1882-BLOGGEN

DEN DRIVANDE NYHETSKÄLLAN OM GEFLE IF

GUSK blev för tufft – men GIF blev först att slå BP: ”Laginsatsen gjorde hela vinsten”

5 min läsning

Felicia Carlsten och Linus Sahlin hade olika humör efter sina matcher. FOTON: Jens Carlsson

56 minuter orkade Gefle IF hålla emot, men därefter rann det iväg. Serieledaren och nästintill obesegrade Gamla Upsala SK blev för bra i den andra halvleken. GIF-lördagen räddades dock upp när herrlaget skrällde och blev första lag att slå Brommapojkarna. – Otroligt starkt, det finns en anledning till att BP varit obesegrade, säger Linus Sahlin.

Fram till lördagseftermiddagen hade inget lag lyckats att slå Brommapojkarna, som den här säsongen verkligen motsvarat förväntningarna och tagit en överlägsen serieledning. 21 omgångar tog det, men när Leo Englund nickade in 1–0 efter bara fem minuter och försvarsspelet var högklassigt i 94 minuter blev Gefle först med att göra det omöjliga.

– Det känns väldigt, väldigt bra. Det här ska vara säsongens tuffaste match och att slå BP har inget annat lag lyckats med den här säsongen. Det finns en anledning till att inget lag har lyckats med det och det visar vilken stark insats det här faktiskt var. Laginsatsen gjorde hela vinsten, den var helt fantastisk, säger en glädjefull Linus Sahlin efter matchen.

LÄS OCKSÅ: Markström tillbaka när GIF ställs mot BP – med bebislycka: ”Fantastiskt – bästa som finns”

Leo Englund blev tvåmålsskytt mot Sylvia förra helgen och fortsatte sin uppåtgående formkurva med att sätta GIF-ledningen redan i matchinledningen. Spelmässigt var det annars Brommapojkarna som ägde mest boll och styrde spelet, vilket gjorde att Gefle mest fick kontra. Några kontringar blev heta, men försvarsspelet ännu hetare. Amadou Kalabane, Kevin Persson, Linus Sahlin och Albin Lohikangas fick alla bort BP:s spetskvalitéer, vilket bäddade för segern.

– Vi hamnar väldigt lågt. Det är framför allt den saken som skulle varit bättre. Vi låter BP hålla mycket boll. Samtidigt är försvarsinsatsen oerhört bra, från hela laget. Tim (Markström) gör några helt matchavgörande räddningar, backlinjen vinner nästan alla dueller och mittfältarna och anfallarna löper något enormt. Det är slitet som ger trepoängaren.

– Det är otroligt starkt, det finns en anledning till att BP varit obesegrade. Det krävs mycket för att vinna och det känns skönt att vår insats räckte. Vi stod upp bra mot BP förra matchen, men hade inte marginalerna med oss och förlorade. Den här matchen stämde allt och det visar vilken nivå som finns inom laget, när alla sliter och krigar för varandra.

Segern gör att Gefle IF klättrar upp till sjätteplatsen, dock med en match mer spelat än många andra lag. Man har även två raka segrar, tre om man räknar med DM-semifinalen tidigare i veckan. GIF-backen Linus Sahlin både tror och hoppas att hans lag har kommit igång, efter en ojämn säsong med vinster mot topplag och förluster mot bottenlag.

– Det här betyder mycket för oss. Det visar att kvalitén finns för att slå seriens bästa lag. Säsongen har inte blivit som man hade önskat, men vinsten mot Sandviken och dagens match visar att vårt lag tillhör seriens bästa lag när alla verkligen gör arbetet som krävs. Det har varit största skillnaden mellan våra insatser, vår inställning till att slita.

MATCHFAKTA:

Målen: 0–1 (5) Leo Englund

Domare: Kastriot Gerxhaliu

Publik: 224 (Grimsta IP)

Leo Englund blev matchhjälte för andar raka matchen.
FOTO: Jens Carlsson

Riktigt lika lyckad blev inte lördagseftermiddagen för GIF-damerna, som föll mot sin serieledare Gamla Upsala SK med klara 0–4, trots ett mållöst läge i halvtid. Det dröjde fram till 56:e minuten innan GUSK kunde näta bakom Tilda Keisu, men efter målet gick det fort. Tre minuter senare kom 0–2 och efter 90 minuter var ställningen alltså 0–4 till GUSK.

– Vi visste att det skulle bli en riktigt tuff match. GUSK är seriens klart bästa lag och visar det även i den här matchen. Jag tycker att vår insats är skitbra i 60 minuter och att det känns lite för mycket med fyra insläppta. Det ska inte rinna iväg och bli 0–4, men det kan bli snabba mål mot bra lag. GUSK får energi efter sitt första mål, säger Felicia Carlsten.

MER LÄSNING: Inte en chans sist – Jonas Andersson om viktiga nycklarna för att störa serieledarna: ”Ett motstånd utan egentliga svagheter”

GIF-anfallaren spelade hela matchen men hade väldigt svårt att komma till några riktiga anfall och farligheter. Hon menar att försvarsinsatsen var bra stora delar av matchen, men att motståndarna blev för starka i andra halvlek. Framför allt den individuella skickligheten stack ut som en avgörande skillnad mellan lagen – enligt Carlsten:

– Deras spelare har stor individuell skicklighet och det fanns inte mycket att göra. Vi hann inte riktigt med, tyvärr. Försvarsspelet satt bra stora delar, men efter deras första mål blev det lite för tufft. Deras högstanivå finns det inget annat lag som kan stå emot. Det är liksom seriens bästa lag, det finns inte mycket mer att säga. Det är bara att erkänna.

Efter en lyckad höstsäsong har man nu två raka förluster. GIF har hittills mött flertalet mitten- och bottenlag, men står mitt i en tidpunkt med flera tuffa matcher mot lag som ligger ovanför. Nästa helg ställs man mot Kvarnsvedens IK, som också ligger ovanför och har en väldigt uppåtgående form. Men det är inget som varken skrämmer eller oroar Gefle.

– Det är roligt att möta bra lag, även om det har slutat med två förluster. Förra helgens match mot Västerås BK 30 skulle inte blivit förlust. Vi var det bättre laget och skulle kanske vunnit den. Vi har visat att kvalitén finns för att störa dess lag och därför känns det vara motiverande att fortsätta spela mot bättre lag. Vi känner oss redo och laddade.

MATCHFAKTA:

Målen: 0–1 (56, straff) Sofia Fors, 0–2 (59) Josefin Lindström, 0–3 (83) Sofia Fors och 0–4 (90+2)

Domare: Mohamed Nablsi

Publik: 86 (Gavlevallen)

Gefle IF hade inte mycket till anfallsspel mot Gamla Upsala SK.
FOTO: Nils Westberg Löfgren

//1882-Bloggen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x