1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

Säsongens första derby nära – Mikael Bengtsson skickar över favoritskapet: ”Sandviken har helt andra förutsättningar”

5 min läsning

Mikael Bengtsson ser fram emot helgens derbymöte med Sandvikens IF. FOTO: Nils Westberg Löfgren

2020 fick Mikael Bengtsson vara med om sina första derbymatcher mot Sandvikens IF, som ingen slutade med förlust. Denna säsongen vill GIF-tränaren vinna en seriematch mot rivalen, men även uppleva en bättre derbykänsla. Publiken kommer nog att förbättra och förstärka känslan mycket, säger han.

Vi möter upp en Mikael Bengtsson som under onsdagsförmiddagen tog tåget till Gävle, efter ett kort hembesök. Fotboll är till stora delar hans liv. Dels med sitt eget tränaryrke, men även med äldsta sonen Johan Bengtsson, som tillhör GIF Sundsvall och har stor talang. Som om inte det vore nog blir det numera även flera EM-matcher varje dag.

– Det är roligt med alla EM-matcher och det blir några stycken man kollar. Det blir lite ”mysarbete” att kunna slappna av och kolla matcherna, men ända sitta och vara lite analytisk. Jag ser saker som man kan ta med till vår verksamhet. Lag som har en liknande spelfilosofi och gör saker bra. Det är svårt att inte titta med analytiska ögon, säger han.

Hur stora chanser har Sverige?

– Slutspelsmöjligheterna blev mycket bättre bättre efter 0–0-matchen mot Spanien, det var starkt. Det krävs egentligen bara en vinst mot antingen Polen eller Slovakien, men det ska bli verklighet och kommer krävas ett bättre eget spel. Jag har förståelse för att Spanien är ett tufft motstånd, men mot övriga nationer behöver det vara mycket bättre. Det blir intressant att kolla nästa match. Den kommer verkligen att visa vilka chanser Sverige har inför fortsättningen.

Någon tveksamhet finns dock inte kring Gefle IF:s formkurva, som pekar spikrakt uppåt. Efter den misslyckade säsongsstarten har Bengtsson fått laget att vakna och vinna tre raka matcher, men även sex raka utan förlust. Förra helgens vinstmatch mot Täby FK blev första tillfället sedan 2017 som GIF kunde fira tre raka segrar. Det var dock under den andra halvleken som matchen avgjordes till Gefles klara fördel, efter en mer tveksam första halvlek – eller?

– Utifrån kan det nog verka som att det är stor skillnad mellan halvlekarna. Men faktum är att vårt bollinnehav är nästintill lika stort, likaså passningsantalet. Första halvlek har vi sju avslut och under andra halvlek har det tio. Utifrån det är halvlekarna faktiskt väldigt lika. Skillnaden är dock vår hastighet, både löphastigheten men även bolltempot.

LÄS OCKSÅ: Överkörning efter halvtidsvilan – GIF med tredje raka vinsten: ”Helheten var bra”

Av alla sex förlustfria matcher är det dock bara en som varit mot ett tabellmässigt bättre motstånd. Den kommande tiden kommer bli betydligt tuffare för Gefle, som möter Sandviken, Örebro Syrianska, Brommapojkarna och Karlstad innan sommaruppehållet. Alla ligger före det för tillfället sjundeplacerade Gefle IF, vilket blir viktigt för att avancera.

– Gör man en tillbakablick var den stora utmaningen att driva och vinna matcher mot bottenlag. Det har blivit mycket bättre mot slutet, vilket syns om man ser till resultaten. Det återstår bara tuffa matcher innan sommaruppehållet, med klubbar som ligger högre upp. Vår målsättning är att tillhöra seriens fem bästa lag och för att göra det kommer det krävas lite vinster mot dessa lag. Vi vet om att det kommer krävas många matcher och långa stunder med högstanivå.

Gefle IF tränade ett intensivt och soligt träningspass under onsdagseftermiddagen.
FOTO: Jens Carlsson

Lördagens match mot Sandvikens IF blir den första, hur är din derbykänsla?

– Jag fick vara med om tre stycken matcher mot Sandviken förra året, även fast en var träningsmatch. Det märktes att matcherna betydde lite extra och att intresset var betydligt större. Det ska bli roligt att uppleva det ännu en gång. Jag ska vara ärlig med att det inte riktigt blev den stora derbykänslan förra säsongen, eftersom läktarna nästan var tomma. Förhoppningsvis blir det ännu bättre den här säsongen. Publiken kommer nog förbättra och förstärka känslan mycket.

MISSA INTE: Intern skytteligaledare – Sahlin om målsuccén och tankarna inför derbyt: ”Vet att rivaliteten är stor”

Mikael Bengtsson ställdes mot Pelle Olsson när lagen möttes förra säsongen. Den här säsongen är det ett annat Sandvikens IF som står för motståndet. Flera nya spelare har värvats, men även två nya tränare med Martin Falk och Thomas Gabrielsson, som med ett delat ledarskap tagit klubben till andraplatsen. Det är endast Brommapojkarna som hittills varit bättre. SIF föll dock senast mycket överraskande mot Hammarby TFF, som innan bara vunnit en match.

– Jag ska inte hävda att det var underskattning, men det gick inte att hitta samma motivation och energi som deras andra matcher. HTFF var desperata och heta, men klara framför allt att stänga deras anfallsspelare. Deras identitet har förändrats väldigt mycket efter tränarbytet. Man har mycket fart, men det hade man även förra året. Skillnaden är att man vill attackera mer kontrollerat, istället för att alltid skicka upp bollen direkt som man ofta ville förra säsongen.

– Sandviken har flera individuellt skickliga spelare som man vill använda. Det kommer bli en utmaning för att förhindra och stoppa. Försvarsmässigt var man väldigt kollektiva och starka med Pelle som tränare, den här säsongen har man stort förtroende för mångas individuella skicklighet. Vi ska försöka klara att stänga dessa men också utnyttja det.

Vilken klubb ska bära favoritskapet inför matchen?

– Sandviken, utan någon tvekan. Tabellmässigt ligger man högre upp och även utanför fotbollsplanen har man bättre förutsättningar. Vi har inte mycket att förlora, utöver den här rivaliteten som finns mellan klubbarna. Sportsligt ska faktiskt Sandviken vara betydligt bättre. Den föreningen har helt andra förutsättningar än Gefle IF, främst om man ser till ekonomin. Jag vet inte om folk är medvetna om vilken skillnad det är mellan klubbarna. Sandviken, Dalkurd och BP har helt andra förutsättningar än oss. Det blir det en stor utmaning att möta SIF, men vi ska verkligen försöka göra det.

Förra årets derbymatcher slutade med 1–1-resultat, bortsett från träningsmatchen som blev GIF-vinst.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x