1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

Målfyrverkeri blev till dramatisk GIF-seger – trots klar ledning: ”För enkelt och dåligt”

5 min läsning

Gefle IF slog IF Sylvia med 4–3 under lördagskvällen. FOTO: Jens Carlsson

4–1-ledning med endast 15 minuter kvar. Känslan var att allt var klart, men trots den klara ledningen skulle GIF-vinsten bli långt ifrån enkel att slutföra. 4–3-reduceringen kom med fåtalet minuter kvar, men orsakade stor dramatik. Men efter några långa tilläggsminuter fick Gefle IF åka från Norrköping med årets andra seger. – Det ska inte behöva bli nervöst, är för enkelt och dåligt, säger Pontus Jonsson som blev målskytt för fjärde raka matchen.

Jonsson visade upp hög kvalité under försäsongen, men hade som hela laget en väldigt tung säsongsinledning. Men den senaste tiden har 20-åringen vaknat ordentligt. Umeå FC, Hammarby TFF och IFK Haninge har behövt släppa förbi Jonsson som målskytt, något som även IF Sylvia skulle tvingas göra när lagen möttes under lördagskvällen.

LÄS OCKSÅ: Mardrömsmotståndaren väntar för GIF som fortsatt tillhör botten – Kevin Persson inte orolig: ”Tillräckligt bra för att vara högre upp”

Efter inte ens 65 sekunder kunde formstarka ytterforwarden sätta ledningsmålet. Detta efter ett fint förarbete av Isac Lidberg som skulle bli kvällens stora huvudperson. Gefle IF, som för dagen var klätt med sitt vinröda tredjeställ, fick därmed bästa möjliga start – något som Pontus Jonsson menar betydde väldigt mycket, men hyllar sina medspelare:

– Haha, det gick väldigt fort. Tshutshu (Tshakasua) dribblade förbi sin kille och Isac (Lidberg) stod för ett väldigt fint förarbete. Vi har snackat mycket om att lyfta mer folk mot straffområdet och hota ännu mer. Jag behöver bara sätta bollen. Det är egentligen inte min förtjänst, utan mest Isac som ligger bakom det, säger Jonsson.

Du – fjärde raka matchen som målskytt, vilken form!?

– Det känns bra, men det är inte bara min förtjänst. Jag har varit där målchanserna varit, men ofta haft lite tur. Det är alltid roligt att göra mål, men det viktigaste är att det bidrar till vinster. Jag vet att det finns kvalité. Jag har gjort mycket mål under min karriär. Det har börjat släppa mer och mer, vilket känns väldigt skönt.

Pontus Jonsson skulle dock inte bli matchens enda målskytt. Leo Englund kunde efter några studsar inne i straffområdet trycka in 2–0-ledningen, som dock bara minuterna senare blev till 2–1 efter att Sylvia utnyttjat ett stillastående och ofokuserat GIF-försvar som fick agera åskådare när Abdul Aziz reducerade matchen.

MISSA INTE: HUGOS TRE UPP OCH EN NED (IF Sylvia – Gefle IF)

Pontus Jonsson har målat under fyra raka matcher och är en stor anledning till GIF-vändningen.
FOTO: Jens Carlsson

Den andra halvleken skulle bli ännu mer händelserik. Isac Lidberg fortsatte som framspelare och serverade både Tshutshu Tshakasua och Jacob Hjelte fina bollar som slutade med utökade ledningar. Men trots att GIF hade en 4–1-ledning med endast 15 minuter kvar att spela, skulle matchen vara långt ifrån över. Visserligen saknades inte lägen för att göra ännu fler mål, men istället kom både 4–2 och 4–3, som ledde till att slutskedet blev ytters dramatiskt.

– Det hände mycket och var mycket fart under hela matchen. Det var säkert en rolig match att se, men ingen kontrollerad match från vår sida. Vi ska kunna styra den här matchen mer mer kontroll och ett tryggare bollinnehav. Sylvia hade hög press, men inte särskilt bra. Vi borde klarat att spela oss ur den bättre än vad vi gjorde.

– Matchen kändes helt klar, men blev väldigt nervös. Det ska inte behöva bli nervöst, är för enkelt och dåligt. 4–1 ska vara en alldeles för klar och stor ledning. Det ska inte ens behöva bli spännande. Vi borde vunnit mycket större, men det viktigaste var att det blev seger. Det spelar inte någon större roll vad det blev. Det viktigare var vinsten.

Det här var fjärde raka matchen utan förlust – känns det som att vändningen har startat?

– Ja, det känns bättre och bättre hela tiden. Vi tog ett ordentligt snack efter matchen mot Hudiksvall och kom överens om att det inte går att förlora mer. Vi vågar köra mer nu och gör allt bättre. Individuellt har alla höjt nivån, vilket även gör kollektivet bättre. Vi känner oss fortfarande inte nöjda och vill vinna fler matcher och klättra högre. Men sett till säsongsinledningen känns det här väldigt bra. Vi har fyra raka matcher utan förlust och ska fortsätta med det.

Spelschemat visar att Gefle IF:s nästa match blir mot Piteå FF nästkommande helg. Piteå som skulle mött Hudiksvall den här helgen, men som inte kommer kunna spela efter att man upptäckt smittspridning. Huruvida det blir någon match nästa helg eller inte är därför oklart. Pontus Jonsson menar att man inte hört något, men vill spela matchen:

– Jag har inte hört något. Vi hoppas att det blir match, men respekterar läget. Det är alltid roligt att spela match och för oss känns det extra roligt eftersom det känn bättre och bättre. Vi spelar gärna nästa match så fort som möjligt. Formen är uppåtgående och stämningen inom laget blir bara bättre med vinsterna. Vi håller tummarna för match.

MATCHFAKTA:

Målen: 0–1 (1) Pontus Jonsson, 0–2 (23) Leo Englund, 1–2 (27) Abdul Aziz, 1–3 (58) Tshutshu Tshakasua, 1–4 (67) Jacob Hjelte, 2–4 (74) Hampus Näsström, 3–4 (90+2) Hampus Näsström

Domare: Jasmin Svraka

Publik: 0

Kvällens stora huvudperson med tre målgivande framspelningar Isac Lidberg.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x