1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

35 år sedan sist – Gefle vann derbyt: ”Det känns helt fantastiskt, helt underbart”

4 min läsning

Tim Markström och Gefle IF fick äntligen vinna mot Sandviken. FOTON: Jens Carlsson

Det var 35 år sedan Gefle IF vann en tävlingsmatch mot Sandvikens IF, men ikväll hände det. Efter tre säsonger, med fem raka derbymatcher utan vinst, kunde man till sist bryta förbannelsen och vinna mot rivalen. Något som fick Tim Markström att bli otroligt lättad. – Det känns väldigt skönt att spöa Sandviken, säger målvakten efter matchen.

Derbydagens första match slutade med 1–2-förlust och det var nervös och laddad stämning när Gavlevallen hade tömts och fyllts med nya åskådare. 2073 människor fick först lyssna till Gefle IF:s nya klubblåt ”Som vattendroppar blir ett hav” och sedan hylla Jacob Hjelte för sina 100 GIF-matcher, exakt som Ebba Gavlén i damernas derbymatch.

Därefter fick man se när Sandvikens IF inledde matchen med mest energi, även om man inte lyckades skapa särskilt mycket. Man hade visserligen några farliga instick och ett offsidemål, men annars klarade GIF-försvaret att stänga SIF:s mycket farliga offensiv. Något som ledde till mållösa första 45 minuter och en relativt händelselös tillställning.

– Vi snackade mycket om inställningen före matchen, att starta matchen ordentligt och tävla från start. Det måste smälla i närkamperna och löpas ordentligt. Sandviken kanske kommer in lite mer och får spelet till vår halva, men man skapar inte mycket. Det var SIF som hade pressen och 0–0 var inte någon katastrof för oss, säger Tim Markström.

MER LÄSNING: HUGOS TRE UPP OCH EN NED (Gefle IF – Sandvikens IF)

34-åringen och hans lag kom dock ut till den andra halvleken med en helt annan fart och energi. Man fick mer boll och hittade fler kombinationer som skapade oreda för motståndarna. Det var därför varken orättvist eller ologiskt när Gefle åtta minuter in i den andra halvleken gjorde matchens första mål. Detta efter att Amadou Kalabane slagit en längre boll som Leo Englund starkt tagit ner och som landat utmärkt mitt framför Jacob Hjelte som bara kunde rulla in.

Ett mål som fick hela Gavlevallen att explodera och matchen att helt ändra riktigt. Plötsligt var storfavoriten Sandviken illa ute och från läktarhåll syntes tydlig frustration hos SIF-spelarna. Gefle hade förståeligt inte längre samma vilja att anfalla, men kunde ändå rulla runt bollen och få tiden att ticka, samtidigt som man höll Sandviken borta från lägen. Och när alla ordinarie 90 minuter och samtliga 6 tilläggsminuter var färdigspelade var ställningen fortfarande 1–0.

– Skönt. Derby, det är bara en stor lättnad, säger Tim Markström som nästan har svårt att få fram orden när 1882-Bloggen får tag i GIF-målvakten som kommer upp från spelaringången efter ett högt firande en lång stund efteråt.

Jacob Hjelte blev stor derbyhjälte för sitt Gefle IF, som vann första derbyt sedan 1986.
FOTO: Mikael Nord

Hur mycket betyder den här vinsten?

– Många har nog haft en stor anspänning den här dagen. Inte bara alla spelare, utan även ledarna, kansliet och alla supportrar. Man kan snacka hur mycket som helst, men det här var riktigt viktigt. Vi har inte funderat över alla derbyförluster, men för supportrarna är det inte roligt att torska den här typen av matcher. Det känns bra att skicka den här vinsten till våra fans. Det känns helt fantastiskt, helt underbart. Det känns väldigt skönt att spöa Sandviken.

2000 åskådare, hur var det att spela?

– Jätteroligt, man önskar att det här var det normala. Man fattar att folk kan stanna hemma och se matcherna om resultaten går emot och när det blivit lättillgängligt att se alla matcher utanför arenorna. Det var väldigt roligt att det kom 2000 och såg matchen här, det betyder mycket. Derbyn ska vara välbesökta. Vi hade verkligen en tolfte spelare.

Du fick hålla nollan, det var ett tag sedan?

– Haha, man hade nästan glömt hur det var att hålla nollan. Det har inte varit något som stört, bara man vinner matcher spelar det ingen större roll. Men det känns skönt, en liten lättnad för egen del. Hela laget vill hålla nollan och det var riktigt starkt att göra det mot Sandviken, som är ett väldigt anfallsinriktat lag. Det blev en fin bonus.

Och visst är det inte ett derby om inte Tim Markström får en varning?

– Micke (Bengtsson) tyckte att vår första halvlek var lite för snäll och att man faktiskt fick ta någon varning. Jag tycker att John (Junior Igbarumah, i SIF) ockås borde haft en dock. Jag kan ta min, men det borde blivit en till honom. Jag berättade bara om deras beteende förra derbyt. Det var ingen större sak. Derbyn ska innehålla känslor, det är bara så.

Hur ska det här firas?

– Jag ska hem och äta. Pizza blir det ikväll. Jag vet inte vad alla andra ska göra. Vi har ett ungt lag. Jag är lite äldre och behöver vila och ta hand om kroppen. Det ska bli skönt att åka hem och sova lite. Man sover väldigt bra efter det här.

MATCHAFKTA:

Gefle IF Sandvikens IF

Målen: 1–0 (53) Jacob Hjelte

Hörnor: 1–12

Avslut: 4–1

Varning, GIF: Kevin Persson (87) och Tim Markström (90+6)

Domare: Oscar Johnson

Publik: 2 073 (Gavlevallen)

Tim Markström ska fira derbysegern med att käka pizza.
FOTO: Mikael Nord

//1882-Bloggen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x