappnad efter att sin övergång blivit allmänt känd.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x