1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

Inte en chans sist – Jonas Andersson om viktiga nycklarna för att störa serieledarna: ”Ett motstånd utan egentliga svagheter”

5 min läsning

Jonas Anderssons lag ställs mot seriens tuffaste motstånd. FOTO: Jens Carlsson

Premiärmatchen blev en överkörning som slutade med en 2–0-förlust för Gefle IF, som knappt var över mittlinjen. Morgondagens möte blir det andra och sista med Gamla Upsala SK den här säsongen. Tre månader efter den första har Jonas Andersson förhoppningar om att kunna stå upp bättre mot serieledarna den här gången. – Men det kommer krävas maxprestationer från samtliga spelare för att ens få chans till något bra, säger GIF-tränaren inför matchen.

Premiärmatchen slutade inte som Gefle hade önskat eller velat. Jonas Anderssons debut som huvudtränare för GIF-damerna slutade med en överkörning som knappt kunde bli klarare. Det förhandstippade topplaget Gamla Upsala SK spelade ut ett GIF som i 90 minuter mest fick springa runt och försöka rädda resultatet. Något anfallsspel fanns inte, knappt något bollinnehav alls. Hemmalaget styrde allting och lämnade med en 2–0-seger som hade kunnat vara större.

Efter matchen var det en något chockad och förvånad Jonas Andersson som försökte förklara den klara förlusten. Med tre månaders distans till matchen har bilden klarnat lite och chocken försvunnit. Oron över seriens kvalité likaså. Man kan bara konstatera att inget annat lag har lyckats mäta sin kvalité med GUSK, som bara förlorat en match det här året.

– Jag ska vara ärlig med att man nästan fick en chock efter den matchen. Vi kom till matchen laddade, hade en bra försäsong bakom oss och tyckte att allt kändes bra. Men när matchen var startad var det spel mot ett mål. Vi hade ingenting, utan fick bara försvara och försöka hålla siffrorna nere. Men tänkte direkt att ”det här måste vara ett topplag, annars kommer det bli en väldigt tuff säsong” och blev lite småorolig. Men det har verkligen blivit ett topplag, GUSK har varit imponerande starkt den här säsongen. Vi har inte mött ett bättre lag, klart bästa motståndet, säger Andersson.

Varför – vad har det laget som många andra saknar?

– Alltså, det är ett motstånd utan egentliga svagheter. Jag tycker att man kan hitta svagheter hos alla andra lag, men kollar man deras matcher finns det inte någon tydlig svaghet. Det är ett oerhört komplett lag som styr sina matcher och är skickligt med bollen. Man har ett extremt bra försvars- och anfallsspel som har flera fina spetsegenskaper.

Blir morgondagens match mellan GIF och GUSK tätare än den första?
FOTO: Nils Westberg Löfgren

Efter en lyckad höst med många vinster mot tabellmässigt sämre lag har nu Gefle kommit till en tid med flera tuffa matcher mot lag som tillhör den övre delen av tabellen. Förra helgen mötte man Västerås BK 30 och föll tungt med 1–0 i en målsnål match som dock inte var chansfattig eller tillknäppt, utan snarare exakt tvärtom – enligt Jonas Andersson:

– Det fanns målchanser från båda lagen, det var aldrig någon tillknäppt tillställning. Vi inleder matchen tungt och har stora bekymmer med deras anstormning första 15-20 minuterna. Vi fick kämpa för att överleva och gör det bra. Det blir bättre och bättre, men strax före halvtidsvilan lyckas deras duktiga anfallare (Ina Burström) sätta deras ledningsmål.

– Psykologiskt var det ett väldigt tufft baklängesmål, men faktum är att inställningen och spelet blir mycket bättre sista 45 minuterna och att deras övertag blir till vårt. Vi har ett stort tryck mot deras mål sista 20-25 minuterna och får till flera fasta situationer som blir till väldigt farliga lägen. Jag är nöjd med insatsen, även om oavgjort vore mer rättvist.

Nu väntar kanske en ännu tuffare match mot serieledarna, hur känns det?

– Vi kan inte slåss om seriesegern den här säsongen, men det ger oss mycket att möta dessa lag. Bortsett från GUSK-matchen har våra insatser varit bra mot topplagen, även om resultaten inte blivit som man velat. 1–2-förlust mot Sandviken och 0–1-förlusten mot Västerås BK 30 är inte roliga, men väldigt lärorika för oss som lag och klubb. Vi visar att det tagits steg närmare dessa klubbar och det är vad som behövs för att kunna ta nästa steg. Vi vill klättra uppåt i serierna och det här behövs.

Men oavsett matchens lärorika betydelse är det en trepoängare som det ska spelas om och en match som Gefle IF behöver vinna för att inte fastna allt för mycket i mittendelen av tabellen. Till skillnad mot GIF-herrarna, som också möter serieledarna men inte har någon hemmaplansfördel, kan i alla fall GIF-damerna luta tillbaka mot att man har Gavlevallen som spelplats, där man är starka.

– Gavlevallen har varit en bra spelplats för oss och det känns bra att spela där. Vi behöver verkligen våga spela vårt eget spel även om GUSK kommer vara ett otroligt svårt lag att möta. Med vårt tabelläge finns det dock ingen större press, men för GUSK kan man inte förlora eller spela oavgjort. Vi har ingenting att förlora och ska försöka utnyttja det. Men det kommer krävas maxprestationer från samtliga spelare för att ens få chans till något bra. Det krävs noggrannhet. Laget är laddat och bortsett från Ebba (Gavlén, som har en känning i baksida låret) finns alla fräscha asch tillgängliga.

INFÖR MATCHEN:

Plats: Gavlevallen

Tid: 13.00

TV:

GIF-kaptenen Ebba Gavlén är ett osäkert kort inför lördagseftermiddagen.
FOTO: Jens Carlsson

//1882-Bloggen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x