1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

Derbykungen inför första mötet mot SIF: ”Det blir nog inga applåder”

4 min läsning

Leo Englund väntar inget varmt emottagande av SIF-supportrarna. FOTO: Nils Westberg Löfgren

Leo Englund gjorde två framgångsrika säsonger med Sandvikens IF och sänkte Gefle IF vid två tillfällen. Derbykungen valde inför årets säsong att göra det känsliga bytet till Gefle, där det blivit tre fullträffar hittills den här säsongen. Under lördagskvällen ställs GIF-anfallaren för första gången mot sitt tidigare lag, när årets första derby ska spelas. – Det finns inte många fotbollsspelare som bara tillhör en klubb under en karriär, säger Englund.

Spekulationerna och ryktena fanns, men nyheten kom ändå som en bomb. Efter två lyckade och framgångsrika säsonger med Sandvikens IF, valde skyttekungen Leo Englund att lämna SIF och istället välja Gefle IF inför årets säsong – vilket väckte stora reaktioner. Värvningen har inte blivit lika succéartad som många hade trott. Efter tio matcher har Englund nätat vid tre tillfällen, bland annat med ett närskott under den senaste vinstmatchen mot Täby FK.

– För egen del har det ingen större betydelse vilken som nätar, bara någon gör det. Jag tar hellre en seger än ett mål. Det är ingen tvekan om att man vill bidra med allt som går, men ibland kan det vara hårt arbete och många löpmeter. Min egen form har följt laget form, som det ofta brukar vara. Den har blivit bättre och när laget spelar bättre kommer även fler lägen. Samtidigt finns det fortfarande mycket att hämta, ännu fler växlar att använda, säger Englund.

MISSA INTE: Intern skytteligaledare – Sahlin om målsuccén och tankarna inför derbyt: ”Vet att rivaliteten är stor”

Gefle har mött Sandviken vid fyra serietillfällen 2019 och 2020, matcher där Leo Englund har agerat huvudperson. Totalt har det blivit tre derbymål för Englund, som medialt blivit kallad ”derbykung”. Lördagskvällens derbymöte blir året första, men även första gången som Leo Englund återkommer till Jernvallen för att möta sin tidigare klubb.

– Det ska bli en rolig match mellan två bra lag, som har haft stark form mot slutet, säger han och fortsätter:

– Jag har mött mina tidigare klubbar förut och det är alltid en lite märklig känsla. Det är dock inte särskilt unikt inom den här branschen. Det finns inte många fotbollsspelare som bara tillhör en klubb under en karriär. Det ska bli roligt att komma tillbaka, även om det blir lite annorlunda. Jag hade två fina säsonger där och har många fina vänner inom SIF.

Rekommenderat: Säsongens första derby nära – Mikael Bengtsson skickar över favoritskapet: ”Sandviken har helt andra förutsättningar”

Fjolårets två derbymöten slutade 1–1, här är Leo Englund med SIF-tröjan ifrån ett av mötena.
FOTO: Mikael Nord

Det var ett känsligt byte, sett till rivaliteten mellan klubbarna – vilket mottagande förväntar du?

– Haha, det blir nog inga applåder. Burop känns inte helt orimligt, men fokuset finns inte där. Jag har alltid varit tydlig med min förståelse för att folk kan vara besvikna, men att det här inte är något ovanligt. Fotbollsspelare måste välja det som känns mest rätt. Jag hade fina säsonger med SIF, men trivs väldigt bra med Gefle och ser fram emot matchen.

Mycket har dock hänt efter att Englund lämnade klubben. Flertalet nyförvärv har tillkommit, men kanske framför allt två nya tränare. Martin Falk och Thomas Gabrielsson fick en flygande säsongstart med åtta raka matcher utan förlust. Tabelltvåan har dock haft tuffare mot slutet, med förluster mot Umeå FC och överraskande senast mot Hammarby TFF.

– Jag har sett några matcher och Sandviken har gjort mycket väldigt bra. Jag är inte förvånad, det finns många bra killar. Det är ett starkt lag som har förändrats mycket efter fjolårssäsongen. Vi har relativt liknande spelfilosofier och har samma formation. Förra säsongen var det mycket som skiljde, men den här säsongen kommer det nog vara mer likt. Derbymatcher innehåller ofta lite mer kamp, men det känns väldigt svårt att förutspå matchbilden. Vi har bra form och ska försöka använda våra styrkor för att vinna. Vi vill styra matchen med vårt bollinnehav och skapa mycket chanser.

Hur mycket vill man vinna den här matchen?

– Jag har verkligen förståelse för att det är viktigt för alla supportrar, vilket ökar intresset. Det är roliga matcher eftersom att allt runt omkring blir mycket större. 2019 var det fulla läktare och bra tryck, vilket kryddade matcherna. Förra året blev det mer avslaget utan supportrarna. Det är klart att man verkligen vill vinna, sett till rivaliteten och för att göra supportrarna nöjda. Man ska nog inte måla upp matchen för stort, för att inte tappa fokus och koncentration. Poängen är lika många om man vinner den här matchen som mot alla andra lag. Men det ska bli väldigt roligt.

INFÖR MATCHEN:

Plats: Jernvallens VM-arena

Tid: 17.00

TV: Sportexpressen Play, Gefle Dagblad och Arbetarbladet

Blir det nya derbymål för Leo Englund?
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x