1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

Publiken kommer tillbaka – inte fullsatt, men troligtvis utsålt: ”Enorm skillnad”

5 min läsning

Efter en lång väntan tillåts GIF-supportrarna att komma tillbaka till Gavlevallen. FOTO: Jens Carlsson

Läktarna har ekat tomma under säsongsinledningen. Men från och med tisdagen kommer Gefle IF att tillåtas 500 istället för 8 åskådare till sina matcher. Den första matchen med dessa förutsättningar blir under fredagskvällen och intresset för matchen är stort. – Det har varit en hektisk vecka med många besökare och samtal, säger Gefle IF:s Linda Westerlund.

Gefle IF:s segermatch mot Örebro Syrianska spelades inför 150 åskådare, en siffra som blev den största för hela fjolåret. 50 var annars det maxtak som tvingade Gavlevallens läktare att eka tomma. Tommare har det blivit den här säsongen, med ett maxtak som endast tillåtit 8 – vilket inte ens gjort det värt att organisera någon form av insläpp till matcherna.

Men samtidigt som befolkningen blir mer och mer vaccinerad, har även samhället blivit mer och mer tillåtande. Idag försvann eller ändrades flera strikta coronaregler, bland annat maxtaket för allmänna och offentliga sammankomster. Istället för 8 tillåts nu 500, om sport- och kulturevenemanget sker utomhus och det finns numrerade sittplatser. Gavlevallen uppfyller samtliga krav och gör det därför möjligt för Gefle IF att låta 500 åskådare komma till fredagskvällens match mot Assyriska FF, något man är mycket tacksamma för och ser fram emot:

– Fantastiskt! Vi har längtat så efter att få välkomna publiken tillbaka till Gavlevallen, även om det ”bara” är några hundra på plats så gör det en enorm skillnad, både ekonomiskt och för atmosfären kring matchen, säger GIF:s tillförordade klubbchef Linda Westerlund, som även är ekonomiansvarig för klubben.

Hur kommer dessa 500 platser att fördelas?

– Vi har på våra herrmatcher valt att släppa upp samtliga 500 biljetter till våra cirka 400 säsongskortsinnehavare och även spelare och ledare i föreningen. Ingår man i någon av dom grupperna får man plocka ut sina biljetter till tisdag klockan 18.00, det vill säga 72 timmar innan matchstart. Därefter säljer vi resterande biljetter till gemene man.

Gefle IF:s damer har ännu inte startat sitt seriespel, men har seriestart mot Gamla Upsala SK den här helgen. Hemmapremiären mot Kvarnsvedens IK är inte förrän nästa helg. Linda Westerlund berättar dock att man har valt en annan väg när det kommer till damlagets matcher. Inledningsvis kommer bara 100 åskådare tillåtas till dessa matcher.

– Dammatcherna kommer att hanteras lite annorlunda. Vi har där valt att begränsa mängden publik till 100, dels eftersom vi inte har hunnit bygga upp en stab kring dom matcherna som är lika stor som på herrarnas matcher och dels för att damernas publiksnitt 2019 (när det senast tilläts publik) låg kring hundratalet. Vi har inte samma möjlighet till föranmälan, personuppgiftstagning för eventuell smittspårning och funktionärer på plats för att känna oss helt trygga i att öppna upp för mer än det. Förhoppningsvis hinner vi förbättra våra rutiner kring damernas arrangemang och rekrytera fler funktionärer för att även där kunna öppna upp för 500 personer lite senare den här säsongen.

Gavlevallens betongläktare har ekat tomma länge, men ska fyllas med 500 åskådare från och med nu.
FOTO: Jens Carlsson

Samtliga läktare kommer inte att behövas när maxtaket är 500, utan det räcker med båda långsidorna. Säkerheten för att undvika smittspridning kommer dock att vara stor. Inga biljetter kommer att säljas under matchdagen och vissa delar av läktarna kommer vara avspärrade med kravställt avstånd, för att man inte ska kunna sitta för nära varandra. Alla fyra entréer ska vara tillgängliga, sällskap får maximalt vara två och läktarvärdar finns för att hjälpa och säkerställa.

MISSA INTE: Efter långa väntan – snart dags för GIF-damernas seriestart: ”Alla är taggade”

Maxtaket kan dock ökas snart och dessutom relativt mycket. Det finns nämligen en tanke och ett förslag att nästa månad kunna tillåta upp till 3000 åskådare till utomhusevenemang som uppfyller krav för att minska smittspridning. Detta skulle innebära att GIF-herrarna hinner spela nio matcher med detta maxtak, bland annat derbymatchen mot Sandvikens IF som är klubbens överlägset största evenemang och även en väldigt stor inkomstkälla.

– Under säsongen 2019 hade vi exklusive derbyt ett publiksnitt på 555, på derbyt 5022. Beroende på hur människor reagerar på denna öppning kan det ha stor betydelse. Vi tycker oss få signaler från många att man är väldigt sugen att gå på match, men det kan också finnas en stor grupp som väljer att avvakta, både för att se hur arrangemangen sköts, men kanske också väntar på sitt vaccin innan man vågar sig ut. Så att vi går från 500 till 3000 kan ha betydelse, men det är svårt att säga hur stor. Till derbyt är det naturligtvis väldigt viktigt. Det är vår förenings största evenemang och det vore oerhört tråkigt att behöva begränsa mängden publik till den matchen. Både för spelarna och publiken för upplevelsens skull, men även för föreningens ekonomi, säger Westerlund som tror att det budgeterade publiksnittet – för föreningens herrlag – på 500 åskådare inte är omöjligt att klara innan säsongens slut:

– Vi har spelat fyra hemmamatcher med 8 personer i publiken, så för att klara snittet på 500 betyder det att vi behöver ha ett snitt på 681 personer på resterande matcher. Får vi 3000 på derbyt så räcker det med 450 personer under resterande 10 matcher för att klara publiksnittet, omöjligt är det inte.

Hur har intresset varit inför fredagskvällens match?

Det har varit en hektisk vecka med många besökare och samtal och många som köpt sina säsongskort. Det är inte fullbokat ännu, vi kommer förmodligen ha en del biljetter att sälja när vi släpper på det imorgon klockan 12.00.

Intresset är stort inför fredagskvällens GIF-match mot Assyriska FF.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x