1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

Efter långa väntan – snart dags för GIF-damernas seriestart: ”Alla är taggade”

5 min läsning

Efter flertalet långa och kalla månader är det snart dags för Lovisa Lennartsson att bära GIF-tröjan. FOTO: Jens Carlsson

Mer än ett halvår har passerat sedan Gefle IF:s damlag senast spelade en fotbollsmatch. Försäsongen har varit lång och inte innehållit några träningsmatcher. Men när samhället sakta med säkert öppnas, har det även blivit dags för ”damettan” att starta årets seriespel. – Det känns väldigt skönt, säger Lovisa Lennartsson.

Division 1 Norra Svealand avslutades med en dramatisk sista omgång förra året. Gefle IF klarade att slå Stensätra IF när serien tog slut, vilket innebär ett nytt kontrakt. Att matchen skulle bli den sista på mer än åtta månader var det ingen som hade trott, men något alla nu vet. 2021 års försäsong har nämligen inte varit som GIF hade velat eller önskat.

Först och främst hade man inte tillgång till Gavlevallen när det var dags för träningsstarten. Inledningsvis fick man istället fick man enbart träna fysträningar utomhus, vilket inte var optimalt. När man till sist tilläts träna fotbollsträningar kom nästa bekymmer, nämligen att inga träningsmatcher var tillåtna. Det är anledningen till att Gefle fram till idag inte har spelat en hel fotbollsmatch sedan fjolårshösten, utan istället bara tränat under ett drygt halvår.

– Det har varit märkligt och tråkigt. Alla fotbollsspelare vill tävla med matcher, vilket inte har varit möjligt. Det har varit en annorlunda försäsong. Vanligtvis tränar man mycket, men det kommer också träningsmatcher. Det har verkligen bara varit träningar, vilket har varit konstigt, säger Lennartsson när 1882-Bloggen når henne under söndagskvällen.

LÄS OCKSÅ: Mittfältsstjärnan förlänger med Gefle – trots att radarpartnern lämnat: ”Hade gärna spelat med henne”

Mittfältsstjärnan, som till mångas stora förvåning förlängde sitt kontrakt, ser dock inte bara nackdelar med den långa och matchfria försäsongen. Hon menar att den varit en bra tid att sätta spelidén och träna saker man annars inte brukar hinna göra under vårvintrarna. Lagets nya tränare Jonas Andersson har också fått mer tid att lära känna alla.

– Ja, det har blivit en fördel att Jonas har haft mer tid att lära känna alla och sätta sin spelidé. Det har varit svårt att mäta några framsteg utan träningsmatcher. Vi har haft några internmatcher, men det är inte samma sak. Det har gått bra med träningarna, men det hade inte skadat med träningsmatcher. Samtidigt har det varit lika för alla, vilket är bra.

MISSA INTE: Matchförbudet kvarstår och seriestarten får vänta – Andersson ändå optimistisk inför framtiden: ”Man har förhoppningar”

Gefle IF:s nya tränare Jonas Andersson (till höger) ska snart göra sin första match som huvudtränare.
FOTO: Jens Carlsson

Några träningsmatcher kommer det inte heller att hinnas med den här försäsongen. Tisdag nästa vecka blir det visserligen tillåtet, men eftersom att seriespelet drar igång redan samma helg kommer det inte att bli aktuellt. Därför återstår det bara en träningsvecka innan GIF-damerna kastas in i hetluften för första gången på ett väldigt bra tag.

– Det ska bli skönt, väntan har varit lång. Alla är taggade och laddade att starta säsongen. Träningskvalitén har varit väldigt lovande och det känns motiverade att seriestarten kommer närmare. Vi har alla väntat och längtat efter den. Det kommer bli annorlunda att starta utan någon hel match och det kommer säkert bli väldigt tungt. Men alla våra motståndare har haft samma uppladdning. Troligtvis är det ingen fara eftersom alla har en stor vilja att starta säsongen. Det har märkts att det inte är långt kvar. Intensiteten har ökat och träningsmotivationen är mycket större nu.

Hur stor motståndarkoll har man – finns det en osäkerhet vart man står efter en försäsong utan matcher?

– Min syn är att årets serie är bättre än fjolårets. Sandviken och Kvarnsveden kommer från Elitettan och blir två förhandsfavoriter. Det finns även många klubbar som kommer finnas med och hota. GIF kan förhoppningsvis vara ett av dessa. Jag har dålig koll på många lag, men känner att vi borde stå oss bra mot väldigt många motståndare. Vi har bättre förutsättningar den här säsongen och är betydligt mer samspelta. Allt är mycket mer strukturerat.

Det blir en dubbelserie, till skillnad från fjolåret – vilken betydelse har det?

– Väldigt stor, men enbart bra för oss. Våra chanser och möjligheter blir mycket bättre med en dubbelserie. Det blir mer rättvist och gör att rätt lag kommer att vinna och förlora. Risken med enkelserie är att hemma- och bortaspelet kan bli väldigt olika, med en dålig gräsplan och ett bra konstgräs. Laget som är bäst över en hel säsong kommer att vinna.

Gefle IF har en tuff inledning där man ska åka till Uppsala för att möta Gamla Upsala SK, som har radat upp topplaceringar men som haft svårt att ta steget upp. Premiärmotståndaren kommer att vara tuff att slå, men mycket mer vet inte Lovisa Lennartsson – som dock har höga förväntningar och förhoppningar på sitt eget lag:

– GUSK brukar alltid tillhöra toppen, men det är svårt att veta mycket mer. Jag väntar en tuff match, men vi tar nog dem. Det ska bli roligt med seriestart. Den kommande träningsveckan kommer nog att vara väldigt inspirerande.

Lovisa Lennartsson förväntar och kräver mycket av sitt Gefle IF den här säsongen.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x