1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

GIF-tränaren inför tuffa seriestarten – mot satsande motståndet: ”Kommer bli tufft”

5 min läsning

Jonas Andersson (till vänster) ska under lördagen göra tränardebut för GIF-damerna. FOTO: Jens Carlsson

Väntan har varit lång, men efter ett halvår med försäsong har det blivit dags för seriestart. Lördagens möte med Gamla Upsala SK blir inte vara årets första match, utan även säsongens första seriematch för Gefle IF:s damlag. En tuff utmaning för Jonas Andersson, som därmed debuterar som tränare för laget. – Det känns annorlunda men samtligt väldigt lika, säger han inför matchen.

Han har varit ungdomstränare inom klubben, var assisterande till Marcus Bengtsson säsongerna 2018 och 2019, men tog ifjol ett ledighetsår när familjen utökades. Det blev dock en höstsäsong med Norrsundets IF, som slutade med stor succé och ett nytt kontrakt. Sent under fjolåret kunde dock Gefle IF meddela att Jonas Andersson var tillbaka inom föreningen och denna gång som huvudtränare för damlaget, ett uppdrag som Andersson var väldigt motiverad inför.

Ett drygt halvår senare finns motivationen utan tvekan kvar. Andersson har kommit med en stabilitet och tydlighet som saknats kring laget. Men det finns en sak som 42-åringen fortfarande inte har fått göra, nämligen att coacha sitt nya lag under match. Det märkliga försäsongen tillät först inte fotbollsträningar och därefter inte några träningsmatcher.

– Det har varit mycket snack om försäsongen och den har varit väldigt annorlunda. Jag var inte riktigt med förra året, vilket gjort att allt blivit helt nytt. Först blev det inga fotbollsträningar, utan enbart fysträningar utomhus. När det blev fotbollsträningar var det istället träningsmatcherna som inte tilläts. Det har varit speciellt, säger Andersson.

MISSA INTE: Efter långa väntan – snart dags för GIF-damernas seriestart: ”Alla är taggade”

Den efterlängtade seriestarten är dock inte långt borta. Division 1 startar den här helgen – efter ett halvår med försäsong med ett möte mellan Gamla Upsala SK och Gefle IF, vilket blir Jonas Anderssons riktiga debut som huvudtränare för sitt nya lag. Han har visserligen tränat GIF-spelarna ett bra tag, men det blir annat vid match.

Absolut, match är alltid match och det ska bli väldigt roligt att starta säsongen. Det blir en lättnad för spelarna att inte bara behöva träna utan att kunna blicka framåt mot något. Det har märkts att seriestarten kommer närmare, stämningen och känslan har förändrats den sista tiden. Det har blivit en nivåhöjning, alla har gett lite mer. Vi känner att man kan vrida upp tempot för att komma ännu bättre förberedda. Det finns något att arbeta för, det gör allt lättare.

Hur känns det för egen del?

Haha, det var ett tag sedan den senaste matchen. Det känns väldigt motiverande och roligt. Det känns annorlunda men samtidigt väldigt lika. Jag har samma känsla som alla tidigare säsongsstarter. Spännande och intressant, man vet inte riktigt vad som kommer hända. Jag har sett fram emot den här seriestarten väldigt länge. Det känns oerhört kul.

Mer än ett halvår har gått sedan GIF senast spelade en seriematch, här mot Stensätra IF under fjolårets avslutningsomgång.
FOTO: Mikael Nord

Rekommenderat: Dags för seriestart – här är startdatumen för våra lokala lag

Det är inte bara inställningen och stämningen som förändrats den sista tiden. Jonas Andersson och den övriga ledarstaben har även förändrat träningsschemat- och upplägget för att förbereda laget och öka möjligheterna. 42-åringen berättar bland annat att man ändrat vilka dagar man tränar, men även att det blivit mer taktiska detaljer:

Vi har lagt om träningsschemat eftersom det inte skulle funka med det som var. Torsdagar blir träningsledigt, eftersom det annars blir för många dagar utan vila. Risken finns att det annars blir träningar onsdag, torsdag, fredag och lördagsmatch. Vi har även förändrat våra fysträningar, som innehåller mer snabbhet och rörelse.

Fotbollsmässigt har det blivit mer taktiskt fokus och detaljer. Vi har övat mycket fasta situationer den sista tiden. Inkast, inspark, hörnor och frisparkar för att verkligen vara förberedda. Det har också varit mer detaljer inom offensiven och defensiven. Spelarna har verkligen uppfattat alltihop och varit intresserade. Min känsla är väldigt bra.

Finns det en osäkerhet att serien startar utan några träningsmatcher?

– En vanlig försäsong hade innehållit träningsmatcher. Det är ett bra sätt att mäta kvalitén och kolla vilka delar som behöver bli bättre. Jag hade velat haft några träningsmatcher och det har inte varit helt lätt utan sådana. Flertalet motståndare har haft träningsmatcher den här veckan, men eftersom det skulle bli väldigt nära seriestarten blev det inget för oss. Vi har valt att arbeta med vårt och sätta detaljerna. Det är svårt att veta om det har varit rätt väg. Det hade nog varit lite osäkert ändå, eftersom en träningsmatch faktiskt inte visar allt. Jag är inte orolig, vi har ett bra lag.

Gamla Upsala SK, vad blir det för motstånd?

– GUSK hade en träningsmatch den här veckan. Vi har sett den och tagit med vissa saker. Det är ett lag som tillhört toppdelen flera säsonger och som satsar hårt för att kliva upp, som är deras målsättning. Min syn är att det är ett lag som verkligen kommer kunna hota om uppflyttningen den här säsongen. Det är ett riktigt bra lag, med bra kvalitéer.

– Vi kommer behöva vara koncentrerade och hålla ihop hela laget. Vi får inte bli för utspridda, utan måste vara ett kollektiv. Vi har snackat mycket om att våga och inte vara för nervösa. Premiärnerverna finns alltid, men det för inte bli någon överdrift. Det kommer bli tufft, men det får inte bli försiktigt. Vi måste våga, det finns bra kvalité inom truppen.

Truppläget – finns det någon som inte kommer vara tillgänglig?

– Truppstatusen är väldigt bra och alla är egentligen friska. Maja Hansson är tillbaka efter sin USA-tid, men har en ledbandsskada som gör henne otillgänglig. Wilma Ullström har varit sjuk, men har kommit tillbaka. Moa Andersson hade en knäskada, men har också rehabiliterat bra och kör fullt. Det känns väldigt bra att det inte är stor frånvaro.

INFÖR MATCHEN:

Plats: Gamlis IP

Tid: 12.00

TV: Gefle Dagblad

Det blir ingen lätt seriestart för GIF, klarar man att slå GUSK?
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x