1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

Serieledaren väntar för Gefle – som letar ersättare till Isac Lidberg: ”Har tre intressanta namn från högre nivåer”

6 min läsning

Sam vanligt aktiv och engagerad under träningarna, Mikael Bengtsson. FOTO: Jens Carlsson

Lördagseftermiddagens kommande match mot Brommapojkarna kan vara hela säsongens svåraste utmaning. Samtidigt tvingas Gefle IF att lämna Isac Lidberg utanför matchtruppen. Mikael Bengtsson menar att man hittar andra lösningar för den här matchen, men söker ersättare för resten av säsongen. – Vi söker kvalitéer som är väldigt liknande, bland annat ett hotande djupledsspel, säger GIF-tränaren inför morgondagens match.

Det blev en snöplig GIF-avslutning för Isac Lidberg, som förra helgen fick sin tredje varning och därmed missar helgens möte med Brommapojkarna, som var den tilltänkta avskedsmatchen. Som om inte det vore nog blev dessutom den sista aktionen med GIF-tröjan den sena straffmissen, som innebar att Gefle IF föll väldigt tungt mot Örebro Syrianska.

– Jag ska vara ärlig med att det faktiskt var en riktigt tung förlust. Vi gör ingen bra första halvlek, inte heller någon riktigt bra andra halvlek. Men insatsen är fortfarande tillräckligt bra för att vinna matchen. Vi håller mycket bättre nivå över 90 minuter än Örebro Syrianska och ska vinna matchen, säger Mikael Bengtsson som även förtydligar med siffror:

– Vi har totalt 24 avslut och 48 inspelningar till straffområdet. Örebro Syrianska har fyra och tio, vilket är mycket lägre. Vi har väldigt höga siffror och ska göra tillräckligt med mål för att vinna. Slår man ihop alla vara anfall och målchanser blir vår förväntade målproduktion 3,8 men det slutar med att det inte blir något. Många snacka om att det inte skapas några chanser, men dessa siffror visar något annat. Vi gör den sista lilla avgörande saken för dåligt. Passningen, mottagningen och avslutet. Vi behöver göra alla dessa saker lite snabbare och bättre för att näta, men chanserna finns.

Isac Lidberg var tydlig till 1882-Bloggen att Mikael Bengtsson varit viktig och betydelsefull för GIF-anfallarens utveckling. ”Jag fick stort förtroende från Micke direkt och fick väldigt mycket speltid. Micke har varit väldigt bra och varit väldigt viktig. Vi har haft en väldigt bra relation och snackat mycket innan, under och efter matcherna. Han har betytt mycket för utvecklingen”, var alla ord från Lidberg och som GIF-tränaren verkligen gläds åt att höra:

– Roligt och smickrande, den relationen önskar man att flera eller alla spelare känner. Som fotbollstränare vill man känna att man har ett utbyte med sina spelare, att man kan lära varandra saker. Professionaliteten som Isac har visat upp hela tiden och viljan att komma framåt, den har varit väldigt stark. Vi har haft en väldigt bra relation. Min upplevelse var att Isac kom ifrån en hård bakgrund och nästan förväntade mer kritik första tiden. Jag har aldrig känt att ett utskällande ledarskap är den rätta vägen. Han var nog inte riktigt van med den stilen, men verkade uppskatta det.

Vilka chanser har Isac Lidberg – vilken framtid väntar?

– Han kom fram som stor talang vid väldigt ung ålder, vilket gör att man tänker att Isac varit med länge och är lite äldre. Han är fortfarande väldigt ung och har mycket kvar att lära. Samtidigt finns det mycket fina egenskaper som gjort att större klubbar och även utlandet har blivit intresserade. Hans löpförmåga och hastigheten, tekniken och avslutsfoten håller redan för högre nivåer. Jag är övertygad om att man kommer höra mer om Isac Lidberg.

Isac Lidberg åkte till Stockholm efter förra helgens match, men kommer till Gävle för att se BP-matchen och tomma lägenheten innan flytten till Nederländerna och livet som utlandsproffs.
FOTO: Jens Carlsson

Han finns inte tillgänglig sista två matcherna (BP och Karlstad) innan sommaruppehållet, tankarna angående det?

– Först och främst att det känns tråkigt för alla att det inte blir något avslut den här helgen. Att avsluta GIF-tiden inför våra supportrar och mot BP hade varit mycket roligare. För oss handlar det om att hantera situationen och hitta lösningar. Vi har vetat att Isac inte kommer vara tillgänglig hela vårsäsongen och har andra spelare som kan och ska visa att man har egenskaper för att spela mer än man hittills fått. Jag tycker att Theodor Hansemon är ett bra bevis att det går att komma från bänken och ta startplats. Han kom lite från ingenstans men har gjort det väldigt, väldigt bra.

Planerna för höstsäsongen är dock lite annorlunda. Försäljningen av Isac Lidberg till nederländska klubben Go Ahead Eagles har ökat klubbens ekonomiska förutsättningar att kunna värva något under sommaren. Transferfönstret öppnar om knappt två veckor och för första gången hittills kan Mikael Bengtsson meddela att man kommit närmare lösningar.

– Vi har tre intressanta namn från högre nivåer. Förhoppningsvis blir situationen lite klarare innan sommaruppehållet. Vi känner oss intresserade, men behöver få lite förtydligande. Det är alltid svårt att värva från Allsvenskan eller Superettan, eftersom en klubb från Ettan inte kan konkurrera ekonomiskt med många andra elitföreningar. Vi får se vilka eventuella lösningar det blir, antingen övergång eller utlåning, säger han och berättar mer vad man söker:

– Vi tappar Isac Lidberg som har väldigt många starka egenskaper. Vi söker kvalitéer som är väldigt likande, bland annat ett hotande djupledsspel. Samtidigt behöver det inte vara en rak ersättare som behövs, utan det kan vara andra spelartyper som behövs för att förbättra anfallsspelet. Det viktiga är att spelaren verkligen ska stärka laget direkt.

Rekommenderat: Straffmissen blev slutet med GIF – utlandsflytt väntar Lidberg: ”Haft en fantastisk tid”

Men det blir inte något nyförvärv innan sommaruppehållet, vilket innebär att Gefle kommer behöva hitta lösningar med befintlig spelartrupp mot Brommapojkarna och Karlstad kommande helg. Två tuffa matcher, framför allt morgondagens mot serieledande BP som fortfarande inte har förlorat den här säsongen och som kommer till matchen med sju raka vinster och endast fel insläppta. Ja, alla förstår att det kommer krävas något extra från Gefle IF – som med ytterligare lättade restriktioner kommer kunna låta 743 åskådare komma till Gavlevallen och se matchen på plats.

– Det blir en extremt utmaning och kommer kräva enorm skärpa över hela matchen. BP har bara släppt in mål som kommit efter fasta situationer, inte ett enda spelmål. Vi kommer därför inte kunna slarva med vårat anfallsspel, men även vara fokuserade och beredda när det blir försvarsspel. BP vill också hålla mycket boll och vinna tillbaka den fort. Det ska bli väldigt roligt att mäta krafterna med BP, som inte är något omöjligt motstånd. Vi visade mot Sundsvall. Östersund och Brage under försäsongen att kvalitén mot starka lag finns där. Vi behöver bara plocka fram den.

Bortsett från Isac Lidberg och långtidsskadade Cristoffer Ericson och Nils Eriksson menar Bengtsson att alla är tillgängliga, men att andramålvakten William Lindkvist insjuknat och väntar provsvar, även om det blivit bättre. Uppgifter till 1882-Bloggen gör dock gällande att även Tim Markström kan tvingas lämna återbud. Anledningen? En skada som kanske inte kommer vara möjlig att spela med. Detta öppnar i så fall upp för att det för andra gången den här säsongen kan bli aktuellt för U19-målvakten Albin Lorenz att starta matchen. Lorenz som stod mot Assyriska FF och fick en succédebut med hållen nolla och vinst. Det återstår att se vilken som Mikael Bengtsson väljer att vakta målet.

INFÖR MATCHEN:

Plats: Gavlevallen

Tid: 16.00

TV: Sportexpressen Play, Gefle Dagblad och Arbetarbladet

Blir det Albin Lorenz som vaktar GIF-målet mot serieledaren? Ja, det är inte omöjligt.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x